Nvidia Corp. VD Jensen Huang sade på onsdagen att han tror att det kommer att bli ”ett ganska fantastiskt fjärde kvartal för Ada”, företagets nästa generations chiparkitektur som presenterades i veckan, även om kritiker motsätter sig en prishöjning under en avmattning av konsumenternas efterfrågan.

Nvidia
NVDA,
+0.65%
förväntar sig en hög efterfrågan på spelchip med hjälp av sin nästa generations ”Ada Lovelace”-chiparkitektur, uppkallad efter den engelska 1800-talsmatematikern anses allmänt vara världens första dataprogrammerare för sitt arbete med Charles Babbage teoretiska Analytical Engine.

En liten del av försäljningen kommer att slå igenom under innevarande kvartal då Nvidias flaggskepp RTX 4090 för 1 599 dollar börjar säljas den 12 oktober, andra kort som mellanklassen 4080 för 899 dollar kommer att följa, och den ”stora majoriteten” av lanseringen sker under det fjärde kvartalet i januari, sade Huang.

Klagomål cirkulerade på nätet om den oväntade prishöjningen. För respektive chipklass är priset för 4090 7 % högre än lanseringspriset 2020 för den 3090 som den är tänkt att ersätta. (När det gäller 3090, så kostar en uppgraderad version av originalet 1 100 dollar hos Best Buy i en annonserad prisnedgång på 900 dollar.) Ännu mer slående är att priset för 4080 ligger 29 % över lanseringspriset för 3080 från 2020.

Lovelace efterträder Ampere, som presenterades i maj 2020, ungefär två månader in i COVID-19-pandemin, mitt i en stark efterfrågan på spelkort. Ampere-baserade spelkort introducerades i september 2020.

Huang har förvisso betalat för denna optimism i form av två kvartal av ”riktigt hård medicin” efter att chiptillverkaren sänkt sina utsikter inte bara en, eller två, utan tre gånger och sagt att 400 miljoner dollar i försäljning nu hänger i luften på grund av ett amerikanskt förbud mot att sälja datacenterprodukter till Kina, och en kostnad på 1,22 miljarder dollar för att rensa Ampere-baserade lager inför Lovelace-lanseringen.

Läs: Nvidias ”Kina-syndrom”: Smälter aktien?

”Vi säljer mycket, mycket specifikt in på marknaden mycket lägre än vad som säljs ut från marknaden, en betydande mängd lägre än vad som säljs ut från marknaden”, sade Huang. ”Och jag hoppas att vid Q4-tiden, någon gång under Q4, skulle kanalen ha normaliserats, och det skulle ha skapat utrymme för en bra lansering för Ada.”

Till kritikerna sade Huang att han anser att det högre priset är motiverat, särskilt eftersom den banbrytande Lovelace-arkitekturen är nödvändig för att stödja Nvidias expansion i det så kallade metaversummet.

”En 12-tums [silicon] är mycket dyrare i dag än i går, och det är inte bara lite dyrare, det är ett ton dyrare”, sade Huang.

”Moores lag är död”, sade Huang och syftade på standarden att antalet transistorer på ett chip fördubblas vartannat år. ”Och möjligheten för Moores lag att leverera dubbla prestanda till samma kostnad, eller samma prestanda till halva kostnaden, varje år och halvt, är över. Det är helt slut, och idén om att ett chip kommer att sjunka i kostnad med tiden är tyvärr en historia från det förflutna.”

”Databehandling är inte ett chipproblem, det är ett problem med programvara och chip”, sade Huang.

” ”Moores lag är död… Den är helt över.”

– Nvidias vd Jensen Huang

Nvidia fortsätter att växa inom mjukvara

Därför har Nvidia under årens lopp utvecklat ett så väletablerat mjukvaruekosystem för sina chip att det har fått vissa analytiker att börja se Nvidia som ett snabbt framväxande mjukvaruföretag.

Den här gången presenterade Huang en stor utvidgning av företagets så kallade metaverse-plattform med Nvidia Omniverse Cloud, företagets första Software-as-a-Service och Infrastructure-as-a-Service-produkt, för att designa, publicera, driva och uppleva metaverse-applikationer.

En annan satsning på SaaS är Nvidias AI-tjänster NeMo och BioNeMo med stora språkmodeller i molnet. LLM är maskininlärningsalgoritmer som använder massiva textbaserade datamängder för att känna igen, förutsäga och generera mänskligt språk. Medan NeMo är den allmänna modelltjänsten är BioNemo specialiserad på att tillämpa LLM:er på biologisk och kemisk forskning.

Med tanke på att Nvidia i huvudsak erbjuder ett RTX 3080-spelchip som en tjänst med sin GeForce NOW Priority-tjänst som lanserades i november, där abonnenterna debiteras 99,99 dollar för sex månaders RTX 3080-spelchipsprestanda, frågade MarketWatch Huang om han någonsin förutser att köpta, fysiska GPU-hårdvaror kommer att ersättas av molnbaserade prenumerationstjänster.

Läs: Nvidias försäljningsprognos ligger cirka 1 miljard dollar under förväntningarna, aktien faller.

”Jag tror inte det”, sade Huang. ”Det finns kunder som vill äga och det finns kunder som vill hyra.”

”Vissa människor vill hellre lägga ut fabriken på entreprenad”, sade Huang. ”Och kom ihåg att artificiell intelligens kommer att vara en fabrik, den kommer att vara den viktigaste fabriken i framtiden.”

”En fabrik har råvaror som kommer in och något som kommer ut”, sade Huang. ”I framtiden kommer fabrikerna att ha data som kommer in, och det som kommer ut kommer att vara intelligens, modeller.”

När det gäller fabriker måste Nvidia kunna ha alternativ för att betjäna alla kunder i skala. ”Startups vill hellre ha saker i opex”, sade Huang. ”Stora, etablerade företag vill hellre ha saker i capex”.

Under åren har Nvidia visat att det inte är motståndskraftigt mot omvandling, från att ha varit ett spelchipföretag till att bli USA:s största chiptillverkare efter marknadsvärde efter att datacenterkonstruktörer upptäckte att Nvidias grafikprocessorer, eller GPU:er, inte bara gjorde videospel vackrare, utan att deras parallella processorer var mycket användbara vid maskininlärning.

Flera andra tekniska hårdvaruföretag, som Cisco Systems Inc.
CSCO,
-2.33%
och International Business Machines Corp.
IBM,
-1.08%,
har under årens lopp och med varierande grad av motstånd och entusiasm praktiskt taget av nödvändighet omvandlats till mjukvaru- och tjänsteföretag, eftersom fler företag flyttar sina data till molnet i stället för att behålla dem på plats i en egen server.

Läs: Slutet på mirakel med ett chip: Varför Nvidias, Intels och AMD:s värderingar har genomgått en massiv omvälvning.

Av de 43 analytiker som bevakar Nvidia har 31 köpbetyg, 11 har behållbetyg och en har säljbetyg. Av dessa har 13 sänkt sina kursmål, vilket resulterar i en genomsnittlig riktkurs på 202 dollar, ned från tidigare 202,51 dollar.

Aktien stängde på onsdagen upp 0,7 % till 132,61 dollar, jämfört med en nedgång på 1,7 % för S&P 500-indexet.
SPX,
-1.71%.

Under året har Nvidia-aktien fallit med 55 %, jämfört med en nedgång på 36 % för PHLX Semiconductor Index.
SOX,
-0.97%,
en 20-procentig nedgång för S&P 500-indexet.
SPX,
-1.71%,
och en nedgång på 28 % för det tekniktunga Nasdaq Composite Index
COMP,
-1.79%.

När det gäller Ampere-avancemanget har Nvidias aktiekurs sjunkit med 4,7 % sedan den 1 september 2020, då Nvidia presenterade sina Ampere-baserade spelchips i RTX 3000-serien, jämfört med en ökning på 9,3 % för S&P 500 under samma period.

FactSet/MarketWatch