2022 har utan tvekan varit ett tufft år för investerare. Även om man tar hänsyn till den senaste tidens vinster är alla de stora indexen fortfarande nedåt för året och bakgrunden av ekonomisk osäkerhet svävar fortfarande hotfullt.

En sådan miljö gör det svårt att hitta de aktier som är redo att gå framåt, men ett sätt att sortera vetet från agnarna är att följa i fotspåren på legendariska aktieplockare.

Och få är så väl insatta i investeringsspelet som miljardären Steve Cohen. Hedgefondförvaltarens Point72-företag, som är känt för sin handelsstil med hög risk och hög belöning, har 25 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning, och Cohens nettoförmögenhet uppskattas till cirka 16 miljarder dollar.

Så när Cohen gör några drag är det naturligt att investerare uppmärksammar dem. På senare tid har Cohen laddat upp med två namn, och vi har fördjupat oss i de TipRanks-databasen för att få information om dessa tickers. Det visar sig att det inte bara är Cohen som tycker att dessa aktier är värda att satsa på. Enligt analytikerkonsensus är båda också bedömda som Strong Buys. Så låt oss se vad som gör dessa namn till attraktiva investeringsalternativ just nu.

Exact Sciences (EXAS)

Det första Cohen’s pick vi tittar på är Exact Sciences, en specialist på molekylär diagnostik med fokus på cancerprevention, där verktygen hjälper till att upptäcka cancer i ett tidigt skede.

Företagets första produkt var tjocktarmscancertestet Cologuard, som lanserades 2014 som det första DNA-testet i avföringen för kolorektalcancer. Exact Sciences, som inledningsvis fokuserade på tidig identifiering och förebyggande av kolorektalcancer, har sedan dess utökat sitt produktsortiment till att omfatta ytterligare onkologisk screening och precisionstester för många former av cancer.

Företagets senaste kvartalsrapport var en beat-and-raise-affär. Exact levererade intäkter på 523,07 miljoner dollar, vilket motsvarade en ökning med 15 % på årsbasis samtidigt som det slog konsensusprognosen med 19,95 miljoner dollar. På samma sätt, på bottenlinjen, slog EPS -$0,84, vilket förbättrade gatans prognos på -$1,07. När det gäller utsikterna höjde företaget, på grund av kvartalets goda resultat, sin prognos för intäkterna för helåret 2022 från 1,980-2,022 miljarder dollar till 2,025-2,042 miljarder dollar.

Historien fortsätter

Det är därför inte konstigt att en investerare som Steve Cohen intresserar sig för ett företag som Exact Sciences. Under Q3 gjorde Cohens Point72 ett betydande köp av EXAS-aktier, totalt 2,43 miljoner aktier, som till nuvarande aktiekurs nu är värda över 104 miljoner dollar.

Canaccord-analytiker Kyle Mikson ser också gott om skäl för en positiv syn här. Han skriver: ”Oavsett vilken väg marknaden för screening av kolorektal cancer tar under de kommande åren, är vi fortsatt optimistiska om att Exacts Cologuard-verksamhet bör vara en konsekvent solid tillväxttillgång över tid. Vi är också mycket entusiastiska över Exacts långsiktiga tillväxtpotential med tanke på dess många tillgångar i pipeline, framsteg mot att uppnå lönsamhet (utan att fullfölja utspädningsalternativ) och resultat. Vi tror att företaget är på väg att genomföra sin centrala långsiktiga tillväxtstrategi.”

Följaktligen ger Mikson EXAS-aktien betyget köp, med stöd av ett kursmål på 70 dollar. Det finns gott om uppsida – 63 % för att vara exakt – om målet skulle uppfyllas under de kommande 12 månaderna. (För att se Miksons resultat, klicka här)

Totalt har 12 analytiker gett sin syn på Exact och dessa fördelar sig på 9 köp och 3 behållningar, vilket ger aktien ett konsensusbetyg Strong Buy. Med ett genomsnittligt mål på 57,67 innebär det att aktierna kommer att leverera en avkastning på ~35% under de kommande månaderna. (Se EXAS aktieprognos på TipRanks)

Horizon Therapeutics (HZNP)

Nästa namn som Cohen har godkänt är Horizon Therapeutics, ett biofarmaceutiskt företag som fokuserar på att marknadsföra läkemedel för sällsynta, autoimmuna och svåra inflammatoriska sjukdomar. Horizon har en djup och varierad läkemedelsportfölj som bland annat omfattar behandlingen av sköldkörtelögonsjukdom (TED) Tepezza, giktmedicinen Krystexxa och behandlingen av ureacykelstörning Ravicti.

Alla bidrar till intäkterna med Tepezza i spetsen. Även om läkemedlets försäljning under Q3 sjönk med 20 % på årsbasis till 491 miljoner dollar, motsvarade siffran en sekventiell ökning med 2 % och skingrade farhågorna om en större nedgång. Faktum är att även om de totala intäkterna sjönk med 10 % från samma period för ett år sedan till 925,4 miljoner dollar, slog siffran gatans prognos med 37,76 miljoner dollar. Det blev också ett överträffande resultat på bottenlinjen, med en vinst per aktie på 1,25 dollar som kom in långt över de 1,01 dollar som Wall Street förväntade sig.

Ännu bättre var att företaget också levererade med sina utsikter; försäljningsriktlinjen för helåret höjdes från 3,59 miljarder dollar till 3,61 miljarder dollar (konsensus hade 3,56 miljarder dollar).

Förutom sin produktportfölj har företaget en välfylld pipeline som fick ett rejält uppsving genom förra årets förvärv av Viela Bio. Affären på 3 miljarder dollar hjälpte företaget att inte bara få tag på Vielas huvudkandidat Uplizna, som har godkänts för behandling av neuromyelitis optica spectrum disorder (”NMOSD”) i USA, utan stärkte också pipelinen med tre tillgångar som är indicerade för behandling av autoimmuna sjukdomar som systemisk lupus erythematosus (SLE), Sjögrens syndrom och reumatoid artrit.

Cohen anser uppenbarligen att företaget gör alla rätt drag. Under Q3 öppnade han en ny position och köpte 2 094 400 aktier. Dessa är nu värda över 157 miljoner dollar.

Wells Fargo-analytiker ser framåt. Derek Archila påpekar att nästa år har mycket på gång: ”Vi tror att 2023 kommer att bli ett stort år för HZNP:s pipeline, som vi tror är undervärderad och borde generera en uppgång för aktierna. Det finns flera kliniska katalysatorer som vi tror kan hjälpa HZNP-aktien att återigen värderas och få investerare att tilldela mer terminalvärde som inte finns i aktien på dessa nivåer.”

Archila förklarade ovanstående och tillade: ”Tepezzas låg CAS/kronisk TED-studie kommer att läsas ut i 2Q23, vilket är viktigt för att utöka användningen av Tepezza i en mycket större uppsättning TED-pt än hög CAS/aktiv. Utöver detta är vi mest intresserade av daxdilimabs SLE Ph2-studie i 2H23, som är riskreducerad av BIIB059 och dess Ph2a-studie i alopecia areata 2023. Vi tror att detta skulle kunna vara en ”pipeline-in-a-product” med tanke på att det finns många autoimmuna tillstånd där typ I IFN är inblandad. Dessutom kommer data från dazodalibep i Sjögren från flera populationer att rapporteras under 1H23.”

Med tanke på allt detta har Archila stora förhoppningar. Tillsammans med ett överviktsbetyg (dvs. köp) satte han ett prismål på 118 dollar på aktien. Detta mål sätter uppgångspotentialen till 57 procent. (För att titta på Archilas meritlista, klicka här)

På det hela taget stöder de flesta av Archilas kolleger hans optimistiska inställning. Baserat på 9 köp jämfört med 2 behållningar ger analytikerkonsensusen aktien ett starkt köp. Prognosen talar för en ettåriga vinster på ~30 %, med tanke på att det genomsnittliga målet ligger på 97,45 dollar. (Se prognosen för HZNP-aktien på TipRanks)

Om du vill hitta goda idéer om aktier som handlas till attraktiva värderingar kan du besöka TipRanks’ Bästa aktier att köpa, ett nyligen lanserat verktyg som förenar alla TipRanks aktieinsikter.

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i den här artikeln är uteslutande den presenterade analytikerns. Innehållet är endast avsett att användas i informationssyfte. Det är mycket viktigt att göra din egen analys innan du gör någon investering.