(Bloomberg) — Det finns ”betydande” oro för att FTX-ledningen, ledd av Sam Bankman-Fried, saknade befogenhet att försätta kryptoföretagen i konkurs i USA, sade likvidatorer som utsetts av en domstol i Bahamas för att ta över FTX Digital Markets Ltd:s affärer. Den omstridda kryptovalutamogulen och två andra toppchefer inom FTX fick massiva lån från den närstående handelsdelen Alameda Research, enligt en konkursansökan som lämnades in i torsdags.

Mest lästa från Bloomberg

Rådgivare som övervakar FTX Groups konkurs har svårt att hitta företagets kontanter och krypto och hänvisar till dåliga interna kontroller och bristande registerhållning. Det fullständiga misslyckandet med företagskontrollerna i företaget är ”utan motstycke”, enligt den nye verkställande direktören John J. Ray III, som hade en mer än 40-årig karriär inom omstruktureringar, bland annat genom att övervaka likvidationen av Enron.

Amerikanska advokater för den konkursdrabbade kryptoplattformen sade i en domstolsinlaga att Bankman-Fried undergräver ansträngningarna att rekonstruera sitt sönderfallande imperium med ”oavbrutet och störande twittrande”.

Viktiga historier och händelser:

  • Här är de vildaste delarna av den nya konkursansökan från FTX

  • FTX erbjuder en mästarklass i kryptomarknadens brister: Editorial

  • Odd Lots: Förståelse för kollapsen av Sam Bankman-Fried’s Crypto Empire

  • Winklevoss trogna har ett problem på 700 miljoner dollar i Genesis Halt

  • Silberts kryptoimperium som en gång var värt 10 miljarder dollar visar sprickor

(Tidsreferenser är New York om inget annat anges.)

FTX:s ”zombie”-token har fortfarande ett värde (15:34)

En kryptovaluta vars sponsor gick i konkurs, utan uppenbar användning och med en smutsig roll i ett komplicerat bedrägeri? Och ändå finns det omkring 500 miljoner dollar av tokenerna som slösar runt på digitala handelsplattformar.

Historien fortsätter

Det är FTT-token från den numera konkursade börsen FTX, vars död har kastat en skugga över kryptoområdet som enligt branschfolk kan ta flera år att få bort. Token nådde en toppnotering på nästan 85 dollar i september förra året, och även om priset har sjunkit med ungefär 98 procent sedan dess har den fortfarande ett uppseendeväckande hypotetiskt marknadsvärde på olika börser och plattformar.

Likvidatorer oroade sig för att FTX inte hade någon befogenhet att ansöka om konkurs (13:07)

Likvidatorer, som utsetts av en domstol i Bahamas för att ta över FTX Digital Markets Ltd:s affärer, sade att de har ”betydande” oro för att FTX-ledningen, ledd av Sam Bankman-Fried, saknade befogenhet att sätta kryptoföretagen i konkurs i USA.

Mer än 100 FTX-relaterade enheter ansökte om Chapter 11 i den amerikanska konkursdomstolen för Delaware-distriktet efter att insolvensförfarandet för Bahamas-baserade FTX Digital inleddes på ön den 10 november.

Bankman-Fried fick lån på 1 miljard dollar (11:39)

FTX-medgrundaren Samuel Bankman-Fried, ett av hans närstående företag och två andra toppchefer på den kollapsade kryptovalutabörsen fick massiva lån från den närstående handelsarmen Alameda Research, enligt en konkursdomstol som lämnades in på torsdagen.

Alamedas fordringar omfattade 4,1 miljarder dollar i kombinerade lån till ”närstående parter”, enligt en fotnot i ett dokument som lämnats in av John J. Ray III, som utsågs att övervaka FTX som dess verkställande direktör under förfarandet. Detta inkluderar 1 miljard dollar till Bankman-Fried, 2,3 miljarder dollar till Paper Bird Inc, ett företag som till största delen ägs av Bankman-Fried, 543 miljoner dollar till Nishad Singh, chef för teknik på FTX, och 55 miljoner dollar till Ryan Salame, chef för FTX Digital Markets.

Franklin VD: Decentraliserade börser kommer att få mer uppmärksamhet (11:24)

Franklin Templetons Jenny Johnson ser att FTX:s fall sannolikt kommer att driva investerare mot decentraliserade börser och söka professionell vägledning om kryptotillgångar.

Misslyckandet för den centraliserade börsen skulle driva kryptoinvesterare mot versioner som Uniswap eller SushiSwap, som är byggda på offentliga kedjor, sade Franklins vd och koncernchef till Bloomberg News på onsdagen.

Demokratiska senatorer vill ha svar (11:14)

De demokratiska senatorerna Elizabeth Warren och Dick Durbin begär information från FTX-grundaren Sam Bankman-Fried om FTX:s kollaps, i ett brev till Bankman-Fried och kryptobörsens nyutnämnda vd John Jay Ray III.

Ny FTX-chef kan inte hitta företagets kontanter och kryptotillgångar (9:29)

Rådgivare som nu övervakar kadaveret av Sam Bankman-Frieds FTX Group kämpar med att lokalisera företagets kontanter och krypto och hänvisar till dåliga interna kontroller och bokföring.

”Aldrig under min karriär har jag sett ett sådant fullständigt misslyckande av företagskontroller och en sådan fullständig avsaknad av pålitlig finansiell information”, sade John J. Ray III, gruppens nya verkställande direktör som tidigare övervakade likvidationen av Enron Corp, i en försäkran som lämnades in i konkursdomstolen.

FTX-advokater anklagar Bankman-Fried för att underminera konkursen (8:39)

Den omstridda kryptovaluta-mogulen Sam Bankman-Fried undergräver ansträngningarna att rekonstruera sitt sönderfallande imperium med ”oavbrutet och störande twittrande” som verkar syfta till att flytta tillgångar bort från en amerikansk domstols kontroll till förmån för en domstol på Bahamas, sade amerikanska advokater för den konkursdrabbade kryptoplattformen FTX i en domstolsinlaga.

FTX, som nu kontrolleras av John J. Ray III – en omstruktureringsadvokat som övervakade likvidationen av Enron – bad en federal domare i Wilmington, Delaware, att överföra ett konkurrerande konkursförfarande som lämnats in i New York av likvidatorer från Bahamas till Delaware.

Binance avbryter insättningar av USDC (SOL), USDT (SOL) Token (07:57 New York)

Binance har tillfälligt avbrutit insättningar av USDC (SOL) och USDT (SOL) ”tills vidare”, meddelar företaget på sin blogg.

Binances bevis för FTX-kollapsen oacceptabla, säger brittiska lagstiftare (6:27 New York)

Binance skickade nyhetsartiklar – snarare än interna dokument – till en brittisk parlamentskommitté som undersöker kollapsen av FTX.com och den planerade försäljningen av FTT-token, ett drag som vissa brittiska lagstiftare kallade en besvikelse och oacceptabelt.

Alison Thewliss, medlem av Storbritanniens finansutskott, sade i en intervju på Bloomberg Radio att Binance skickade nyhetsartiklar till utskottet, medan det hade förväntat sig att få interna dokument om de potentiella marknadskonsekvenserna av Binances tillkännagivna avyttring av FTT. Thewliss sade att Binances brist på öppenhet skulle påverka kommitténs rekommendationer till regeringen om reglering av kryptoindustrin.

Gopax Says Some Payments Being Delayed Due to Genesis Global (17:35 p.m. HK)

Den sydkoreanska kryptobörsen Gopax meddelade sina användare att betalningar i en av dess depåprodukter kopplade till Genesis Global Capital försenas, enligt ett uttalande på dess webbplats som publicerades sent på onsdagen. Produkten med namnet ”GOFi” tillhandahålls av Genesis, Gopax näst största aktieägare och en viktig affärspartner.

Binance förbereder sig för att lägga bud på Voyager Digital, säger CoinDesk (4:10 p.m. HK)

Binance.US förbereder sig för att lägga ett bud på den konkursdrabbade kryptolångivaren Voyager Digital, rapporterar CoinDesk med hänvisning till en person som är bekant med saken.

Voyager har försökt underteckna ett avtal om att sälja sig självt till en av de budgivare som förlorade i en auktion som vanns av FTX. Försäljningen till FTX som värderades till cirka 1,4 miljarder dollar kollapsade efter den förstnämndes egen konkurs.

Voyager ansökte om konkursskydd i juli efter ett misslyckat försök av FTX-anslutna Alameda Research att rädda företaget med en revolverande kreditlinje.

FTX Wipeout Is Fresh Test of Nerves for Asia Regulators (16:00 p.m. HK)

Kryptos senaste existentiella kris blossade upp i samband med långtgående planerade förändringar i regelverken för digitala tillgångar i asiatiska centra som Hongkong och Singapore. Tjänstemän i båda jurisdiktionerna och längre bort möter krav på att säkerställa större öppenhet, särskilt när det gäller kundernas tillgångar.

Hong Kong svängde för två veckor sedan till en mer välkomnande hållning och redogjorde i detalj för planer på att bli ett kryptohubb med legaliserad detaljhandel och särskilda börshandlade fonder. Singapore däremot slår ner på kryptohandel för privatpersoner och fokuserar i stället på produktiva tillämpningar av blockkedjeteknik.

Båda verkar hålla fast vid sina divergerande regleringsvägar.

–Med hjälp av Sunil Jagtiani och Dara Doyle.

©2022 Bloomberg L.P.