Twitters kontor i Bryssel har upplösts – SARAH YENESEL/EPA-EFE/Shutterstock

Elon Musk har upplöst hela Twitters kontor i Bryssel efter ett bråk om hur det sociala nätverkets innehåll kontrolleras i Bryssel.

Julia Mozer och Dario La Nasa, som ansvarade för Twitters digitala politik i Europa, lämnade företaget förra veckan, enligt Financial Times.

Cheferna var den drivande kraften när det gällde att få företaget att följa EU:s banbrytande lag om digitala tjänster, som trädde i kraft förra veckan och som innehåller nya regler för stora teknikföretag för att hålla användarna säkra på nätet.

Andra chefer hade redan lämnat det lilla kontoret i Bryssel i början av månaden när Musk sparkade hälften av företagets 7 500 anställda till cirka 3 750 under veckorna efter sitt 38 miljarder pund stora övertagande.

Tesla- och SpaceX-chefen hade twittrat att ”fågeln är befriad” efter att ha slutfört sitt förvärv av plattformen.

Kort därefter utfärdade EU-kommissionär Thierry Breton en kortfattad påminnelse om EU:s lagar om innehållsmoderering och sade: ”I Europa kommer fågeln att flyga enligt våra regler.”

Musk hade sagt att Twitters serie av uppsägningar var över den här veckan, då han inledde en rekryteringskampanj.

05:54 PM

Avslutande

Det var allt från oss idag, men innan du går iväg kan du ta del av några av våra viktigaste nyheter från dagen för att komma ikapp:

05:42 PM

Adidas undersöker Kanye Wests påståenden

Adidas har meddelat att man inleder en utredning om hur rapparen Ye behandlade personalen på sitt märke för sportkläder, innan sportklädesåterförsäljaren drog tillbaka partnerskapet.

Detta följer på anklagelser mot Ye, tidigare känd som Kanye West, i tidningen Rolling Stone, som rapporterade att ett anonymt brev hade skickats till företaget med anledning av påståenden om att rapparen hade misshandlat personal som arbetade med Yeezy-sportskor. Adidas har sedan dess avslutat samarbetet med Ye.

Historien fortsätter

En talesman för Adidas sa: ”Det är för närvarande oklart om anklagelserna i ett anonymt brev är sanna. Vi tar dock dessa anklagelser på stort allvar och har tagit beslutet att omedelbart inleda en oberoende utredning av ärendet för att bemöta anklagelserna.”

Ye kunde inte omedelbart nås för en kommentar. Han har inte svarat på anklagelserna.

05:20 PM

Man vinner rätten att vara ”tråkig” på jobbet

I Frankrike har en högsta domstol fattat vad som kan bli ett avgörande beslut som hindrar arbetsgivare från att avskeda någon för att han eller hon inte är tillräckligt rolig.

Som Henry Samuel i Paris skriver:

Mr T, som inte har namngetts, var senior rådgivare för Cubik Partners, ett parisiskt konsult- och utbildningsföretag som lovar att ”göra ledningen mer humanistisk igen och samtidigt förbättra prestationerna på ett varaktigt sätt”.

Gruppen sade att den lyckas förhindra att utbildning i operativ kompetens blir alltför torr och tråkig genom att tillämpa ett ”roligt och proffsigt” tillvägagångssätt.

I den andan organiserade företaget en mängd sociala evenemang för personalen för att stärka lagandan.

När T vägrade att delta i dessa beslutade företaget – som också anklagade den före detta arbetstagaren för att vara fyrkantig och tråkig, svår att arbeta med och en dålig lyssnare – att avskeda honom 2015 på grund av ”yrkesmässig otillräcklighet” och för att han saknade den festanda som företaget försökte främja.

T hävdade dock att han helt enkelt inte delade företagets definition av ”roligt” och att han hade rätt till ”kritiskt beteende och att vägra företagets policy som bygger på uppmaning att delta i olika excesser”.

Sju år senare gav kassationsdomstolen i Paris honom slutligen rätt.

Läs mer om fallet här.

05:01 PM

Farhågor om iPhone-brist på Black Friday

Köpare riskerar att få brist på iPhone under Black Friday-helgen eftersom Apple drabbas av Covid-avstängningar i Kina.

Som James Warrington skriver varnade analytiker på Wedbush för att efterfrågan på den nya iPhone 14 var ”långt före” utbudet inför den viktiga rabattshoppingperioden.

De tillade att stora brister skulle fortsätta under tiden fram till jul.

Apple kämpar med en betydande produktionsminskning efter att nya hårda Covid-restriktioner lett till nedläggningar i företagets fabriker i Kina.

Teknikjätten har kastats in i nytt kaos efter ett stort upplopp vid Foxconns flaggskeppsfabrik för iPhone i landet.

Oroligheterna bröt ut vid fabriken i Zhengzhou efter att hundratals arbetare marscherat ut ur sina sovsalar i en sällsynt protest mot arbetsförhållanden och löner.

04:41 PM

Livsmedelsleveranser i riskzonen när arbetarna går ut i strejk

Pizza Hut - Mark Peterman

Pizza Hut – Mark Peterman

Hundratals anställda som levererar mat till KFC, Burger King, Pizza Hut och Wagamama har röstat för att strejka i en lönekonflikt.

Fackförbundet GMB sade att majoriteten av dess medlemmar anställda av Bestfood som röstade var för stridsåtgärder.

Facket kommer snart att tillkännage datum för strejken.

GMB:s nationella tjänsteman Nadine Houghton sade: ”Bestfoods moderbolag – Booker och Tesco – tjänar stora pengar.

”Aktieägarna får stora utdelningar, medan de människor som utför jobbet kämpar för att klara sig själva.

”Allt de här arbetstagarna vill ha är ett löneavtal som skyddar dem från denna förkrossande levnadskostnadskris.

”Nu kommer några av de mest kända restaurangerna på Storbritanniens huvudgator att drabbas av brist under julen.”

04:19 PM

Pounds stiger över $1.21

Pundet har fortsatt sin marsch mot dollarn och har för första gången sedan första halvan av augusti stigit över 1,21 dollar.

Dagens ökning med 0,7 procentenheter har inte påverkat de amerikanska aktiemarknaderna, som är stängda för Thanksgiving-helgen.

Pundet har återhämtat alla förluster som gjorts sedan den turbulens som orsakades av Liz Truss minibudget.

04:05 PM

Det är allt från mig

Jag avslutar för kvällen. Min kollega Hannah Boland kommer att ta hand om er hädanefter.

04:01 PM

QE var överdrivet under pandemin, säger tidigare bankpolitiker

Gertjan Vlieghe, tidigare medlem av Bank of Englands penningpolitiska kommitté - REUTERS/Henry Nicholls

Gertjan Vlieghe, tidigare ledamot av Bank of Englands penningpolitiska kommitté – REUTERS/Henry Nicholls

En före detta politiker från Bank of England säger att centralbanken överdrev kvantitativa lättnader under pandemin, utan att ordentligt bedöma om de behövdes.

Gertjan Vlieghe, medlem av den penningpolitiska kommittén från 2015 till 2021, gjorde en kritisk kontrast mellan programmet på 450 miljarder pund som lanserades som svar på Covid-krisen och bankens senaste ingripande för att lugna obligationsmarknaderna efter förre premiärministern Liz Truss olycksaliga minibudget.

”Det var mycket tydligt att de köpte just den lägsta mängd som behövdes för att uppnå en viss stabilisering”, sade han vid en konferens i London.

”Det var mycket annorlunda än erfarenheten i mars 2020-episoden när jag satt i kommittén och vi bara köpte gigantiska mängder utan feedback från marknaden. Vi bara fortsatte att göra det, och gjorde det.”

Hans kommentarer är ett eko av kommentarerna från bankens chefsekonom Huw Pill, som tidigare denna månad antydde att det var ett misstag att fortsätta stimulera under pandemin och att det bidrog till den nuvarande skyhöga inflationstakten.

Pill var inte medlem av den penningpolitiska kommittén vid den tidpunkten.

03:49 PM

Nordsjöborrare är rädda för Sunaks skatteattacker

Rishi Sunaks skatteattacker mot olje- och gasföretag riskerar att skada investeringarna i Nordsjön, varnar en av de största borrarna i området.

Vår energikorrespondent Rachel Millard har detaljerna:

Amjad Bseisu, verkställande direktör för Enquest, sade att ökningen av skatt på vindfällen för sektorn var ”särskilt nedslående” vid en tidpunkt då ministrarna också är angelägna om att öka elförsörjningen och övergå till renare energi.

Han betonade dock att Enquest förblir ”engagerad” i Nordsjön när han tillkännagav en ökning av koncernens totala produktion med 5,2 procentenheter till 46 593 fat oljeekvivalenter per dag.

De höga olje- och gaspriserna, som utlösts av Rysslands krig mot Ukraina, har lett till en kris när det gäller levnadskostnaderna, vilket fick Sunak att höja skattesatsen för Nordsjöproducenter när han var kansler i maj.

Förra veckan höjde hans administration skattesatsen för extraordinära vinster, från 25 procentenheter till 35 procentenheter, och förlängde dess giltighetstid från 2025 till 2028. Regeringen försöker hitta pengar för att hjälpa till att subventionera hushållens energiräkningar och andra utgifter.

Detta innebär att Nordsjöproducenterna nu står inför en total skattesats på 75 procent, den högsta hittills och en av de högsta i världen.

03:23 PM

JPMorgan och Deutsche Bank stämda av Epstein-anklagare

Sextrafiken Jeffrey Epstein dog i sin fängelsecell i New York 2019 - New York State Sex Offender Registry via AP

Sextradaren Jeffrey Epstein dog i sin fängelsecell i New York 2019 – New York State Sex Offender Registry via AP

Två av världens största investeringsbanker har enligt uppgift anklagats för att ha möjliggjort Jeffrey Epsteins sexuella övergrepp i ett rättsfall i New York.

Enligt de två stämningarna, som lämnats in separat i en domstol i New York, hade JPMorgan Chase och Deutsche Bank ”medvetet gynnats och tagit emot saker av värde för att bistå, stödja, underlätta och på annat sätt tillhandahålla den mest kritiska tjänsten för Jeffrey Epsteins sexhandelsorganisation”.

JPMorgan anklagades i stämningen för att ”ekonomiskt gynnas av att delta” i den påstådda sexhandeln genom att ge ekonomiskt stöd från 1998 till augusti 2013, enligt stämningen.

Deutsche Bank anklagades för att veta att den skulle ”tjäna miljontals dollar” på sin relation med Epstein.

I stämningen begärs ospecificerat skadestånd och begär att stämningen ska certifieras som en grupptalan.

JPMorgan har avböjt att kommentera. En talesman för Deutsche Bank sade: ”Vi anser att detta påstående saknar grund och kommer att lägga fram våra argument i domstolen.”

03:11 PM

Amazons lagerarbetare strejkar på Black Friday

Amazon-anställda packar lådor på lagret i Rugeley i Staffordshire - Nathan Stirk/Getty Images

Amazon-anställda packar lådor på lagret i Rugeley i Staffordshire – Nathan Stirk/Getty Images

Tusentals lagerarbetare på Amazon i ett 40-tal länder planerar att delta i protester och strejker i samband med Black Friday-försäljningen, en av de mest hektiska dagarna på året för online-shopping.

Anställda i Storbritannien, USA, Indien, Japan, Australien, Sydafrika och Europa kräver bättre löner och arbetsvillkor i en kampanj med namnet ”Make Amazon Pay”, eftersom levnadskostnadskrisen förvärras.

Kampanjen samordnas av en internationell koalition av fackföreningar med stöd av miljö- och civilsamhällesgrupper.

I Storbritannien har arbetstagare som är medlemmar i fackförbundet GMB planerat protester utanför flera lagerlokaler, bland annat i Coventry.

”Amazon-arbetarna i Coventry är överarbetade, underbetalda och de har fått nog”, säger Amanda Gearing, en ledande GMB-organisatör, och tillägger att ”hundratals” kommer att samlas för att kräva en löneförhöjning från 10,50 pund i timmen till 15 pund.

03:01 PM

Transportministern säger att man måste komma överens med RMT.

Transportminister Mark Harper sade att ”det finns en överenskommelse att göra” med järnvägsfacken efter sitt möte med RMT-chefen Mick Lynch.

Järnvägsarbetarna kommer att strejka inför jul och nyår i sin långvariga lönekonflikt. Harper sade:

I morse hade jag ett konstruktivt möte med Mick Lynch, där vi hade ett öppet och ärligt samtal om de allvarliga utmaningar som järnvägarna står inför.

Vi har en gemensam grund – vi vill båda att tvisten ska upphöra och vi vill båda ha en blomstrande järnväg som är till nytta för både passagerare och arbetstagare.

För att uppnå detta måste vi dock arbeta tillsammans, inom hela branschen, för att se till att vår järnvägsindustri blomstrar.

Det finns en överenskommelse att göra, och jag tror att vi kommer att nå dit – jag vill underlätta för RMT och arbetsgivarna att nå en överenskommelse och avsluta konflikten till förmån för resenärerna.

02:50 PM

Sam Bankman-Fried talar vid ett evenemang i New York Times

Den tidigare FTX-chefen Sam Bankman-Fried - Erika P. Rodriguez/New York Times/Redux/eyevine

Tidigare FTX-chefen Sam Bankman-Fried – Erika P. Rodriguez/New York Times/Redux/eyevine

Den vanärade kryptomagnaten Sam Bankman-Fried har bekräftat att han kommer att tala vid ett evenemang i New York Times, vilket har väckt ilska hos dem som drabbats av hans FTX-imperiums kollaps.

Den tidigare grundaren och chefen för kryptobörsen, som begärde konkurs tidigare i månaden, bekräftade i en tweet sitt framträdande vid toppmötet nästa onsdag.

FTX var världens näst största kryptovalutabörs som för bara några månader sedan värderades till 32 miljarder dollar (26 miljarder pund) innan dess kollaps lämnade omkring en miljon fordringsägare utan pengar, varav 80 000 i Storbritannien.

Bankman-Fried förväntas delta i intervjun från Bahamas, där han för närvarande befinner sig.

Detta har väckt ilska bland kommentatorer:

02:12 PM

Regeringen beordrar avlägsnande av kinesisk övervakningsutrustning

Kanslern i hertigdömet Lancaster har beordrat statliga myndigheter att sluta installera övervakningskameror som tillverkats av företag som omfattas av kinesiska säkerhetslagar, att koppla bort sådan utrustning från centrala datornätverk och att överväga att ta bort dem helt och hållet.

I ett skriftligt uttalande till parlamentet från minister Oliver Dowden från kabinettskontoret sägs att beslutet har fattats efter en översyn av ”nuvarande och framtida möjliga säkerhetsrisker i samband med installation av visuella övervakningssystem på regeringsområdet”.

Matt Hancock fångades ökänt på en av kamerorna i en omfamning med sin nuvarande flickvän under Covidrestriktioner, vilket ledde till att han avgick som hälsominister efter att bilderna läcktes ut. Dowden sade:

Översynen har lett till slutsatsen att ytterligare kontroller krävs mot bakgrund av hotet mot Storbritannien och dessa systems ökande kapacitet och anslutningsmöjligheter.

Avdelningarna har därför fått instruktioner om att upphöra med att placera sådan utrustning på känsliga platser där den tillverkas av företag som omfattas av Folkrepubliken Kinas nationella underrättelselag.

01:57 PM

RMT:s Lynch och minister har ”gjort sig av med de krigiska monstren”.

RMT-chefen Mick Lynch talar till journalister efter sitt möte med transportminister Mark Harper - Leon Neal/Getty Images

RMT-chefen Mick Lynch talar till journalister efter sitt möte med transportminister Mark Harper – Leon Neal/Getty Images

RMT:s generalsekreterare Mick Lynch sade att Mark Harper hade gått med på att skriva till honom om hur han ser på att fackets konflikt med järnvägsoperatörer ”går vidare och tar steg mot en lösning”.

De strejker som ska orsaka kaos för pendlare inför jul och nyår kommer dock fortfarande att genomföras.

Transportministern har också sagt att han kommer att ”överväga” att inrätta en kontaktgrupp på ministernivå så att industrin och fackföreningarna kan tala med dem om hur en uppgörelse kan komma till stånd, sade Lynch.

Han sade att deras möte var ”positivt” i den meningen att de hade ”gjort sig av med de krigiska monster som vi brukade ha”.

”Vi börjar nu få en dialog”, sade han till journalister utanför transportministeriet. Han tillade:

Det vi främst har bett honom att göra … ni har hört honom säga att han ska vara en facilitator för att nå en uppgörelse eller en lösning av tvisten.

Och vi har sagt till honom att det inte är bra att ha dessa varma ord, vi har hört dem från hans föregångare, Anne-Marie Trevelyan, men ingenting har hänt.

Så vi vill att han skriftligen fastställer vad han kommer att göra när det gäller mekaniken för hur en resolution skall underlättas.

01:47 PM

Greene Kings bryggare strejkar

Greene King IPA - Andrew Matthews/PA Wire

Greene King IPA – Andrew Matthews/PA Wire

Arbetare på bryggeriet Greene King kommer att gå ut i strejk i en strid om löner.

Unite säger att 188 av dess medlemmar i Bury St Edmunds, Eastwood, Nottinghamshire och Abingdon, Oxfordshire, kommer att strejka i fem dagar från och med den 5 december.

Arbetstagarna brygger och distribuerar Greene Kings produkter, däribland IPA, Old Speckled Hen och Abbot Ale.

Unite sade att medlemmarna röstade för strejk efter att Greene King erbjudit dem en löneförhöjning på 3 procent och en engångsbetalning på 650 pund, vilket de beskrev som en betydande reell lönesänkning på grund av inflationen.

01:37 PM

EU ska godkänna Ungerns återhämtningsplan

Människor flanerar bland stånden på en julmarknad på torget framför Stefansbasilikan i centrala Budapest - Balazs Mohai/EPA-EFE/Shutterstock

Människor promenerar bland stånden på en julmarknad på torget framför S:t Stefansbasilikan i centrala Budapest – Balazs Mohai/EPA-EFE/Shutterstock

Europeiska kommissionen kommer troligen att godkänna Ungerns återhämtningsplan efter pandemin nästa vecka för att hålla möjligheten öppen för EU-utbetalningar senare, men hålla tillbaka eventuella utbetalningar tills Budapest uppfyller alla överenskomna villkor.

Enligt EU:s återhämtningsprogram skulle Ungern kunna få 5,8 miljarder euro (5 miljarder pund) i bidrag för att göra ekonomin grönare och mer digital – pengar som Budapest är i stort behov av med tanke på den stigande inflationen, den avtagande tillväxten och de skenande lånekostnaderna.

Separat kommer kommissionen troligen också att nästa vecka rekommendera att EU:s regeringar ska avbryta 65 procent av överföringarna från EU:s budget till Ungern, eller cirka 7,5 miljarder euro (6,4 miljarder pund), tills många av samma villkor som för pengarna från återhämtningsfonden är uppfyllda, uppgav källor vid EU:s verkställande organ för Reuters.

Ungerska topptjänstemän sade att de var övertygade om att EU-pengar skulle börja flöda till Ungern nästa år eftersom regeringen hade åtagit sig att uppfylla alla EU:s krav, inklusive det om rättsväsendet, senast den 31 mars.

01:09 PM

”Stor majoritet” för ECB-stödda räntehöjningar

Investerarna verkar inte kunna enas om utsikterna för de europeiska marknaderna efter att Europeiska centralbanken i dag publicerade protokollet från sitt senaste policymöte.

ECB:s protokoll visade att en ”mycket stor majoritet” av ledamöterna stödde den räntehöjning på 75 räntepunkter som skedde i oktober.

”Marknadens huvudfokus ligger på takten i räntehöjningarna framöver”, står det i en not från strateger på den nederländska bankgruppen ING.

”ECB höjde ändå räntorna med 75 bp förra månaden, men subtila justeringar av formuleringen i pressmeddelandet tolkades redan som ett duvaktigt tecken.”

Investerare förväntar sig för närvarande att räntorna i euroområdet kommer att nå sin topp runt 2,8 procent i slutet av nästa sommar.

Ändå tyckte vissa strateger att ECB:s protokoll var mer hökaktig:

12:36 PM

Naturgaspriserna sjunker i samband med diskussioner om höga tak

De europeiska naturgaspriserna har sjunkit med så mycket som 6,3 procentenheter när EU:s ministrar försöker lösa sina meningsskiljaktigheter om ett pristak.

Europeiska kommissionen hade i veckan lagt fram ett förslag om att sätta ett tak för gaspriset efter upprepade uppmaningar från en stor grupp medlemsstater – även om det fanns farhågor från andra håll om att åtgärden skulle kunna äventyra försörjningen.

Den föreslagna nödbromsnivån på 275 euro (236 pund) per megawattimme ligger långt över de nuvarande nivåerna, vilket väcker frågan om den någonsin kommer att användas.

Ett beslut har skjutits upp till mitten av december, eftersom en grupp länder vill skärpa prisbegränsningsplanen, enligt två EU-diplomater.

Det ovanligt milda vädret under de senaste två månaderna och fyllningen av de europeiska lagren har nyligen fått priserna att sjunka från sommartopparna, även om riskerna för ett avbrott i utbudet under den höga vintersäsongen kan driva upp priserna.

12:27 PM

Waitrose undviker inköpsbegränsningar för ägg

Waitrose undviker inköpsgränser för ägg - David Rose för Telegraph

Waitrose undviker begränsningar för inköp av ägg – David Rose för Telegraph

Waitrose har lovat att investera 2,6 miljoner pund i sina äggleverantörer och är fortfarande en av de få stormarknader som inte inför begränsningar för kunderna.

Marks & Spencer och Morrisons är de senaste livsmedelsbutikerna att ansluta sig till Tesco, Asda och Lidl och ransonera försäljningen av lådor när effekterna av stigande kostnader och fågelinfluensa fortsätter att ta ut sin rätt.

Waitrose sade dock att man inte har några planer på att införa sådana begränsningar och tillade att man är övertygad om att man har ”en stark tillgång till brittiska ägg från frigående höns som kan köpas både online och i våra butiker”.

Sainsbury’s och Co-op har inte heller infört några begränsningar, och Co-op säger att man fortsätter att övervaka situationen.

Waitrose sade att dess investering på 2,6 miljoner pund kommer att gå direkt till jordbrukare för att hjälpa dem att hantera de kraftigt stigande produktionskostnaderna, t.ex. för energi och kycklingfoder.

12:13 PM

EU hoppas kunna säkra ett tak för det ryska oljepriset i dag

EU:s diplomater är optimistiska och tror att de kan nå en överenskommelse redan i dag om ett pristak för rysk oljeexport, trots att det råder stor oenighet om planen.

Polen avvisade på onsdagen det av EU:s verkställande gren föreslagna priset på 65 dollar per fat som alltför mjukt mot Moskva, medan Grekland, vars sjöfartsindustri transporterar mycket olja, inte vill gå under 70 dollar.

Att identifiera det idealiska priset – tillräckligt högt för att hålla Rysslands olja flytande och undvika pristoppar, tillräckligt lågt för att minska finansieringen av Rysslands krig i Ukraina – är det sista höga hindret i en månadslång process för att utforma den G7-ledda planen, som amerikanska tjänstemän har drivit på.

Ambassadörerna ska ha fler samtal i kväll för att fortsätta sina diskussioner, uppger personer med insyn i saken till Bloomberg.

Stora nya europeiska sanktioner träder i kraft den 5 december, vilket gör att det är bråttom att få pris och andra detaljer i hamn.

Oljepriserna är något nedåt i dag, med Brent-oljan som sjunker 0,6 procentenheter till 84,89 dollar och WTI-oljan som är värd 77,78 dollar per fat, vilket är en nedgång med 0,2 procentenheter.

11:57 AM

Black Friday är nyckeln till jul som flyttas fram

Försäljningsskyltar för Black Friday i Londons West End - Matthew Chattle/Future Publishing via Getty Images

Utförsäljningsskyltar för Black Friday i Londons West End – Matthew Chattle/Future Publishing via Getty Images

Black Friday kan bli viktigare för brittiska detaljhandlare i år, eftersom de försöker uppmuntra kunderna att spendera pengar nu innan levnadskostnadskrisen urholkar deras julbudgetar.

Nästan 70 procent av de brittiska köparna planerar att delta i rabattevenemanget som importeras från USA, vilket är en ökning från 57 procent förra året, enligt McKinsey & Co.

Sökningarna på nätet efter Black Friday-försäljning har ökat med en fjärdedel sedan förra året eftersom kunderna försöker spara pengar, enligt Audit Lab, ett dataföretag.

Försäljningen under veckan före Black Friday har ökat med en tredjedel jämfört med förra året, enligt Klarna, företaget som arbetar med att köpa nu och betala senare.

Strejker bland postanställda vid Royal Mail har dock väckt oro för att detaljhandelns försäljning kan ta stryk under shoppinghändelsen.

”Svarta fredagen kommer att bli ännu viktigare i shoppingkalendern”, säger Anita Balchandani, chef för den brittiska konsumentverksamheten vid McKinsey i London.

”Hela julen har flyttats fram.”

11:41

Turkiet sänker räntorna trots galopperande inflation

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan - ADEM ALTAN/AFP via Getty Images

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan – ADEM ALTAN/AFP via Getty Images

Turkiets centralbank har gett efter för påtryckningar från president Recep Tayyip Erdogan om att höja räntorna till ensiffriga tal i slutet av året, trots landets galopperande inflation.

Den penningpolitiska kommittén under ledning av guvernör Sahap Kavcioglu sänkte i dag riktmärket till 9 procent från 10,5 procent, även om den sade att detta var slutet på lättnadscykeln.

Lira var föga förändrad efter beslutet och handlades 0,1 pct lägre till 18,6309 för en dollar.

MPC sade i ett uttalande att ”den nuvarande styrräntan är tillräcklig och beslutade att avsluta den räntesänkningscykel som inleddes i augusti”.

Den fjärde raka sänkningen understryker Turkiets extrema särställning när världens centralbanker stramar åt penningpolitiken för att få grepp om inflationen.

Turkiet har gjort tvärtom, styrt av Erdogans okonventionella tro på att lägre räntor har kraften att kyla ner inflationen.

Före det senaste beslutet hade centralbanken sänkt sitt riktmärke med 350 baspunkter sedan augusti trots en prisökning som har överstigit 85 procent och som sannolikt kommer att sluta året som den näst högsta i G20 efter Argentina.

11:29 AM

Bankens vice guvernör är ”ännu inte säker” på att inflationen avtar

Sir Dave Ramsden, vice guvernör för Bank of England - Hollie Adams/Bloomberg

Sir Dave Ramsden, vice guvernör för Bank of England – Hollie Adams/Bloomberg

Sir Dave Ramsden, vice guvernör för Bank of England, sade att han ”ännu inte är övertygad om att det inhemskt genererade inflationstrycket från ökade kostnader och företagens pristryck börjar avta”, skriver Szu Ping Chan.

Han sade till en konferens i London att han trodde att det krävdes ”ytterligare höjningar av bankräntan” för att få inflationen, som för närvarande ligger på 11,1 procentenheter, tillbaka till bankens mål på 2 procentenheter.

”Om utsikterna tyder på ett mer ihållande inflationstryck kommer jag att fortsätta att rösta för att reagera kraftfullt”, sade han.

Räntorna ligger för närvarande på 3 procent. Investerare tror att räntorna kommer att stiga till 4,5 procent till nästa vår.

Sir Dave tillade att de skattehöjningar och utgiftsminskningar som förbundskanslern införde i höstdeklarationen sannolikt inte skulle förändra bankens utsikter i någon större utsträckning eftersom huvuddelen av den finanspolitiska åtstramningen kommer att träda i kraft efter 2025, utanför bankens treåriga prognoshorisont.

11:24 AM

Bank of Englands prognoser alltför pessimistiska, medger vice guvernör

Bank of Englands ekonomiska prognoser är alltför dystra, enligt dess egen vice guvernör, som varnade för att Threadneedle Street kan behöva fortsätta att höja räntan ”kraftfullt” för att hålla prisökningarna i schack.

Vår ekonomiredaktör Szu Ping Chan rapporterar:

Sir Dave Ramsden noterade att banken var mycket mer pessimistisk när det gäller utsikterna för tillväxt och inflation än andra prognosmakare i staden.

Han sade att stora förändringar i ekonomin efter pandemin, inklusive en anmärkningsvärd minskning av storleken på Storbritanniens arbetskraft, innebar att den inte längre kunde förlita sig på gamla ekonomiska modeller för att förutsäga framtiden.

Sir Dave tillade att även om det är troligt att antalet arbetslösa kommer att öka från nuvarande 3,6 procentenheter när ekonomin svalnar, sade han att han var ”väsentligt mindre säker” på bankens prognos om att cirka en halv miljon fler människor kommer att vara utan arbete i slutet av nästa år.

Sir Dave sade att han inte ”förespråkade att man skulle ignorera den prognos” som banken gjorde denna månad, men han tillade att beslutsfattarna borde vara mer ”känsliga för fel” med tanke på den ökade osäkerheten kring ekonomin.

10:57

EasyJet uppmanar tomgångsboende att bli kabinpersonal

Mike Tear, 57 år, Eva Lewis, 48 år, Peter Wanless, 68 år, Neil Brown, 59 år och Gary Fellowes, 63 år, är med i en ny rekryteringskampanj från easyJet som riktar sig till äldre arbetstagare - Matt Alexander/PA

Mike Tear, 57 år, Eva Lewis, 48 år, Peter Wanless, 68 år, Neil Brown, 59 år och Gary Fellowes, 63 år, medverkar i en ny rekryteringskampanj från easyJet som riktar sig till äldre arbetstagare – Matt Alexander/PA

Man uppmanar nu äldre personer att överväga en andra karriär som kabinpersonal, eftersom flygbolagen försöker att avlägsna föreställningen att denna karriär endast är avsedd för unga jetsetare och minska rekryteringsproblemen.

Hannah Boland har detaljerna.

Budgetflygbolaget easyJet har startat en ny rekryteringskampanj för vuxna över 45 år ”för att visa att en karriär som kabinpersonal är öppen för alla med rätt kompetens, oavsett ålder”.

Man riktar sig särskilt till personer vars barn har flyttat hemifrån eller som söker en ny karriär senare i livet, efter en undersökning som visade att mer än tre fjärdedelar av de tomma föräldrarna var på jakt efter en ny utmaning.

EasyJet sade att man redan sett en ökning av antalet äldre personer som ansöker om att bli flygvärdinnor under de senaste åren, vilket lett till en 27-procentig ökning av antalet kabinanställda över 45 år sedan 2018 och en 30-procentig ökning av de över 60 år under det senaste året.

Läs hur rekryteringsoffensiven kommer efter stora personalnedskärningar i branschen.

10:26

Storbritanniens minst och mest populära järnvägsstationer avslöjade

Elton and Orston station i Nottinghamshire trafikeras för närvarande av ett tåg per dag i vardera riktningen - Matt Limb OBE / Alamy Stock Photo

Stationen Elton and Orston i Nottinghamshire trafikeras för närvarande av ett tåg per dag i vardera riktningen – Matt Limb OBE / Alamy Stock Photo

En intressant nyhet för pendlare – en järnvägsstation i Nottinghamshire har utsetts till Storbritanniens minst populära, med bara 40 resenärer som använt den under det senaste året.

Oliver Gill har detaljerna:

Elton and Orston, som har anor från 1850, hade två färre besökare än Teesside Airport i Darlington och fyra färre än stationen på tredje plats Stanlow and Thornton i Cheshire, enligt den lista som sammanställts av Office of Rail and Road (ORR).

Den obemannade stationen i Nottinghamshire öppnades för mer än ett och ett halvt sekel sedan av Ambergate, Nottingham, Boston and Eastern Junction Railway. Den drivs nu av East Midlands Railway.

Stationen ligger vid motorvägen A52 mellan två små byar som bär dess namn och på stationens webbplats varnas det för att den ”betjänas av en mycket sparsam tågtrafik, för närvarande endast ett tåg per dag i vardera riktningen”.

Läs varför det kan vara stationens räddning att vinna priset som Storbritanniens minst favorit.

10:08 AM

Den brittiska marknaden för kommersiella fastigheter kommer att överträffa Europa

Brexit kommer att ge ett enormt uppsving för Storbritanniens kommersiella fastighetssektor, enligt ett framstående amerikanskt fastighetsinvesteringsföretag.

Storbritannien kommer att vara Europas bäst presterande fastighetsmarknad under de kommande fem åren eftersom den brittiska fastighetsavkastningen är mindre sårbar för räntehöjningar än motsvarande marknader på kontinenten, enligt en rapport som publicerats av AEW, som i slutet av juni förvaltade fastigheter för 87,8 miljarder euro (75,6 miljarder pund).

Fastigheter i Storbritannien har handlats med en rabatt jämfört med europeiska jämnåriga sedan Brexit och det har skapat en buffert.

Omröstningen om att lämna Europeiska unionen 2016 fick vissa internationella investerare att satsa mer kapital på andra delar av Europa eftersom Storbritanniens brytning med sin största handelspartner skapade osäkerhet.

Detta bidrog till att underblåsa en glödande efterfrågan på byggnader i städer som Paris, Berlin och Milano som tvingade upp priserna till rekordnivåer, med hjälp av billiga lån.

Dessa höga priser och anemiska avkastningar ser nu mindre attraktiva ut när räntorna och avkastningen på statsobligationer stiger, vilket innebär att vissa delar av Europa är mer utsatta för en fastighetskorrigering.

09:57

Postanställda går ut i en våg av strejker

Postanställda i strejk vid Kilburn Delivery Office i nordvästra London - Aaron Chown/PA Wire

Postanställda i strejk vid Kilburn Delivery Office i nordvästra London – Aaron Chown/PA Wire

Postanställda, lärare och universitetsanställda över hela Storbritannien har gått ut i strejk i dag för att kräva bättre löner, med varningar om att det kommer att bli fler stridsåtgärder och omfattande störningar fram till jul.

Mer än 70 000 anställda vid brittiska universitet, lärare i Skottland och 115 000 postanställda vid Royal Mail har gått ut i strejk i ett växande antal konflikter när arbetstagare och företag kämpar med en kris i fråga om levnadskostnader.

Generalsekreteraren för University and College Union (UCU), Jo Grady, sade att de planerade tre dagars strejkerna var den ”största strejken i den högre utbildningens historia” på grund av en tvist om pensioner, arbetsvillkor och löner.

Lärare i Skottland inledde också den första strejkdagen på nästan fyra decennier efter att samtalen om ett löneavtal med den skotska regeringen och COSLA (Convention of Scottish Local Authorities) brutit samman.

Postanställda vid Royal Mail gick ut på strejken för att inleda en strejk under två dagar, vilket sammanfaller med den årliga Black Friday-försäljningen.

Ministern för uppgradering, Michael Gove, sade att det krävs fruktbara förhandlingar mellan arbetsgivare och fackföreningar. Han sade till BBC:

Min första tanke är de människor som påverkas av strejkerna, människor som, oavsett om det handlar om störningar i Royal Mail eller i transporterna, upplever att deras vardag störs.

Vad jag vill se är att människor ska kunna fortsätta sitt dagliga liv utan störningar.

09:51

London återfinns på plats nummer 1 tack vare pundets uppgång

Finansdistriktet Canary Wharf i östra London - REUTERS/Suzanne Plunkett

Finanskvarteret Canary Wharf i östra London – REUTERS/Suzanne Plunkett

Rallyt i pundet som har tagit det tillbaka till cirka 1,20 dollar för första gången sedan augusti har också gjort att den brittiska aktiemarknaden återigen ligger i topp i Europa i dollartermer.

Londons marknader förlorade titeln för tio dagar sedan till dess franska motsvarighet, men nu är Storbritanniens totala marknadsvärde 2,9 miljarder dollar, cirka 63 miljarder dollar högre än i Frankrike.

Pundet har stigit med 2,5 procentenheter under de senaste sju sessionerna mot dollarn, även om det bara har stigit med 0,7 procentenheter mot euron.

Även lyxaktier, som dominerar den franska marknaden, har stannat upp under andra halvan av denna månad på grund av blandade rubriker om att Kina åter öppnas från Covids restriktioner.

09:39

”Troligen” fler kryptokollapser kommer, säger Binance-chefen

Changpeng Zhao sade att det ”förmodligen” kommer att komma några fler kryptokollapsar som en del av en ”smitta” i branschen.

Binance-chefen sade dock att han kände att kryptosektorn var säker på lång sikt eftersom ”varje gång det finns kaskadseffekter blir effekterna mindre”.

När det gäller FTX sade Zhao att han skyller på sig själv ”för att han twittrade det för sent” efter att hans tweets som väckte farhågor om plattformens finansiella trovärdighet påskyndade dess kollaps.

Zhao har fått kritik för att ha ställt frågor om likviditeten hos den konkurrerande börsen Coinbase och investeraren i digitala valutor Grayscale Investments i tweets som han sedan dess har raderat.

Han sade:

Jag tror att vi i branschen lät FTX växa för mycket innan vi började ifrågasätta vissa av dessa saker.

Jag har en strategi där vi ställer frågor mycket tidigare.

Det innebär inte några angrepp på våra branschkollegor. Vi vill bara skapa mer öppenhet och granskning i branschen.

Med detta sagt har Coinbase varit verksamt i 10-12 år. Jag är säker på att de har massor av reviderade finansiella uppgifter, men vi ser inte det på blockkedjan.

För människor i branschen gillar vi att se data på blockkedjan eftersom det är det mest transparenta sättet att visa information.

09:14

Binance syftar till att inrätta en krypto räddningsfond på 1 miljard pund, säger Zhao

Binance vd Changpeng Zhao - Benjamin Girette/Bloomberg

Binance-chefen Changpeng Zhao – Benjamin Girette/Bloomberg

Kryptogiganten Binance siktar på att inrätta en fond på cirka 1 miljard dollar (830 miljoner pund) för potentiella köp av nödlidande tillgångar inom sektorn och kommer att lägga ytterligare ett bud på den konkursdrabbade långivaren Voyager Digital, har dess vd sagt.

Changpeng Zhao, känd som CZ, sade att det snart skulle komma ett blogginlägg om fonden och att hans företag har talat med ett antal aktörer i branschen om den.

”Om det inte räcker (1 miljard dollar) kan vi allokera mer”, sade Zhao till Bloomberg Television.

”Vi använder oss av en lös strategi där olika aktörer i branschen bidrar som de vill.”

Årets djupa kryptorutin har minskat Zhaos personliga förmögenhet med cirka 80 miljarder dollar, men med 15 miljarder dollar överstiger den fortfarande vida alla andra inom krypto, enligt Bloomberg Billionaires Index.

Hans tweets som belyste oron för hälsan hos Sam Bankman-Frieds rivaliserande FTX-börs och handelshus Alameda Research påskyndade deras kollaps, vilket ledde till att 80 000 fordringsägare i Storbritannien blev utan pengar.

Sedan dess har hans börs befäst sin position som världens största kryptohandelsplattform efter FTX:s kaotiska glidning till konkurs.

Zhao tillkännagav förra veckan planer på en återhämtningsfond för industrin för att hjälpa starka projekt som står inför en likviditetskris.

Målet är att bromsa smittan från FTX:s utplåning, sade han och försökte ta på sig rollen som kryptoens räddningschef.

08:54 AM

Dr Martens sjunker efter vinstvarning

Dr Martens-aktien föll - BEN STANSALL/AFP/Getty Images

Dr Martens-aktien föll – BEN STANSALL/AFP/Getty Images

Dr Martens-aktien rasade efter att skotillverkaren varnat för en svagare efterfrågan inför den hektiska julsäsongen.

Det inhemskt inriktade FTSE 250 midcaps är upp 0,1 procentenheter, men aktierna i Dr Martens var det största sänket och föll med 17 procentenheter efter att företaget varnat för att dess årliga kärnvinstmarginal skulle bli lägre än förra året.

Även om intäkterna ökade med 13 procent till 418,6 miljoner pund under sexmånadersperioden fram till slutet av september var detta långsammare än vad analytikerna hade förutspått.

Samtidigt har FTSE 100 sjunkit då pundets styrka skadar den exportinriktade marknaden.

Det blåa indexet FTSE 100 har sjunkit med 0,1 procentenheter, och aktierna i Vodafone, Imperial Brands och National Grid har sjunkit då de handlades utan rätt till utdelning.

Överlag var handelsvolymerna små eftersom de amerikanska marknaderna var stängda på grund av Thanksgiving-helgen.

08:33 AM

Hornbys förluster ökar när lagren fylls tidigt inför julen

Hornby - Dan Kitwood/Getty Images

Hornby – Dan Kitwood/Getty Images

Modelltillverkaren Hornby drabbades av en 75-procentig ökning av förlusterna när företaget försökte undvika problem med leveranskedjan genom att öka lagren i lagret före jul.

Företaget hade en ökning av intäkterna med 3 procent till 22,4 miljoner pund, men förlusten före skatt ökade till 2,9 miljoner pund under sex månader fram till slutet av september.

Cheferna sade att de har mildrat potentiella leveransstörningar i jul ”genom att tidigarelägga leveransdatum för viktiga produktlinjer, som redan finns tillgängliga i vårt lager”.

Verkställande ordförande Lyndon Davies sade:

Intäkterna har ökat marginellt under den första halvan av en svår handelsperiod 2022/23.

För ett år sedan hölls försäljningen under andra halvåret tillbaka på grund av störningar i leveranskedjan, men vi befinner oss nu i en starkare position efter att ha fattat strategiska beslut om att öka lagren för att stödja försäljningen och undvika brist.

Eftersom vi är på väg in i vår viktiga julhandelsperiod är det svårt att förutsäga resultatet för helåret, men vi har ett bra utgångsläge, med en mycket stark orderstock som är högre än för ett år sedan.

08:21

Pundet högst sedan augusti

Pundet har fortsatt sin marsch mot dollarn efter att USA:s centralbank Federal Reserve i sitt senaste mötesprotokoll, som publicerades under natten, visat stöd för en avtrappning av räntehöjningarna.

Sterling har stigit med 0,4 procentenheter under morgonen för att nå nära 1,21, den högsta nivån sedan augusti.

Protokollet från Feds möte tidigare denna månad visade att flera tjänstemän stödde behovet av att moderera takten i räntehöjningarna.

Detta stärker förväntningarna på att centralbanken kommer att höja räntan med 50 räntepunkter nästa månad, vilket avslutar en serie jumbohöjningar med 75 räntepunkter.

08:07 AM

Apple-leverantör erbjuder personalen 1 150 pund för att sluta efter fabriksupplopp i Kina

Apples stora leverantör Foxconn har enligt uppgift erbjudit personalen 1 400 dollar (1 158 pund) för att sluta efter upplopp på en av dess fabriker i Kina.

Företaget bad om ursäkt till de anställda efter att det skakats av nya oroligheter på arbetsplatsen, där hundratals anställda slog sönder utrustning och drabbade samman med polis i skyddsdräkt om löner och levnadsvillkor.

Vissa arbetstagare klagade över att de tvingades dela sovsalar med kollegor som hade testats positiva för coronavirus.

Andra hävdade att deras bonusar hade sänkts från 3 000 yuan (347 pund) till 30 yuan (35 pund), enligt AFP.

Det taiwanesiska företaget sade att ett ”tekniskt fel” hade inträffat när man anställde nya rekryter den Covid-angripna iPhone-fabriken och att man skulle respektera önskemålen från nyanställda som ville säga upp sig och lämna fabriksområdet.

Det skulle erbjuda dem ”vårdbidrag” till ett värde av 10 000 yuan (1 158 pund) per arbetstagare, enligt Bloomberg.

08:02

De brittiska marknaderna är oförändrade vid öppning

Det internationellt inriktade FTSE 100 har stigit med 0,1 procentenheter till 7 467,38.

FTSE 250, som är mer inriktad på den inhemska marknaden, har också stigit med 0,1 procentenheter till 19 574,72.

07:55

Jet2 drabbades av 50 miljoner pund av flygplatskaoset

Jet2-planet lyfter från Barcelona - Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images

Jet2-planet lyfter från Barcelona – Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images

Semesterföretaget Jet2 har sagt att helårsresultatet kommer att bli bättre än väntat efter att ha gått med vinst under första halvåret, trots en förlust på mer än 50 miljoner pund på grund av kaos på flygplatserna.

Men företaget varnade för att vinstmarginalerna kan komma att pressas på grund av stigande kostnader, bland annat för bränsle och personallöner, samt av det svagare pundet.

Jet2 rapporterade en vinst före skatt på 450,7 miljoner pund för sexmånadersperioden fram till slutet av september, jämfört med en förlust på 205,8 miljoner pund för ett år sedan.

Företaget sade att vinsten före valutaförändringar uppgick till 505 miljoner pund jämfört med förluster på 195,1 miljoner pund.

Företaget sade att det var en ”svår återgång till normal verksamhet”, med kostnader för störningar på flygplatser och personalbrist, vilket ledde till försenings- och kompensationskostnader på över 50 miljoner pund under första halvåret.

Jet2 tillade: ”Med uppmuntrande bokningar för vintern 2022/23 och en fortsatt stabil prissättning, men med hänsyn till att den viktiga bokningstiden efter jul ännu inte har kommit, är vi för närvarande på väg att överträffa de nuvarande genomsnittliga marknadsförväntningarna för koncernens vinst före valutaomvärdering och beskattning för det år som slutar den 31 mars 2023.”

07:41

Att arbeta hemifrån ökar också B&Q-ägaren

Efter att ha avslöjat en högre försäljning sa Thierry Garnier, VD för B&Q-ägaren Kingfisher, att:

Våra försäljningstrender fortsatte att vara motståndskraftiga, med en försäljning i jämförbara butiker som var 15,3 procent högre än före pandemin under kvartalet.

Detta stöddes av en fortsatt ökning av marknadsandelar, inklusive starka vinster hos Screwfix, TradePoint och Castorama Polen.

Marknaden är fortfarande utmanande, men försäljningen av gör-det-själv-produkter fortsätter att stödjas av nya trender i branschen, t.ex. fler som arbetar hemifrån och en tydlig ökning av kundernas investeringar i energibesparingar och effektivitet.

DIFM- (Do it For Me) och handelsverksamheten fortsätter också att få bra stöd av en stabil pipeline för hemförbättringsarbeten.

07:38

Kingfisher stärks av boom för hemisolering av DIY-hus

B&Q ägs av Kingfisher - Rui Vieira/PA Wire

B&Q ägs av Kingfisher – Rui Vieira/PA Wire

B&Q:s moderbolag Kingfisher har avslöjat att försäljningen ökade under det senaste kvartalet då DIY-marknaden fick ett uppsving av kunder som vill förbättra energieffektiviteten och den fortsatta övergången till hemarbete.

Företaget, som även äger Screwfix, avslöjade att den totala försäljningen ökade med 0,6 procentenheter till 3,26 miljarder pund under de tre månaderna fram till den 31 oktober, jämfört med samma period förra året.

Försäljningen i jämförbara butiker var 0,2 procentenheter högre under kvartalet.

Kingfisher tillade att man har haft en ”bra start” på handeln under det nya kvartalet, med en ökning av försäljningen i jämförbara butiker med 2,8 procentenheter under de tre veckorna fram till den 19 november.

07:31

God morgon

Regeringen kommer att behöva betala nästan 21 procent mer för den genomsnittliga energiräkningen för hushållen från och med början av nästa år efter att tillsynsmyndigheterna har upphävt taket för energipriserna.

Detta påverkar inte hushållens energiräkningar, som har begränsats till i genomsnitt 2 500 pund från regeringens energiprisgaranti.

Höjningen av det pristak som Ofgem fastställt har dock ökat kostnaden för regeringen, eftersom detta skulle ha varit det tak som energibolagen kunde ta ut av hushållen för sina tjänster.

I dag höjde Ofgem pristaket från 3 549 pund till 4 279 pund från och med januari, vilket gör att kanslern måste betala ytterligare 730 pund i genomsnitt per hushåll för att täcka kostnaderna för att leverera gas och el till Storbritanniens hem.

Det innebär att statskassan skulle behöva betala ytterligare 1 779 pund i genomsnitt per hushåll under året för att betala energikostnaderna för Storbritanniens nästan 28 miljoner hushåll.

Ökningen kommer att kosta skattebetalarna 42 miljarder pund under 18 månader, enligt analytikerna Cornwall Insight.

Experter på energikonsultföretaget Auxilione uppskattar att det nya taket kommer att kosta regeringen cirka 15,1 miljarder pund för att subventionera hushållens räkningar mellan januari och mars.

Regeringen har dock begränsat sin räkning om taket skulle stiga igen i Ofgem:s nästa meddelande i februari.

Jeremy Hunt meddelade i sitt höstuttalande att energiprisgarantin kommer att öka från 2 500 pund till i genomsnitt 3 000 pund per år från den 1 april till slutet av mars 2024.

5 saker för att starta din dag

1) Hushållen måste minska sin energianvändning för att besegra Putin, säger Hunt – Storbritannien måste minska sin energianvändning med 15 procent för att besegra Vladimir Putin, säger Jeremy Hunt, samtidigt som landet kämpar för att undvika eventuella störningar i vinter.

2) Sunak överger planerna på att åsidosätta City-regulatorerna efter en reaktion från Bank of England – Rishi Sunak har övergivit planerna på att ge ministrarna befogenhet att överrösta Citys tillsynsmyndigheter, vilket är en stor nedgång för premiärministern.

3) Medan Silicon Valley svingar yxan räknar Irland kostnaderna för sitt teknikberoende – När Googles chefer landade på Dublins flygplats för två decennier sedan på en rekognoseringsresa för att hitta ett potentiellt europeiskt huvudkontor, fördes de av irländska regeringstjänstemän till stadens nedgångna hamnområden.

4) Medelklassens protester mot fullkornsmjöl i ”vit” surdeg – Ocado-kunderna är upprörda efter att en högklassig surdeg har ändrat receptet på en vit bröddeg och inkluderat fullkornsmjöl, vilket har fått bageriet bakom receptet att förneka att man har gjort kostnadsbesparingar. som orsakats av kriget i Ukraina.

5) Rishi Sunak står inför ett uppror på bakbänken om vindkraftverk i samband med energikrisen – Rishi Sunak står inför ett uppror från sina parlamentsledamöter om landbaserade vindkraftverk i samband med ansträngningarna att bekämpa energikrisen. Simon Clarke, parlamentsledamot för Middlesbrough South och East Cleveland, har lagt fram en lagändring som syftar till att lätta på planeringsreglerna så att vindkraftverk lättare kan byggas om samhället vill ha dem.

Vad hände under natten

I USA antydde protokollet från Federal Reserves möte där tjänstemännen höjde räntan med 0,75 procentenheter för fjärde gången i rad stöd för en långsammare takt av räntehöjningar.

Centralbankstjänstemän försöker utrota inflationen runt om i världen.

Aktierna i USA stängde högre som ett resultat av detta, med S&P 500 upp 0,6 procentenheter, medan Dow Jones Industrial Average ökade 0,3 procentenheter. Nasdaqs kompositindex stängde 1 procentenhet högre.

Obligationsräntorna sjönk. Räntan på den tioåriga amerikanska statsskulden, som påverkar hypoteksräntorna, sjönk till 3,69 procentenheter från 3,76 procentenheter.

Råoljepriset föll med 3,7 procentenheter, vilket pressade energiaktierna. Amerikanska bostadsbyggare återhämtade sig efter att en rapport visat att bostadsmarknaden är sundare än vad man tidigare trott.

Samtidigt steg de asiatiska aktierna på torsdagen, stärkta av signaler om att den amerikanska centralbanken kan komma att sänka takten på räntehöjningarna och nyheter om nya ekonomiska stimulanser från Kina.

MSCI:s bredaste index för aktier i Asien och Stillahavsområdet utanför Japan steg med 0,8 procentenheter i den tidiga handeln, stärkt av en ökning med 0,6 procentenheter i sydkoreanska aktier, en ökning med 0,5 procentenheter i Kinas bluechips och ett hopp med 0,9 procentenheter i Hongkongs Hang Seng-index.

Japans Nikkei steg med 1,3 procentenheter, S&P 500 futures ökade med 0,2 procentenheter och Nasdaq futures steg med 0,3 procentenheter.