Dow Jones futures kommer att öppna på söndag kväll, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures.

X

Börsrallyt förlorade generellt sett mark den senaste veckan, men de stora indexen fick stöd på viktiga nivåer. Många lovande aktier drog dock tillbaka strax efter att ha passerat köppunkterna. Investerare bör följa vissa regler för den nuvarande handelsmiljön, från att hålla exponeringen lätt till att ta delvinster.

Vertex Pharmaceuticals (VRTX), Charles Schwab (SCHW), Excelerate Energy (EE) och CALX-aktier är åtgärdbara, medan Celsius (CELH) håller på att starta.

Vertex- och CELH-aktier är på väg uppåt. Finanstidning 50-listan. VRTX-aktien finns också på Finanstidning Big Cap 20. Calix (CALX) var fredagens Finanstidning Stock Of The Day, med Excelerate Energy och SCHW-aktier utvalda tidigare i veckan.

En aktie som inte håller sig väl är Tesla (TSLA). Tesla-aktien störtade den senaste veckan och nådde nya bottennivåer på marknaden i fredags.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures öppnar kl. 18.00 ET på söndag, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq 100 futures.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Utanför Dow visade börsrallyt blygsamma förluster efter föregående veckas stora vinster, även om det fanns en inte obetydlig reträtt från tisdagens toppar till torsdagens bottennivåer.

Dow Jones Industrial Average fick en bråkdel av vinsten under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet föll med 0,7 %. Nasdaqs kompositindex sjönk med 1,5 %. Russell 2000-indexet med litet kapital gav upp 1,7 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan steg med 1 baspunkt till 3,82 % efter att ha rasat till 3,69 % på onsdagen.

Terminerna för amerikansk råolja störtdök med 10 procent förra veckan till 80,08 dollar per fat. Kinas noll-kovidsignaler och hökaktiga Fed-kommentarer ökade oron för efterfrågan. Naturgaspriserna steg med 7,2 procent.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna är Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) sjönk med 1,1 % förra veckan, medan Innovator Finanstidning Breakout Opportunities ETF (BOUT) sjönk med 0,2 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) föll med 3,55 %, med namn på molnprogramvara som drabbades hårt. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) sjönk med 0,65 % och stötte på motstånd vid 200-dagarslinjen.

Som en återspegling av mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) föll med 9,5 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) sjönk med 11,1 %. TSLA-aktien är ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 1,9 % förra veckan. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) minskade med 0,1 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) härstammade från 2,9 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) sjönk med 3 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) förlorade 1,6 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) sjönk med 1,4 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) steg med 0,9 %. VRTX är en del av XLV-fonden.

Fem bästa kinesiska aktier att titta på nu

Aktier nära köppunkter

VRTX-aktien steg med 3,75 % till 314,63 den senaste veckan och återtog därmed en köppunkt på 306,05 från en platt bas, en del av en base-on-base-formation. Bioteknikbolaget störtade intradag den 11 november, då medicinska aktier kom under press, men skar ner förlusterna. Den relativa styrkelinjen ligger utanför de senaste topparna men har visat stadiga framsteg under hela året. Vertex vinsttillväxt är fortfarande stark.

SCHW-aktien hoppade 2,45% på fredagen till 79,81 och bröt därmed nedåttrenden av ett handtag, vilket erbjuder en tidig ingång. Den officiella köppunkten är 81,18 från en djup, nio månaders cup-with-handle-bas. Handtaget bildades dock också strax ovanför en bottenbaserad ingång på 77,51.

EE-aktien steg med 2,7 % till 27,17 på fredagen och bröt även den nedåtgående trenden av ett handtag. Aprilbörsen har en officiell cup-with-handle-köppunkt på 28,49, enligt MarketSmiths analys.

CALX-aktien hoppade 6,6 % till 69,82 på fredagen och återhämtade sig på ett uppåtstigande sätt från en neddragning till 21-dagars glidande medelvärde. Denna neddragning följde en vinstgap-up efter flera veckor av stram handel. Calix intäkter minskar fortfarande, men statlig finansiering för bredband på landsbygden förväntas driva den framtida tillväxten.

Celsius-aktien steg med 3,9 % till 96,99 förra veckan, men vände nedåt på fredagen. Det kan vara goda nyheter. Energidryckstillverkaren har en konsolideringsköppunkt på 118,29. En paus här kan erbjuda en lägre ingång, även om det är för lågt för att vara ett riktigt handtag. 50-dagarslinjen glider fortfarande för CELH-aktien men 10-dagars- och 21-dagarslinjerna korsar över denna nyckelnivå.

Tesla-aktien

Tesla-aktien föll med drygt 8 % till 180,19 förra veckan och föll till en ny bottennotering på 176,55 i fredags. Detta följde på nedgångar på 5,5 % och 9,2 % under de två föregående veckorna och fortsatte en kraftig nedgång sedan slutet av september.

Det är en tuff miljö för aggressiva tillväxtaktier, särskilt tillverkare av elfordon. Tesla har en del oro för efterfrågan när produktionen sväller och konkurrensen hårdnar. Företaget har sänkt priserna i Kina, och fler sänkningar är troliga när subventionerna upphör den 31 december. Samtidigt är ”Twittercirkusen” fortfarande ett bekymmer. VD Elon Musks kaotiska styre på bara tre veckor riskerar att skada Teslas varumärke.

Tesla växer fortfarande i snabb takt, medan nya amerikanska subventioner bör stärka efterfrågan på hemmaplan 2023.

Men TSLA-aktien har gått i flera år i sidled eller nedåt. Så även om EV-jätten skulle kunna rev högre igen, bör investerare vänta på att diagrammet ska ställa upp igen. Det kan ta lång tid.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bättre köpet?

Marknadsrallyanalys

Börsrallyt har haft en nedåtgående vecka. Efter föregående veckas stora KPI-drivna uppsving steg indexen inledningsvis, men drog sedan tillbaka från tisdagens toppar och testade nyckelnivåer på torsdagen. Men aktierna återhämtade sig blygsamt från torsdagens bottennivåer.

En paus på marknaden var ingen större överraskning med tanke på de kraftiga uppgångarna på senare tid och med S&P 500-indexet som närmar sig sin 200-dagarslinje. Att hålla stödområden är positivt, medan Nasdaqs 21-dagarslinje är på väg att korsa över 50-dagarslinjen. Om man antar att indexen håller dessa nivåer och så småningom rör sig högre, skulle detta vara en konstruktiv vecka för de stora indexen.

Men det var en frustrerande vecka för ledande aktier. Ett hyfsat antal aktier bröt eller visade köpsignaler i början av veckan. Men när indexen drog sig tillbaka, backade många av dessa namn snabbt tillbaka under poster. Vissa kan snabbt återhämta sig eller ställa upp snart, men det kommer sannolikt att bero på marknaden.

Energiaktier hade en tuff vecka då råoljepriserna rasade, även om LNG play EE-aktien är ett undantag.

Medicinska aktier, som kom under press med defensiva tillväxtnamn, återhämtade sig i veckan. Det inkluderar VRTX-aktier samt många biotechs och sjukförsäkringsbolag.

Nätverksföretag som Calix, vissa finansbolag som Schwab, samt byggmaterial och ett antal sektorer ser fortfarande intressanta ut.

Aggressiv tillväxt hade ingen bra vecka. Det inkluderar Tesla-aktier, molnprogramvara och namn av ARK-typ. CELH-aktien var ett undantag.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Investeringsregler för detta marknadsrally

Investerare bör alltid ha sunda handelsregler. Men det nuvarande knepiga marknadsrallyt innebär att investerare bör betona lätt, flexibel handel. Här är sju riktlinjer.

Håll exponeringen lätt: Det här är ingen galen tjurmarknad. Investerare bör ta del av detta rally, men det är inte en tid för att vara på marginal.

Lägg till exponering gradvis: Öka inte exponeringen snabbt. Att köpa en massa aktier på t.ex. tisdagen skulle ha lett till snabba förluster på grund av den resulterande nedgången på marknaden. Låt marknaden gradvis dra in dig.

Leta efter tidiga poster: Breakouts har haft svårt under 2022, delvis på grund av ojämna marknader och sektorrotation. När en aktie når en traditionell köppunkt, särskilt från en djup bas, kan den vara på väg mot en pullback. Tidiga poster erbjuder en chans att komma in i lovande aktier innan minirunet pausar.

Ta partiella vinster: Med tanke på den nuvarande upp- och nedåtgående karaktären hos den nuvarande uppåtgående trenden bör investerare överväga att ta delvinster snabbt. Detta kan ge dig självförtroende att låta den återstående positionen rida. Känn till karaktären hos dina innehav. Vissa aktier är mer benägna till stora volatila rörelser, där delvinster är särskilt viktiga.

Känn din linje i sanden: Du bör gå in i en handel med vetskap om var du kommer att gå ut, antingen helt och hållet eller i en större omfattning. Om aktien går framåt kan du flytta upp dina stopp.

Mångfald i ledarskapet: Även om det är en bra idé att fokusera på ett litet antal innehav, bör du inte bli alltför koncentrerad på en viss sektor eller ett visst tema. Sektorsrotation har i tur och ordning drabbat defensiva, defensiva tillväxt- och tillväxtaktier under de senaste dagarna. Försök att förvärva ledande aktier med olika bakgrunder.

Var förberedd: Om du vill köpa de bästa aktierna, vid tidiga poster, måste du göra din hemläxa. Arbeta med skärmar för att bygga upp dina bevakningslistor. Fokusera på specifika namn som är ”klara” eller nästan klara, men ha också en bred lista över kvalitetsaktier som börjar sätta sig.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

Kolla in den stora bilden av Investor’s Business Daily

Finanstidning: Finanstidning:s premium-aktieförteckningar, verktyg och analyser i dag.

S&P 500 Giant leder 5 aktier nära köppunkterna