När bankerna under ledning av Morgan Stanley i april gick med på att hjälpa till att finansiera Elon Musks köp av Twitter Inc. var de angelägna om att hjälpa en viktig kund, nämligen världens rikaste person. Nu har varken Musk eller bankerna ett uppenbart sätt att slingra sig ur det hela.

Långivare som även inkluderar Bank of America Corp., Barclays Plc och Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. har åtagit sig att tillhandahålla 13 miljarder dollar i skuldfinansiering för affären. Deras förluster skulle uppgå till 500 miljoner dollar eller mer om skulderna skulle säljas nu, enligt Bloombergs beräkningar. De gick med på att finansiera köpet oavsett om de kunde avyttra skulden till externa investerare eller inte, enligt offentliga dokument och advokater som har tittat på dem.

”Jag tror att de bankerna skulle vilja komma ur det, jag tror att affären är mindre vettig för dem nu och att skulden kommer att bli svårare att syndikera till investerare”, sade Howard Fischer, partner på advokatbyrån Moses Singer. Men Fischer, som är en före detta senior trial counsel vid Securities and Exchange Commission och som inte är involverad i Twitter, sade att det inte finns någon rättslig grund för dem att backa ur.

Räntorna på skräpobligationer och lån med hävstångseffekt har stigit kraftigt sedan april, vilket innebär att bankerna kommer att förlora pengar på att ha gått med på att tillhandahålla finansiering till lägre räntor än vad marknaden nu accepterar. Den smärta som bankerna får utstå på grund av detta avtal kommer när långivarna redan har drabbats av nedskrivningar och förluster på miljarder dollar i år efter att centralbanker världen över har börjat höja räntorna för att tämja inflationen.

Även om bankerna skulle kunna hitta köpare för Twitter-skulder på marknaden nu, vilket är långt ifrån säkert, skulle det förmodligen inte vara möjligt att sälja obligationer och lån som är knutna till affären innan uppköpet avslutas.

Bankerna har en pipeline på omkring 50 miljarder dollar i skuldfinansiering som de har åtagit sig att tillhandahålla under de kommande månaderna, enligt Deutsche Bank AG:s beräkningar. Även om bankerna vanligtvis skulle sälja obligationer och lån för att finansiera dessa affärer, är investerarna mindre ivriga att köpa nu än de var i början av året, och det kommer att bli svårt att avyttra dessa skulder.

Detta tvingar bankerna att själva stå för finansieringen av ett antal affärer, vilket belastar deras resultat och kapitalkrav. Till exempel förväntar sig långivare som Bank of America och Barclays att de måste finansiera 8,35 miljarder dollar i skulder för det lånefinansierade uppköpet av Nielsen Holdings nästa vecka, rapporterade Bloomberg på tisdagen.

Representanter för Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, MUFG och Twitter avböjde att kommentera. En representant för Musk svarade inte omedelbart på en begäran om kommentarer.

Way Out?

Banks kanske inte kan backa ur Twitter-avtalet, men Musk har försökt. Twitter sade på torsdagen att man är tveksam till miljardärens löften om att avsluta affären. Företaget sade att en bankman som var inblandad i skuldfinansieringen tidigare på torsdagen vittnade om att Musk ännu inte hade skickat dem ett lånebesked, och att han i övrigt inte hade meddelat dem att han hade för avsikt att avsluta affären.

Avsaknaden av ett lånebesked i sig är inte nödvändigtvis ett problem. Vanligtvis kommer det dokumentet mot slutet av processen för att avsluta ett köp, säger David Wicklund, en partner på Vinson & Elkins som fokuserar på komplexa förvärv och lånefinansieringar. Det lämnas ofta in till bankerna två eller tre dagar före avslutningen, vilket gör det till en av de sista sakerna som måste slutföras.

Men inför slutförandet av ett stort förvärv uppstår vanligtvis en snöstorm av pappersarbete som måste förhandlas mellan båda parter. Det kan vara 50-80 dokument som diskuteras, säger Wicklund.

En domare i Delaware sade på torsdagen att om transaktionen inte är klar senast den 28 oktober kommer hon att fastställa nya datum i november för rättegången mellan Twitter och Musk. Det datumet kommer från en inlämning från Musks team som sade att bankerna behövde fram till dess för att tillhandahålla skuldfinansieringen.

I måndags skickade Musk ett brev till Twitter där han meddelade att han skulle genomföra sitt förvärv ”i väntan på att intäkterna från skuldfinansieringen tas emot”. Det fick det att verka som om det fanns tvivel om huruvida bankerna skulle tillhandahålla den utlovade finansieringen, vilket blev en knäckfråga i förhandlingarna mellan företaget och miljardären.

Men i ett domstolsdokument på torsdagen sade Musks team att bankernas ombud ”har meddelat att var och en av deras klienter är beredd att uppfylla sina åtaganden”.

Obligationer, lån

Bankkoncernen planerade ursprungligen att sälja 6,5 miljarder dollar i lån med hävstångseffekt till investerare, tillsammans med 6 miljarder dollar i skräpobligationer, jämnt fördelade mellan säkerställda och icke säkerställda obligationer. De tillhandahåller också 500 miljoner dollar i en typ av lån som kallas revolverande kreditfacilitet och som de vanligtvis skulle planera att inneha själva.

Av de mer än 500 miljoner dollar i förluster som bankerna beräknas ha på Twitter-skulderna härrör upp till cirka 400 miljoner dollar från den mest riskfyllda delen, de osäkrade obligationerna, som har en maximal ränta för företaget på cirka 11,75 procent, rapporterade Bloomberg tidigare i år. Förlusterna inkluderar inte de avgifter som bankerna normalt skulle tjäna på transaktionen.

Resten av förlusterna uppskattas utifrån var den maximala räntan skulle ha fastställts för lånet och den säkrade obligationen jämfört med den osäkra delen. Den förväntade förlusten kan i slutändan vara högre eller lägre.

Bankkoncernen förväntas ge pengarna till Twitter och bli långivare till den snart mycket skuldsatta sociala mediejätten.

Morgan Stanley skulle behålla mest på cirka 3,5 miljarder dollar i skuld, baserat på skuldåtagande skrivelsen:

Bankerna kommer att behöva värdera ned skulderna baserat på var de skulle handlas på andrahandsmarknaden, vilket troligen skulle innebära kraftiga rabatter på det nominella värdet, särskilt för de mest riskfyllda delarna. BNP Paribas, Mizuho och Societe Generale SA avböjde att kommentera. Bankerna kan sedan vänta tills marknadsförhållandena blir bättre och försöka sälja skulden till investerare vid ett senare tillfälle, troligen med en rabatt på det nominella värdet.