(Bloomberg) — Tesla Inc. VD Elon Musk sålde minst 3,95 miljarder dollar av elbilstillverkarens aktier bara några dagar efter att ha avslutat sitt uppköp av Twitter Inc.

Mest lästa från Bloomberg

Musk har gjort sig av med 19,5 miljoner aktier, enligt myndigheters deklarationer på tisdagen i New York, vilket är hans första avyttring sedan augusti. Dokumenten visade inte att transaktionerna var planerade i förväg.

Världens rikaste person fullföljde sitt övertagande av den sociala medieplattformen i oktober, efter att ha tillbringat månader med att försöka ta sig ur den. I augusti hade Musk sagt att han var färdig med att avyttra Tesla-aktier och att det var viktigt att undvika en ”nödförsäljning” av aktierna om han tvingades avsluta Twitter-förvärvet och hade svårt att få in ytterligare kapitalpartners.

Det är inte helt klart hur affären på 44 miljarder dollar i slutändan finansierades, utöver de cirka 13 miljarder dollar i skuldåtaganden från banker på Wall Street. Flera högprofilerade personer lovade att investera cirka 7 miljarder dollar, men det är inte känt om alla höll sina löften. Musk har aldrig sagt offentligt hur han planerade att samla ihop sin del av de pengar som behövdes för att avsluta affären.

Men en sak är klar: Twitter förlorar pengar och står nu inför årliga räntebetalningar på nästan 1,2 miljarder dollar. Sedan Musk tog över har flera stora företag stoppat sina annonser på plattformen och väntat på att se hur den utvecklas under miljardärens ledning.

”Det ser ut som om Musk förbereder sig för att saker och ting ska förbli dåliga på Twitter under nästa år”, sade Gene Munster på Loup Ventures efter att aktieförsäljningen blev offentlig. ”Han förbereder sig för att Twitter ska vara ett penninghål.”

Musk, 51, och hans ekonomiska högra hand, Jared Birchall, svarade inte på en begäran om kommentarer via e-post.

Historien fortsätter

Miljardärens drastiska åtgärder för att minska kostnaderna – bland annat avskedade han halva personalen och bad senare några av dem att komma tillbaka – och översynen av plattformens verksamhet har resulterat i två tumultartade veckor på företaget för sociala medier, där vissa anställda inte är helt klara över om de fortfarande är anställda eller inte.

Affären har också väckt oro bland vissa Tesla-aktieägare för att vd:n sprider sig för mycket och skulle behöva göra sig av med ännu mer av sina aktier.

Han har under det senaste året gjort sig av med aktier i biltillverkaren till ett värde av cirka 36 miljarder dollar – ungefär hälften av detta sedan han gick ut med Twitter-uppköpsplanen, visar uppgifter som sammanställts av Bloomberg. Nu har aktien sjunkit med 53 procent från toppnoteringen förra året, vilket har pressat Musks förmögenhet till 179,5 miljarder dollar från 340 miljarder dollar vid toppnoteringen, enligt Bloombergs miljardärsindex.

–Med hjälp av Dana Hull, Ed Ludlow, Tom Maloney och Esha Dey.

(Lägger till ett sammanhang om finansiering i fjärde stycket)

©2022 Bloomberg L.P.