(Bloomberg) — Meta Platforms Inc. Chief Executive Officer Mark Zuckerberg sade att företaget kommer att skära ner mer än 11 000 jobb, och kallade sig själv ansvarig för den första stora rundan av uppsägningar i den sociala mediejättens historia.

Mest lästa från Bloomberg

Nedskärningarna, som motsvarar cirka 13 procent av arbetsstyrkan, offentliggjordes på onsdagen i ett uttalande. Zuckerberg vände sig sedan till de anställda och bad dem tacka dem som förlorat sina jobb och konstaterade att anställda utanför Nordamerika kommer att drabbas av osäkerhet medan företaget reder ut vilka som berörs, enligt personer som är bekanta med saken.

Företaget, som äger Facebook och Instagram, kommer också att förlänga sitt anställningsstopp under första kvartalet.

”Jag vill ta ansvar för dessa beslut och för hur vi hamnade här”, säger Zuckerberg i uttalandet som skickades till Metas anställda och lades ut på företagets webbplats. ”Jag vet att detta är svårt för alla och jag är särskilt ledsen för de drabbade.”

Zuckerberg sade att även om nedskärningar kommer att ske i hela företaget kommer rekryteringsteamet att drabbas oproportionerligt mycket och att affärsteamen kommer att omstruktureras ”mer väsentligt”. Meta kommer också att minska sitt fastighetsavtryck, se över infrastrukturutgifterna och övergå till skrivbordsdelning för vissa anställda, och fler tillkännagivanden om kostnadsminskningar väntas under de kommande månaderna.

Meta berättade för de anställda att besluten om vilka som skulle påverkas fattades ”på högsta ledningsnivå” och att direkta chefer inte var inblandade i elimineringarna, enligt ett meddelande till kvarvarande anställda som Bloomberg tagit del av. Cheferna fick reda på vilka av deras rapporter som skulle avskedas på onsdagsmorgonen, stod det i meddelandet.

Historien fortsätter

En talesman för Meta avböjde att kommentera meddelandet.

Läs mer: Twitter och Meta driver på takten i nedskärningstakten inom teknikbranschen nära de tidiga pandemiska nivåerna

Meta, vars aktie hade störtdykt med 71 procent i år fram till tisdagen, vidtar åtgärder för att minska kostnaderna efter flera kvartal av nedslående resultat och en nedgång i intäkterna. Nedskärningen, som är företagets mest drastiska sedan Facebook grundades 2004, återspeglar en kraftig avmattning på den digitala reklammarknaden, en ekonomi som vacklar på gränsen till recession och Zuckerbergs mångmiljardinvestering i en spekulativ virtuell verklighet som kallas metaverse.

Aktien steg med 5,8 procent vid 15.18-tiden i New York på onsdagen.

Zuckerberg sade i uttalandet att han hade räknat med att ökningen av e-handel och webbtrafik från början av Covid-19-låsningarna skulle vara en del av en permanent acceleration. ”Men den makroekonomiska nedgången, ökad konkurrens och förlust av annonssignaler har gjort att våra intäkter har varit mycket lägre än väntat. Jag fick fel.”

Meta ansluter sig till en rad teknikföretag som under de senaste veckorna har meddelat att de har minskat antalet arbetstillfällen eller sagt att de planerar att pausa anställningarna. Den företagsmjukvarutillverkare som tillverkar Salesforce Inc. sade på tisdagen att man skurit ner hundratals anställda från säljteamen, medan Apple Inc., Amazon.com Inc. och Alphabet Inc. alla har minskat eller pausat anställningar. Snap Inc., moderbolaget till den rivaliserande appen Snapchat, håller också på att dra ner på antalet anställda och sade i augusti att man skulle ta bort 20 procent av sin personal.

I en särskilt kaotisk uppsägningsrunda skar Twitter ner ungefär hälften av sin personalstyrka förra veckan och många anställda fick reda på att de hade förlorat sina jobb när de plötsligt blev avstängda från Slack eller e-post.

På Meta kommer de anställda att fortsätta att ha tillgång till sin e-post så att de kan ta farväl av kollegor, även om de har stängts av från mer känsliga företagssystem, sade Zuckerberg. Amerikanska arbetstagare som avskedades kommer också att få 16 veckor av sin grundlön som avgångsvederlag, plus två veckor för varje år de arbetat på företaget. Företaget erbjuder också sex månaders sjukförsäkring samt karriärtjänster och stöd till invandrare. Paketen kommer att vara liknande utanför USA, i enlighet med lokala arbetslagar, sade företaget.

Zuckerberg hade i slutet av september varnat de anställda att Meta avsåg att skära ner på kostnaderna och omstrukturera teamen för att anpassa sig till en föränderlig marknad. Det Menlo Park, Kalifornien-baserade företaget, som även äger Messenger och WhatsApp, införde ett anställningsstopp, och vd:n sa då att Meta förväntade sig att antalet anställda skulle vara mindre år 2023 än vad det är i år.

”Det här är uppenbarligen ett annat läge än vad vi är vana vid att arbeta i”, sade Zuckerberg vid en frågestund med anställda i september. ”Under företagets första 18 år växte vi i princip snabbt i princip varje år, och på senare tid har våra intäkter för första gången varit oförändrade till något lägre. Så vi måste anpassa oss.”

Läs mer: Twitters stora skuldsedlar gör att Musks planer för en omställning blir alltmer brådskande

Även med nedskärningarna fortsätter Meta att förvänta sig att förlusterna i Reality Labs-divisionen, som inrymmer metaversumsinvesteringarna, kommer att öka ”betydligt” år över år 2023, sade företaget i en separat myndighetsfilering på onsdagen. Metas kostnader har varit under ökad granskning efter att ha rapporterat utgifter förra månaden som översteg den genomsnittliga analytikerförväntningen. Företaget sänkte sin prognos för de totala utgifterna för nästa år till 94 till 100 miljarder dollar, vilket ligger på samma nivå som analytikernas genomsnitt på 96,9 miljarder dollar.

Zuckerberg har bett investerarna om tålamod när han lägger miljarder på sin vision om nästa stora datorplattform efter mobiltelefoner: metaversum, en samling digitala världar som man får tillgång till genom virtuella och förstärkta verklighetsenheter. Arbetet kräver intensiva investeringar i hårdvara och forskning som kanske inte lönar sig förrän om många år.

Samtidigt stagnerar tillväxten i det sociala flaggskeppet Facebook. Företaget arbetar för att påskynda den, och fortsätter att få fler användare till fotodelningsappen Instagram, genom att experimentera med en mer intressebaserad algoritm och kortformiga videor som kallas Reels.

Nu måste Zuckerberg genomföra sina stora företagsövergångar med färre personer.

–Med hjälp av Nate Lanxon och Kurt Wagner.

(Uppdatering med internt memo i sjätte stycket.)

©2022 Bloomberg L.P.