Dow Jones futures kommer att öppna söndag kväll, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures, med fokus på KPI-inflationsrapporten och Federal Reserve.

X

Börsrallyt gick tillbaka förra veckan och de stora indexen fortsatte sin trend att stiga till nya toppnivåer för att sedan sjunka tillbaka. Det är en utmanande miljö för att köpa aktier.

Den kommande veckan får investerarna en dubbel dos av stora ekonomiska nyheter. På tisdag kommer arbetsmarknadsdepartementet att publicera sin KPI-inflationsrapport för november. På onsdag eftermiddag kommer Federal Reserve att höja räntan ännu en gång och Fed-chefen Jerome Powell kommer att ge signaler om ytterligare åtstramningar i början av 2023.

Detta kan bli en katalysator för stora marknadsvinster eller -förluster, eller så kan hackiga sidledes handlingar fortsätta. Investerare bör sannolikt vänta på inflationsrapporten och Fed-nyheterna innan de lägger till exponering.

Utbrottsmisslyckanden eller frossande är utbredda, med DXCM-aktien som tumlar tillbaka på fredagen efter att kortvarigt ha klarat en köppunkt på torsdagen på FDA-godkännande.

Men här är fem aktier att titta på: Dow Jones-jättarna Caterpillar (CAT) och Goldman Sachs (GS), Sanmina (SANM), McKesson (MCK) och MercadoLibre (MELI). För att vara tydlig är ingen av dessa aktier handlingsbara, särskilt MELI-aktien behöver en del arbete.

Microsoft (MSFT) går det relativt bra för megakaparna, med Apple (AAPL) under sin 50-dagarslinje och Tesla (TSLA) som försöker undvika att sätta nya bottennivåer på en björnmarknad. Men MSFT-aktien ligger fortfarande långt under sin 200-dagarslinje och har inte gjort några större framsteg under den senaste månaden.

I videon som är inbäddad i artikeln granskades marknadens agerande på djupet och Dexcom (DXCM), MercadoLibre och CAT-aktier.

Ekonomi, S&P 500 står inför en hård landning – om inte Fed gör detta

KPI-inflation och Fed-möte

Tidigt på tisdagen publicerar arbetsmarknadsdepartementet konsumentprisindex för november. Den totala och kärn-KPI-inflationen bör svalna under de kommande månaderna, om inte annat för att jämförelserna blir svårare. Men priserna på tjänster har varit envist starka.

Federal Reserve vill se mer betydande nedgångar i tjänsteinflation, liksom löneökningar, innan man avbryter räntehöjningarna. Klockan 14.00 ET väntas Fed höja sin fed funds rate med 50 baspunkter, till 4,25 %-4,5 %, vilket avslutar en rad av fyra höjningar med 75 baspunkter. Investerare kommer att vilja ha några ledtrådar om februarimötet och hur högt fed funds rate slutligen kan nå. Marknaderna räknar för närvarande med ytterligare en höjning av Fed-räntan med en halv procentenhet i februari, även om det finns en hyfsad chans för en kvartspoängshöjning.

Fed-chefen Powells kommentarer klockan 14.30 ET, tillsammans med KPI-inflationsrapporten, kan sätta tonen för Fed-politiken på väg in i 2023.

Powell och flera beslutsfattare har signalerat att en recession kan vara nödvändig för att få inflationen under kontroll.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures öppnar kl. 18.00 ET på söndag, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq 100 futures.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt innebar att de viktigaste indexen backade rejält under den senaste veckan.

Dow Jones Industrial Average sjönk med 2,8 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet förlorade 3,4 %. Nasdaqs kompositindex föll med 4 %. Russell 2000-indexet för småbolag med litet kapital föll med 5,1 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan steg med 6 baspunkter till 3,57 %, vilket är en återhämtning från 3,4 % i mitten av veckan.

USA:s råoljeterminer föll med 11 % till 71,02 dollar per fat förra veckan, och bensinterminerna föll med 9,8 %. Båda nådde 2022 års bottennivåer. Naturgaspriserna sjönk med 0,6 %.

ETF:er

Bland de viktigaste ETF:erna för tillväxt är iShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) sjönk med 4,6 %, med Microsoft-aktien som ett av de största innehaven. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) sjönk med 1,7 %.

Med tanke på mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) föll med 9,2 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) 8.1%. TSLA-aktien är ett massivt innehav i Ark Invests ETF:er.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 6,4 % förra veckan. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) sjönk med 2,85 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg ned med 3,3 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) föll med 2 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) dök med 8,45 % och bröt därmed definitivt sin 50-dagarslinje. Financial Select SPDR ETF (XLF) sjönk med 3,9 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) sjönk med 1,3 % efter att ha stigit under åtta av de nio föregående veckorna.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Megacap-aktier

Apple-aktien föll med 3,8 % under den senaste veckan och föll under denna nyckelnivå i tisdags och stötte på motstånd där i fredags. Dåliga nyheter om iPhone-produktionen kan ha prisats in och AAPL-aktien återhämtar sig.

Den andra Dow-tekniktitanen Microsoft-aktien sjönk också med 3,8 %, men höll stöd vid 21-dagarslinjen, något över en nyss stigande 50-dagarslinje. Men den ligger långt under 200-dagarslinjen. MSFT-aktien är i princip oförändrad jämfört med för en månad sedan, ungefär som S&P 500 och Nasdaq.

Tesla-aktien rasade 8,1 % under den senaste veckan, även med fredagens 3,2 % pop. TSLA-aktien hoppar över de senaste lågpunkterna på björnmarknaden. Tesla tillkännagav nya incitament i Kina den senaste veckan med omfattande medieuppgifter om att fabriken i Shanghai kommer att minska produktionen avsevärt under de närmaste veckorna och till och med stoppa produktionen av Model Y.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bästa köpet?

Aktier att titta på

Caterpillar-aktien föll med 3,7 % till 227,29 förra veckan och understeg 21-dagarslinjen. Reträtten kan sluta som en konstruktiv utväxling. CAT-aktien har en köppunkt vid 238 eller 239,95 från en lång cupbas. Om ytterligare en vecka kan Dow heavy equipment giant ha en platt bas med den 239,95 köppunkten. En något längre paus skulle låta den snabbt stigande 50-dagarslinjen minska gapet med CAT-aktien.

Goldman-aktien föll med 5,6 % under den senaste veckan till 359,14 och rundade ett utbrott från en cupbas med en 358,72 köppunkt, innan den steg något över den. En solid studs härifrån kan erbjuda en ny ingång, särskilt om 50-dagars- eller 10-veckorslinjen kommer ikapp. På ett veckokort har GS aktie en 13-månaders cup-with-handle bas, med en 389,68 köppunkt, enligt MarketSmiths analys. Den senaste veckan har nu skapat mer djup på detta handtag, som också kan bli en platt bas om en vecka.

Sanmina-aktien föll med 7,3 % till 62,48 den senaste veckan. SANM-aktien hade konsoliderat tätt i vinsthemtagningszonen efter ett utbrott i oktober från en cupbas. Aktierna skulle kunna påbörja en pullback till 50-dagars/10-veckorslinjen, vilket erbjuder en köpmöjlighet, även om veckans nedgång var abrupt. SANM-aktien arbetar också på en möjlig platt bas.

McKesson-aktien föll med 4 % till 371,37 förra veckan och föll i fredags till strax under 50-dagars- och 10-veckorslinjen. MCK-aktien arbetar på en ny konsolidering efter en kraftig utförsäljning den 10-11 november som slog många defensiva medicinska aktier. En rörelse över den högsta nivån från den 2 december på 389,45 skulle kunna erbjuda en tidig ingång, fortfarande nära de rörliga medelvärdena.

MELI-aktien sjönk med 5,1 % till 896,48, sin fjärde raka veckovisa nedgång. Den latinamerikanska e-handels- och betalningsjätten har en köppunkt på 1 095,44, med en trendlinjeinträde runt 1 025. En aggressiv ingång skulle kunna vara en avgörande återtagning av MELI-aktiens rörliga medelvärden, med den 2 december högsta nivån på 957 som den utlösande faktorn. Medan MercadoLibre-aktien har haft en lägre trend, kommer veckoförlusterna på mindre volym med några relativt starka positiva avslutningar.

Analys av marknadsrallyt

För en vecka sedan nådde börsrallyt nya toppar och S&P 500 låg över sin 200-dagarslinje för första gången på flera månader. Men när investerarna omvärderade jobbrapporten och Fed-chefen Powells kommentarer retirerade de stora indexen.

S&P 500 föll under sin 200-dagarslinje, medan Nasdaq testade sin 50-dagarslinje. Båda stötte på motstånd vid 21-dagarslinjen i slutet av veckan. Russell 2000 tumlade under sina 200-dagars- och 21-dagarslinjer och kom direkt ner till sin 50-dagarslinje, som bara underskred sin 10-veckorslinje.

Den rallyledande Dow håller stöd runt sin 21-dagarslinje.

S&P 500 är i princip där den befann sig efter den 10 november, då en tämligen svag KPI-inflationsrapport för oktober gav aktier ett uppsving. Nasdaq och Russell 2000 är tillbaka till nivåerna i början av november, men också till topparna i slutet av oktober.

Om man var tvungen att utforma ett scenario för att locka investerare att bli upprörda upprepade gånger kan denna nuvarande uppgångstrend vara ritningen: Ett marknadsrally med några stora vinster under en dag följt av nedgångar under flera sessioner.

Det är fortfarande ett bekräftat marknadsrally. Ytterligare förluster, som att Nasdaq eller särskilt S&P 500 tydligt bryter sina 50-dagarslinjer, skulle dock vara oroväckande.

Tisdagens KPI-inflationsrapport för november och onsdagens tillkännagivande av Fed-mötet och Powells kommentarer kan utgöra en katalysator för ett ihållande marknadsrally, eller en avgörande utförsäljning. Men de skulle också kunna sporra till ännu en stor marknadspop som verkar avgörande, bara för att följas av ännu en nedgång.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Investerare bör vara försiktiga med att öka exponeringen tills KPI-inflationsrapporten och Fed-mötet är i backspegeln. Även om marknaderna hoppar på inflationsdata och Fed-chefen Powells kommentarer bör investerare vara selektiva när det gäller nya köp, ifall de stora indexen helt enkelt faller tillbaka under de kommande sessionerna.

Vid någon tidpunkt kommer ett ihållande, stabilt marknadsrally att ta fart. När det sker kommer det att finnas gott om köpmöjligheter.

Så gör din inköpslista för julhandeln på aktiemarknaden klar. Ett stort antal aktier från en mängd olika sektorer håller på att sätta upp eller är nära att göra det.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

5 infrastrukturaktier nära köppunkter