(Bloomberg) — Micron Technology Inc, USA:s största tillverkare av minneschip, säger att den värsta överflödet i branschen på mer än ett decennium kommer att göra det svårt att återgå till lönsamhet 2023.

Mest lästa från Bloomberg

Företaget tillkännagav på onsdagen en mängd kostnadsbesparande åtgärder, inklusive en minskning av personalstyrkan med 10 procent, för att hjälpa företaget att klara av en snabb minskning av intäkterna. Micron prognostiserade också en kraftig försäljningsminskning och en större förlust än vad analytiker hade räknat med för innevarande kvartal.

Halvledartillverkarna befinner sig mitt i en kraftigt minskad efterfrågan på sina produkter mindre än ett år efter att de inte kunde producera tillräckligt för att möta beställningarna. Konsumenterna har skjutit upp inköp av persondatorer och smartphones på grund av stigande inflation och en osäker ekonomi. Tillverkarna av dessa apparater, som är de största köparna av minneschip, sitter nu fast med lager av komponenter och minskar beställningarna av nya lager.

Branschen upplever den värsta obalansen mellan utbud och efterfrågan på 13 år, enligt Microns verkställande direktör Sanjay Mehrotra. Lagren bör nå en topp under den nuvarande perioden och sedan minska, sade han. Kunderna kommer att övergå till mer hälsosamma lagernivåer omkring mitten av 2023 och chiptillverkarens intäkter kommer att förbättras under andra halvåret, sade Mehrotra.

”Lönsamheten kommer att utmanas under hela 2023 på grund av det överutbud som finns i branschen”, sade han i en intervju. ”Hur snabbt och i vilken takt återhämtningen sker när det gäller lönsamhet beror på hur snabbt utbudet anpassas.”

Mehrotra sade att en unik sammanfallning av omständigheter – kriget i Ukraina, en kraftig ökning av inflationen, Covid och störningar i utbudet – har drivit minneschipindustrin in i en upprepning av tidigare cykler när priserna rasade och utplånade vinsterna. Micron har reagerat aggressivt för att snabbt försöka ta sig igenom den svåra perioden. När nedgången är över kommer branschen att återuppta lönsam tillväxt med hjälp av efterfrågan på datorer med artificiell intelligens och automatisering av olika industrier, sade han.

Historien fortsätter

Micron, som redan hade meddelat att fabrikstillverkningen skulle minskas, skär ned på sin budget för nya fabriker och ny utrustning och räknar nu med att spendera mellan 7 och 7,5 miljarder dollar för räkenskapsåret, vilket är en minskning från ett tidigare mål på så mycket som 12 miljarder dollar. Företaget bromsar införandet av mer avancerade tillverkningstekniker och förutspår att utgifterna för ny produktion kommer att minska i hela branschen.

Till skillnad från andra delar av chipsektorn byggs Microns produkter enligt industristandarder, vilket innebär att de kan bytas ut mot konkurrenternas produkter. Eftersom minnen kan handlas som en handelsvara är dess tillverkare utsatta för mer uttalade prissvängningar.

Microns löfte att minska produktionen från sina fabriker och bromsa expansionsprojekt kommer inte att minska överflödet av tillgängliga chips om inte konkurrenterna, däribland Samsung Electronics Co. och SK Hynix Inc. följer efter. Detta steg kan bidra till att stödja priserna, men det innebär att dyra fabriker måste drivas med mindre än full kapacitet, vilket kan påverka lönsamheten kraftigt.

Förutom de planerade personalminskningarna har företaget avbrutit återköp av aktier, sänker lönerna för cheferna och kommer att hoppa över bonusutbetalningar för hela företaget, sade cheferna vid en telefonkonferens efter att resultatet offentliggjorts.

Micron sade att försäljningen kommer att bli cirka 3,8 miljarder dollar under det andra kvartalet. Det kan jämföras med analytikernas genomsnittliga estimat på 3,88 miljarder dollar, enligt uppgifter som sammanställts av Bloomberg. Företaget förutsåg en förlust på cirka 62 cent per aktie, exklusive vissa poster, för perioden som slutar i februari, jämfört med en förlust på 29 cent som analytikerna räknat med.

Under de tre månader som avslutades den 1 december minskade Microns intäkter med 47 procent till 4,09 miljarder dollar. Företaget hade en förlust på 4 cent per aktie, exklusive vissa poster. Det kan jämföras med ett genomsnittligt estimat på en förlust på 1 cent per aktie på en omsättning på 4,13 miljarder dollar.

Microns aktier sjönk med cirka 2 procent i den förlängda handeln efter att ha stängt på 51,19 dollar i New York. Aktien har fallit med 45 procent i år, en värre nedgång än de flesta chiprelaterade aktier. Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index är ned 33 % under 2022.

Förra månaden varnade företaget för att det sänkte produktionen med cirka 20 procent ”som svar på marknadsförhållandena”. Boise, Idaho-baserade Micron hade 48 000 anställda den 1 september, enligt filningar.

©2022 Bloomberg L.P.