Dow Jones futures kommer att öppna på söndagskvällen, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures. Även med en solid stängning i fredagens whipsaw-session, drabbades aktiemarknadsrallyt av betydande skador den senaste veckan, med de stora indexen som rasade på hökaktiga kommentarer från Fed-chefen Jerome Powell.

X

Nasdaq hade sin sämsta vecka sedan januari, då megakaparna rasade och molnprogramvaran kraschade.

Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN) och Googles moderbolag Alphabet (GOOGL) förlorade alla mer än 10 % under veckan, och Facebooks moderbolag Meta Platforms (META), Tesla- och Microsoft-aktier inte långt efter. Google-aktien, Meta, Amazon.com (AMZN) och Microsoft (MSFT) har alla nått bottennivåer på en björnmarknad. Apple-aktien och Tesla (TSLA) inte, men de är nära.

Under tiden har Twilio (TWLO) och Atlassian (TEAM) kraschade på fredagen efter besvikna resultat och prognoser och förlorade mer än 40 % under veckan. En mängd andra mjukvarunamn rasade, med eller utan resultat.

Ett marknadsrally som försöker bekämpa Fed med en stor tekniksektor som rasar? Det är en stor uppgift. Så även om det finns vissa aktier och sektorer som visar styrka bör investerare vara extremt försiktiga i den nuvarande miljön.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures öppnar kl. 18.00 ET på söndag, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq 100 futures.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt inledde veckan på ett hyggligt sätt men sålde sedan på onsdagseftermiddagen efter Fed-chefen Jerome Powells hökaktiga kommentarer. De stora indexen gav upp mer mark på torsdagen. Börserna svängde på fredagen efter en blandad jobbrapport, men stängde till slut stabilt högre den dagen.

Dow Jones Industrial Average föll ändå med 1,4 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet föll med 3,3 %. Nasdaqs kompositindex rasade med 5,7 %, den värsta förlusten sedan veckan som avslutades den 21 januari. Det småkapitaliserade Russell 2000-indexet föll med 2,4 %.

Den tioåriga statsskattens avkastning steg med 15 baspunkter till 4,16 %. Den 10-åriga räntan återupptog sin uppgång efter att ha brutit en 12 veckors vinstsvit och kortvarigt handlas tillbaka runt 4 %.

Dollarn ökade med 0,2 % under veckan, men föll med 1,9 % på fredagen, vilket var den största nedgången under en dag på flera år. Detta bidrog sannolikt till fredagens börsframgång.

Marknaderna ser nu en sannolikhet på 61,5 % för en höjning med 50 baspunkter vid Fed-mötet i december. Konsumentprisindex för oktober väntas på torsdag. Arbetsmarknads- och KPI-rapporterna för november kommer ut före Feds räntehöjningsbeslut den 14 december.

Amerikanska råoljeterminer steg med 5,4 procent förra veckan till 92,61 dollar per fat. Naturgasen sköt upp med nästan 13 procent.

Teknikhaveri

Apple-aktien, som hade stigit upp till sin 200-dagarslinje under föregående vecka, föll 11,15 % till 138,38 den senaste veckan. AAPL-aktien kom inom en penny från sin lägsta nivå i oktober, även om den fortfarande har lite mer avstånd till sin lägsta nivå på björnmarknaden i juni. Microsoft sjönk med 6,1 %, Google med 10,1 %, Amazon med 12 % och META-aktien med 8,5 %, alla till fleråriga bottennivåer. Tesla-aktien rasade med 9,2 % under veckan och närmade sig sin intradagslägsta nivå från den 24 oktober på fredagen. Detta efter att ha börjat veckan starkt och nått 237,40 intradag i tisdags.

Samtidigt är det mörka dagar för molnprogramvara. Här är bara några exempel: Atlassians aktie rasade med 29 procent i fredags och 38 procent under veckan. Twilio-aktien kraschade med nästan 35 % på fredagen och 43,5 % för veckan. Snowflake (SNOW), som inte kommer att rapportera förrän om några veckor, sjönk med 17 % under veckan.

Samtidigt har Fortinet (FTNT) föll med 17,5 % under veckan efter att svaga prognoser för fakturering uppvägde starka vinster och optimistiska intäktsutsikter. Paycom (PAYC) föll med 10,3 % trots ett bra resultat och en bra prognos.

Företag som vill minska sina kostnader kan komma att minska utgifterna för programvara när de fastställer budgetar för 2023.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) föll med 1,2 % förra veckan, medan Innovator Finanstidning Breakout Opportunities ETF (BOUT) förlorade 2 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) sjönk med 10,2 %, med MSFT-aktien som en av de viktigaste aktierna. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) sjönk bara 0,7 %, efter att ha stigit med 4,65 % i fredags och stängt högt i veckans intervall.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) steg med 2 % förra veckan. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) sjönk med 0,1 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) ökade med 0,3 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) rasade med 5 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) steg med 2,4 %, strax under sin högsta nivå på åtta år. Financial Select SPDR ETF (XLF) sjönk med 0,9 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) sjönk med 1,5 %.

Med tanke på mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) föll med 9,4 % förra veckan och ARK Genomics ETF (ARKG) sjönk med 4,65 %. Tesla-aktien är ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Marknadsrallyanalys

Börsrallyt hade en dålig vecka, med en hökaktig Fed och ofta svaga resultat som tyngde de stora indexen. Dow Jones, som har lett marknadens uppåtgående trend, hade den mildaste nedgången, men rörde sig tillbaka under 200-dagars glidande medelvärde. Russell 2000 stötte på motstånd nära 200-dagarslinjen men återhämtade sig på fredagen och stängde över 50-dagarslinjen. S&P 500 gick igenom 50-dagarslinjen.

Nasdaq composite, som aldrig nådde upp till 50-dagars glidande medelvärde, föll mest och stängde under den lägsta nivån för sin uppföljningsdag i onsdags, vilket är en bärasignal.

De stora indexen utökade förlusterna på torsdagen och piskade sedan på fredagen efter en blandad jobbrapport.

Den negativa marknadsutvecklingen och stora omkastningar i många aktier utlöste en övergång till ”marknad under press”.

Den stora marknadsdrivande faktorn var Fed-chefen Powell, som drog undan mattan från marknadsrallyt genom att signalera en övergång till mindre höjningar men en högre högsta fed funds-ränta.

Samtidigt drabbades megacap techs, inklusive Apple, Tesla och Amazon, av enorma förluster. Molnprogramvarunamn som Atlassian och Twilio smälte ner, med nyligen gjorda vinster och prognoser som viktiga faktorer.

Chips hade relativt sett inte en hemsk vecka, men endast några få namn handlas nära toppnivåer.

Tesla Vs. BYD: Vilken blomstrande EV-jätte är det bättre köpet?

Det finns flera motståndskraftiga marknadsområden. Hälsovårdssektorn ser överlag stark ut. Energinamn, inklusive ett brett utbud av oljeaktier, LNG-spel och kolgruvor samt några solcellsaktier, går bra.

Litium och vissa stålspel går bra. Infrastrukturföretag för energi-, försörjnings- och telekomindustrin är ett ljust område. Nätverksföretag i allmänhet är ett sällsynt tekniskt område som är ledande. Vissa restauranger och lågprisbutiker visar styrka. Olika finansbolag, särskilt mäklare och mäklarfirmor, har gjort kraftiga uppgångar.

Ändå är det svårt att se ett starkt marknadsrally med så stora tekniksektorer som vacklar. Det skulle vara svårt nog för de stora indexen att avancera med Apple, Google, Tesla och molnprogramvarunamn som släpar efter. Men att försöka avancera med dessa områden som dyker eller kraschar?

Om inflationsrapporterna visar en tydlig och meningsfull nedgång, vilket sporrar till en nedtrappning av Fed:s räntehöjningar, kanske megacaps och molnprogramvara kan bottna. En återgång till ledarskap inom teknik kan dock ligga en bit bort. Å andra sidan, om oktober månads KPI-rapport den 10 november visar att inflationen fortfarande är het, kan teknikaktier dra ner ledande sektorer för att avsluta marknadsrallyt.

På tisdag är det valdag. Aktiemarknaden tenderar att klara sig bättre med en delad regering, och republikanerna är inställda på att återta kontrollen över representanthuset och kanske senaten. Men politiska prognosmakare har förutspått åtminstone en seger för republikanerna i representanthuset under hela året, så det är inte klart om tisdagens faktiska resultat kommer att bli en stor katalysator.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Börsrallyt är under press. Fed byter från snabbt och rasande till långsamt och långsamt, men är fortfarande hökaktig. Tekniksektorn är ett tågvrak. De stora indexen har underskridit några viktiga nivåer. Indexen och de ledande aktierna är föremål för stora intradags- och dagliga svängningar.

Detta är inte en bra miljö för att köpa aktier. Investerare bör försöka minska exponeringen, antingen uttryckligen eller helt enkelt genom att minska förlusterna på olika positioner.

Om marknadsrallyt visar förnyad styrka, där S&P 500 och eventuellt Nasdaq rör sig över sina 50-dagars glidande medelvärden, kan investerare börja öka exponeringen. Men det kommer förmodligen att kräva att tekniken stabiliseras och att inflationsdata visar en viss avkylning.

Om förhållandena förbättras vill du vara redo. Det finns ett antal aktier som sätter upp, med många fler inte alltför långt borta. Så bygg upp dina bevakningslistor, ha tålamod och håll dig engagerad.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på