Det finns två motstridiga trender på marknaderna idag – den nedåtgående makrotrenden som har sett S&P falla med 19 % hittills i år, och som har sett den tekniktunga NASDAQ fastna i en riktig björnmarknad, med en 30-procentig förlust year-to-date – och periodiska uppgångar som har överlagrat lokala vinster på den bakgrunden.

På jakt efter vinnare i denna typ av miljö har investeringsföretaget Raymond James kommit med ett högt betyg på två aktier. Det är aktier som har överpresterat hittills i år och som har gjort övergripande vinster även i den nedåtgående marknadsmiljön, och företagets analytiker ger dem starka köpbetyg.

Genom att köra tickers genom TipRanks-databasDet är tydligt att Raymond James inte är ensam om att tycka att dessa aktier har mycket att erbjuda investerare; båda är också bedömda som Strong Buys av analytikerkonsensus. Låt oss ta en närmare titt.

Mirum Pharmaceuticals (MIRM)

Vi börjar med Mirum Pharmaceuticals, ett biofarmaföretag i klinisk och kommersiell fas som ägnar sig åt behandling av sällsynta leversjukdomar. Detta är tillstånd som vanligtvis har små patientunderlag och stora otillfredsställda medicinska behov som orsakar starka negativa effekter på patienternas livskvalitet. Mirum arbetar på en serie nya läkemedel för att behandla en rad olika tillstånd, inklusive progressiv familjär intrahepatisk kolestas (PFIC) till intrahepatisk kolestas under graviditet (ICP).

På den kommersiella sidan fick företaget i september förra året FDA-godkännande för sitt första läkemedel, maralixibat, nu märkt som Livmarli, för behandling av Alagilles syndrom (ALGS) för barn från ett år och uppåt. Läkemedlet har också lämnats in för godkännande i Europa.

Att ha ett läkemedel godkänt och på marknaden är den ”heliga graal” för forskningsinriktade biofarmaka, och Mirum har ridit på detta godkännande till en 41-procentig aktiekursökning under 2022. Dessutom har företaget börjat se stigande intäkter i år, där första kvartalets toppresultat nådde 12,9 miljoner dollar och andra kvartalets, det senast rapporterade, nådde 17,5 miljoner dollar.

Historien fortsätter

Under det andra kvartalet i år ändrade Mirum sitt förhållande till Satiogen Pharmaceuticals. Mirum hade tidigare haft ett licensförhållande och betalade royalties till Satiogen. Mirum har nu förvärvat Satiogen direkt som ett helägt dotterbolag och minskat sina royalty- och milstolpsförpliktelser.

I oktober i år släppte Mirum flera uppdateringar om Livmarli och om sina framsteg i testningen av det nya läkemedlet som behandling av ytterligare leversjukdomar. Dessa ytterligare kliniska prövningar syftar till att utöka patientbasen för det godkända läkemedlet, för att öka intäkterna. I synnerhet släppte bolaget fas 3-data från MARCH-studien, som visar på effektivitet vid behandling av PFIC. Läkemedlet uppfyllde den primära slutpunkten, och företaget planerar att lämna in ytterligare ansökningar till tillsynsmyndigheter för en utvidgning av etiketten.

Mirum har ytterligare fyra pågående kliniska prövningar för Livmarli för behandling av gallgångsatresi och tre för en annan läkemedelskandidat, volixibat. Studierna med volixibat befinner sig i fas 2b-stadiet och testar läkemedlet för behandling av primär skleroserande kolangit, intrahepatisk kolestas i samband med graviditet och primär gallstenskolangit. Resultaten från dessa studier väntas börja komma in nästa år.

När analytikern Raymond James bevakade denna aktie för Raymond James Steven Seedhouse ser de senaste fas 3-data om Livmarli/maralixibat som den viktigaste punkten. Han skriver: ”Vi förväntar oss en potentiell etikett som är minst lika bred som ODX:s med tanke på att den helt PFIC-behandlade gruppen i MARCH hade numeriskt högre pruritus/sBA-svar än ODX i PEDFIC 1. MRX har enligt vår uppfattning potential att så småningom möta eller till och med överträffa ODX:s genomslagskraft i PFIC med tanke på 1) den rimliga slutsatsen att högre dosering är drivkraften bakom MRX:s effekt inom ett brett spektrum av PFIC-subtyper (jämfört med avsaknaden av pruritusdosrespons och maximal dosering vid 120μg/ kg för ODX), och 2) mer barnvänlig administrering av vätska jämfört med pulver som strös på maten för ODX.”

”Marknadens relativt dämpade reaktion på den positiva MARCH-avläsningen och undervärderingen av MIRM:s PFIC-program i allmänhet ger en bra inträdesmöjlighet”, sammanfattade analytikern.

I detta syfte ger Seedhouse MIRM en stark köprekommendation, och hans kursmål på 88 dollar innebär en imponerande uppgångspotential på ett år på 290 procent. (För att titta på Seedhouses resultat, klicka här)

Wall Street måste hålla med om den optimistiska synen här, eftersom alla fem senaste analytikerbedömningar är positiva, vilket ger ett enhälligt konsensusomdöme Strong Buy för aktierna. Mirum handlas för 22,55 dollar per aktie och dess genomsnittliga kursmål på 57,25 dollar antyder ~154% uppgång på ett års sikt. (Se MIRM:s aktieprognos på TipRanks)

Encompass Health Corporation (EHC)

Nästa är Encompass Heath, ett företag med en viktig nisch i det amerikanska hälsovårdssystemet. Encompass är landets största ägare och operatör av rehabiliteringssjukhus för slutenvård, med 153 anläggningar i 36 delstater plus Puerto Rico. Encompass tillhandahåller medmänsklig vård av hög kvalitet för patienter under återhämtning från allvarliga skador, sjukdomar eller operationer och skryter med att patientresultaten vanligtvis slår de nationella standarderna.

Hälsovård är en stor affärsverksamhet, värd över 800 miljarder dollar bara i USA förra året, och Encompass har en betydande del av denna verksamhet. Företaget, som omsätter 5,43 miljarder dollar, kontrollerar 24 procent av de licensierade rehabiliteringssängar för slutenvård som finns tillgängliga på sjukhusen och betjänar 31 procent av Medicare-patienterna. Totalt sett har Encompass cirka 203 600 årliga utskrivningar av patienter i slutenvården.

Företaget offentliggjorde sitt finansiella resultat för det tredje kvartalet 22 den 26 oktober och visade 1,09 miljarder dollar på den högsta raden. Detta var en minskning från 1,33 miljarder dollar under andra kvartalet, men en ökning med 7,8 % från de 1,01 miljarder dollar som rapporterades under tredje kvartalet 21. Av detta härledde företaget en nettovinst på 45,5 miljoner dollar för kvartalet, eller 45 cent per aktie. Netto- och totalresultatet på 67 cent per aktie slog prognosen på 64 cent även om det var en nedgång med 35 % jämfört med året innan.

Totalt sett har Encompass-aktien överträffat de bredare marknaderna i år och stigit med 6 %.

5-stjärnig analytiker John Ransom bevakar aktien för Raymond James, och han ser en tydlig väg framåt för företaget.

”Även om vi är besvikna över att intäktsökningen inte översattes till EBITDA-ökning, är de novo-förseningarna ett övergående problem och kontraktsarbetskraftens mätvärden förbättras. Detta i kombination med starka volymtrender och en solid uppdatering av Medicare-räntan bådar gott för 2023 års resultat. Vi tror att EHC är en av de största vinnarna från vår tes om ”peak labour”, och vi modellerar nu 920 miljoner dollar för 2023 års adj. EBITDA (en ökning med 20 miljoner dollar), vilket innebär en organisk tillväxt på endast 3 % jämfört med den årliga löptiden för 4:e kvartalet efter justering för 20 miljoner dollar i de novo-kostnader och en förbättring av kontraktsarbetskraften på 21 miljoner dollar jämfört med löptiden för 4:e kvartalet. Vid 8x EBITDA 2024 är EHC ett av de mest attraktiva köpen i vårt täckningsuniversum”, säger Ransom.

Baserat på ovanstående värderar Ransom EHC som ett starkt köp tillsammans med ett kursmål på 72 dollar, vilket visar att han tror på en ettårig vinst på 32 procent för aktien. (För att se Ransom’s track record, klicka här)

Ett hälso- och sjukvårdsföretag som presterar stabilt får säkert uppmärksamhet från gatan – och Encompass har 10 senaste analytikerbedömningar, alla positiva, som stöder dess konsensusbetyg Strong Buy. Med en aktie som handlas till 54,44 dollar och en genomsnittlig riktkurs på 64,10 dollar har bolagets aktie en ettårig uppgångspotential på ~18 %. Och som en liten bonus betalar aktien också en utdelning som ger en avkastning på 1,1 %. (Se prognosen för EHC-aktien på TipRanks)

Om du vill hitta goda idéer om aktier som handlas till attraktiva värderingar kan du besöka TipRanks’ Bästa aktier att köpa, ett nyligen lanserat verktyg som förenar alla TipRanks aktieinsikter.

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i den här artikeln är enbart de som de presenterade analytikerna har. Innehållet är endast avsett att användas i informationssyfte. Det är mycket viktigt att göra din egen analys innan du gör någon investering.