Efter dåliga resultatrapporter från Amazon (AMZN) , Microsoft (MSFT) , Meta (META) och Alphabet (GOOGL) , var det logiska steget för marknaden att sälja av. Till och med det mäktiga Apple (AAPL) talade om avtagande tillväxt och handlas till ett pris-vinstförhållande på 24 samtidigt som man räknar med en ensiffrig EPS-tillväxt.

På aktiemarknaden skapar dock den mest logiska åtgärden ofta förutsättningar för den rakt motsatta åtgärden. Det var vad som hände i fredags när indexen exploderade högre på de negativa nyheterna. Den bästa förklaringen till styrkan var inte de stora fundamentala nyheterna. Styrkan var till stor del en funktion av kassaflöden, dålig positionering, korta pressningar, säsongsmässiga faktorer, det potentiella resultatet av mellanårsvalet och hoppet om att Fed är på väg att bli bara lite mindre hökaktig.

Händelsen i Apple är särskilt intressant.

Apple presenterade inte en överraskande stark resultatrapport. Det var ingen stor överraskning, men ändå steg aktien med över 7 procent, vilket är den största ökningen sedan tillkännagivandet av en uppdelning i fyra för ett den 31 juli 2020. Pengar strömmade in i Apple eftersom det ses som en ”safe haven”-aktie som kommer att hålla sig uppe trots värderingen, ekonomin eller något annat. Den är attraktiv av skäl som inte har något att göra med marknadens hälsa.

Denna typ av ”flöde” drev på, men det fanns också en hel del hopp om sannolikheten för en något vänligare Fed. Trots detta hopp handlades obligationer lägre på fredagen och såg ökade inverteringar mellan olika löptider som tyder på att en recession är på väg.

Detta är inte första gången i år som marknaden har haft stora förhoppningar om en duvaktig sväng från Fed. Varje studs i år har avslutats med antingen hökaktiga kommentarer från Jerome Powell eller ekonomiska data som tyder på att inflationen är fortsatt hög. Fed släpper sitt nästa räntebeslut på onsdag, och en stor uppgång till nyheterna kommer att skapa en mycket farlig teknisk setup för tjurarna.

Det är viktigt att komma ihåg att Fed inte vill ha ett stort marknadsrally i det här läget. Ett marknadsrally är inflationsdrivande och det undergräver Feds ansträngningar. Även om Fed minskar sin hökaktighet lite, kommer det sannolikt att åtföljas av en allvarlig retorik för att påminna marknaden om att fler höjningar kommer att ske och att kampen mot inflationen ännu inte är över.

Vi har haft ett antal enorma rallyer liknande det här hittills i år, och de får marknadsaktörerna att känna sig väldigt bra, men den här typen av rörelser leder nästan alltid till förhöjd volatilitet under de kommande dagarna. Med Fed och valet på gång kommer vi att ha några praktiska katalysatorer för fler stora svängningar.

Ha en trevlig helg. Vi ses på måndag.

Få en e-postvarning varje gång jag skriver en artikel för Real Money. Klicka på ”+Följ” bredvid min byline till den här artikeln.