Dow Jones terminer var högre inför tisdagens öppning efter att Nasdaq slog en ny björnmarknadslägsta på måndagen. Samtidigt kommer vinstsäsongen för det tredje kvartalet att inledas den här veckan, med resultat från Dow Jones-aktierna JPMorgan (JPM), UnitedHealth (UNH) och Walgreens Boots Alliance (WBA).

Aktiemarknaden idag: Ford, GM Drop på Downgrades

På måndagen sjönk Dow Jones Industrial Average med 0,3 % och S&P 500 förlorade 0,75 %. Det tekniktunga Nasdaq Composite sålde 1 %. Och det småkapitaliserade Russell 2000 tappade 0,6 %.

Bland de börshandlade fonderna var Nasdaq 100-trackern Invesco QQQQ Trust (QQQQ) sjönk med 1 % och SPDR S&P 500 (SPY) sjönk med 0,8 %.

De amerikanska biltillverkarna Ford (F) och General Motors (GM) har fått nedgraderingar av UBS. Ford backade 6,8 % efter att ha nedgraderats från neutral till sälj. GM-aktien sjönk med 4 % och gick från köp till neutral. En potentiell allvarlig recession vid horisonten har fått vissa analytiker att oroa sig för de stora biltillverkarnas aktier.

EV-giganten Tesla (TSLA) sjönk på måndagen efter att ha satt ett rekord i antalet leveranser av elbilar från sin fabrik i Shanghai i september. Bland Dow Jones-aktierna var Apple (AAPL) ökade med 0,2 % och Microsoft (MSFT) sjönk med 2,1 % på dagens aktiemarknad.

Cardinal Health (CAH), ConocoPhillips (COP), Denbury (DEN) och Vertex Pharmaceuticals (VRTX) – liksom Dow Jones-aktierna Chevron (CVX) och UnitedHealth – är bland de främsta aktierna att hålla ögonen på. Tänk på att den pågående börskorrigeringen är en tid för investerare att sitta på sidlinjen och bygga upp bevakningslistor över de bästa tillväxtaktierna.

Cardinal Health och Vertex är IBD Leaderboard aktier. Chevron och Conoco presenterades i veckans kolumn Stock Near A Buy Zone, tillsammans med två andra toppaktier.

Dow Jones Futures idag: Skattemyndighetens avkastning, oljepriset

Inför tisdagens öppningsklocka steg Dow Jones futures 0,2 % jämfört med fair value, medan S&P 500 futures rörde sig upp 0,3 %. Nasdaq 100-terminerna steg 0,4 % jämfört med fair value. Kom ihåg att nattens agerande i Dow Jones futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Den tioåriga statsskattens avkastning var på måndagen, då obligationsmarknaderna var stängda för Columbus Day-helgen, efter att ha stannat på 3,88 % i fredags. Förra veckan föll den tioåriga statsskattens avkastning så lågt som till 3,56 % innan den återhämtade sig.

Samtidigt gav de amerikanska oljepriserna upp en del av förra veckans återhämtning och föll med omkring 2 % på måndagen. West Texas Intermediate futures handlades under 91 dollar per fat, runt den högsta nivån sedan slutet av augusti.

Q3 vinstsäsongen

Den här veckan inleds vinstsäsongen för det tredje kvartalet, med viktiga rapporter från Dow Jones-aktierna JPMorgan, UnitedHealth och Walgreens Boots Alliance, tillsammans med ett antal andra högprofilerade företag.

Vinstrapporter orsakar många av de största rörelserna i aktier, och de kräver särskild omsorg. Starka resultat kan driva toppaktier till tidigare orörda nivåer – och över nya köppunkter – medan ett mindre imponerande tillkännagivande kan få aktierna att rasa.

Aktiemarknadens reaktion på ett vinstmeddelande kan ofta berätta mer än själva vinsten. Om resultaten verkar starka men aktien ändå sjunker kan investerarna vara oroliga för tillväxtens hållbarhet, stigande kostnader eller andra potentiella negativa faktorer.

Med marknaden i korrigeringsläge bör investerare följa företag som handgripligen slår vinstresultaten och har starka reaktioner uppåt. De kan vara bland aktiemarknadens ledare om marknaden lyckas återhämta sig.

Vad man ska göra på dagens aktiemarknad

Mitt i den pågående volatiliteten på aktiemarknaden är IBD:s marknadstrend fortfarande ”marknad i korrigering”. Det innebär att investerare är säkrare på sidlinjen.

Måndagens förluster på Nasdaq innebar att den tekniktunga kompositbolaget nådde en ny 2022-lågpunkt och avslutade sitt flärdfulla rallyförsök, medan S&P 500 höll sig strax över sina egna senaste lågpunkter. Så S&P 500:s rallyförsök förblir intakt, vilket innebär att en potentiell follow-through-dag på det indexet fortfarande är möjlig.

För att sammanfatta var måndagen dag 6 i S&P 500:s rallyförsök, medan Nasdaq nu söker efter ytterligare en dag 1.

Nu är den idealiska tiden för att bygga upp en stark bevakningslista med aktier som presterar bäst. Många långsiktiga ledare tenderar att bryta ut vid eller nära uppföljningsdagen, marknadens botten-signal. Att missa detta tidiga tillfälle kan vara ett kostsamt misstag.

En utmaning med att bilda en bevakningslista under en korrigering är att aktiekartorna kan förändras medan du väntar på en follow-through-dag. Det innebär att vissa baser bland dina bevakningslisteaktier kan försämras. Så uppdatering är viktigt.

I fredagens The Big Picture-kolumn kommenterades: ”Det är frestande att köpa aktier som håller sig bra på en svag marknad, men ett negativt marknadsflöde gör det svårt att göra meningsfulla framsteg. Enskilda investerare bör fortfarande gynna en tung kontantposition tills aktiemarknaden går tillbaka till en ”bekräftad uppåtgående trend”.

Dow Jones-aktier att hålla koll på: Chevron, UnitedHealth

Dow Jones-aktien UnitedHealth sjönk med 1,2 % på måndagen och gav upp stödet vid sin långsiktiga 200-dagars glidande genomsnittslinje. Trots de senaste förlusterna bygger aktierna fortfarande en platt bas som har en 553,23 köppunkt, enligt IBD MarketSmiths diagramanalys. UnitedHealth rapporterar sitt resultat för tredje kvartalet på fredag.

Energijätten Chevron återtog på ett avgörande sätt sin 50-dagarslinje förra veckan när de amerikanska oljepriserna återhämtade sig. Aktierna bygger en konsolidering med en köppunkt på 182,50. Chevron-aktien föll med 1,8 procent på måndagen och tenderade att sjunka med oljepriset.

CVX-aktien skryter en stark 98 av en perfekt 99 IBD Composite Rating, enligt IBD:s IBD Stock Checkup. Investerare kan använda IBD Composite Rating för att enkelt mäta kvaliteten på en akties grundläggande och tekniska mätvärden.

De bästa aktierna att hålla koll på: Cardinal, Conoco, Denbury, Vertex

IBD Leaderboard-aktien och medicinska ledaren Cardinal Health formar en platt bas som har en 72,38 köppunkt, enligt IBD MarketSmiths diagramanalys. Aktierna befinner sig också i köpläge mitt i ett första test av sitt 10-veckors glidande medelvärde, enligt Leaderboard-kommentarer. Vinstsiffrorna är beräknade till den 4 november.

Energijätten ConocoPhillips föll under en köppunkt på 118,49 i en kopp med handtag under måndagens nedgång på 1,4 procent. Aktiens RS-linje nådde en ny högsta nivå förra veckan, vilket illustrerar en stark överprestation på aktiemarknaden.

Denbury steg med 6,6 % och bröt ut förbi en koppbasens 94,05 köppunkt, följande rapporter att Exxon Mobil (XOM) överväger ett uppköp. Aktierna är redan ute ur den 5-procentiga jaktzonen som sprang upp till 98,75.

Bioteknikledaren Vertex Pharmaceuticals fortsätter att bygga en platt bas med en köppunkt på 306,05 och en tidig ingång på 296,90. Dess RS-linje nådde en ny högsta nivå i måndags, ett tecken på stora börsöverskott på aktiemarknaden.

Tesla-aktien

Tesla-aktien sjönk på måndagen och förlängde sin tre dagar långa förlustsvit. Aktien är på den lägsta nivån sedan början av juli och cirka 46 procent från 52-veckorshögsta.

På måndagen satte Tesla ett rekord i leveranser av elbilar från sin fabrik i Shanghai i september, men de kom in långt under prognoserna. Rapporten om Teslas leveranser kan förstärka oron för efterfrågan, särskilt i Kina, när Elon Musks elbilsjätte ökar produktionskapaciteten.

Dow Jones Leaders: Apple, Microsoft

Bland Dow Jones-aktierna vände Apple-aktien upp efter förluster för att återhämta sig med 0,2 % på måndagen och stoppa en två dagars nedgång. Aktien är fortfarande mer än 20 % från sitt 52-veckorshögsta och under sina 50- och 200-dagarslinjer.

Microsoft sjönk med 2,2 % och förlängde sin förlustsvit till tre sessioner och nådde ännu ett 52-veckors lågpris. Mjukvarujätten ligger cirka 34 % från sitt 52-veckorshögsta värde.