Lordstown Motors (RIDE), den omstridda tillverkaren av elbilar, har äntligen goda nyheter att dela med sig av till bilvärlden och investerarna.

Företagets efterlängtade EV pickup, Endurance, har uppnått fullständig homologering, vilket innebär att den nu uppfyller säkerhetskraven för försäljning i USA, meddelar företaget. Dessutom har Endurance fått EPA- och CARB-certifiering (California Air Resources Board), vilket innebär att den nu är klassad av båda myndigheterna.

Slutligen, och viktigast av allt, sade företaget att det levererar den första omgången av 500 Endurance EV:s till kunderna. Endurance pickupen byggs vid Foxconns EV Ohio-fabrik i Lordstown, Ohio.

”Jag är mycket stolt över teamet från Lordstown Motors och Foxconn EV Ohio för deras hårda arbete, grymhet och uthållighet för att uppnå denna milstolpe. Vi är mycket glada över att börja leverera fordon till våra kommersiella flotta kunder”, säger Edward Hightower, Lordstowns VD och koncernchef. i ett uttalande..

”Endurance kommer att ge fördelar för kunder som använder sina fordon i arbetet. Den optimerar nyckelegenskaperna dragkraft och manövrerbarhet – med våra navmotorer på hjulen, säkerhet – med vår femstjärniga krockprestanda – och värde i segmentet.”

Lordstown säger att produktionsvolymen till en början kommer att öka långsamt och så småningom öka i takt med att man löser ”begränsningar i leveranskedjan”.

Lordstown Endurance är en fullstor, helt eldriven pickup som är perfekt för den kommersiella flottmarknaden. Den har upp till 200 mils räckvidd och 550 hästkrafter.

Det har varit en lång och ojämn väg för Lordstown Motors. Företaget presenterade Endurance EV pickupen redan 2019 och sa först att den skulle komma ut 2020. Många produktionsförseningar och ledningsfrågor har plågat företaget sedan dess.

Efter att företaget förvärvat GM:s anläggning i Lordstown och genomfört sin SPAC-fusion med DiamondPeak i början av 2021, har blankningssäljaren Hindenburg Research. publicerade en not där Lordstown anklagades för bedrägeri och för att ha vilselett investerare, främst när det gällde huruvida företagets tusentals förhandsbeställningar var bindande och om de var förenade med insättningar.

Senare samma år sade Lordstown att företaget inte hade tillräckligt med kapital för att påbörja produktionen av Endurance, och att det var riskerade att ansöka om konkurs.. Både VD Steve Burns och dess ekonomichef lämnade företaget., och en utredning som inleddes av styrelsen visade att antalet förbeställningar var överdrivet högt räknat.

Historien fortsätter

I slutet av 2021 sålde företaget fabriken i Lordstown till Foxconn, som sedan blev Lordstowns kontraktstillverkare. Som en del av affären investerade Foxconn i Lordstown, och så småningom bildade ett samriskföretag med Lordstown för att bygga elbilar i maj 2022.

Ny vd Ed Hightower kom till Lordstown i juli 2022, och tidigare denna månad har Foxconn meddelade ytterligare en investering i företaget.

Pras Subramanian är reporter på Yahoo Finance. Du kan följa honom på Twitter och på Instagram.

Läs de senaste finansiella nyheterna från Yahoo Finance.

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube