En efter en tvingas blankare att kapitulera när marknadens förväntningar på en långsammare åtstramning av centralbankerna ökar.

Vare sig det gäller aktier eller obligationer, får de negativa satsningarna ett bakslag när amerikansk statistik börjar återspegla effekterna av Federal Reserves aggressiva räntehöjningar. En duvaktig sväng från Reserve Bank of Australia på tisdagen ger också näring åt spekulationer om att beslutsfattarna kan vara på väg att mjuka upp sin hökaktiga hållning.

Säljarna tvingas lägga sig under den bästa tvådagarsrallyt för aktier i USA sedan april 2020, efter att ha ökat sina björninsatser under en av de längsta perioderna på flera år. Även om den senaste återhämtningen i riskaptiten har gett nej-sägare fel fot, säger vissa analytiker, däribland Goldman Sachs Group Inc. och Bank of America Corp. att rytmen ännu inte har tagit slut.

”Investerare letar efter alla tecken de kan hitta på att centralbankerna kommer att lätta på sina åtstramningscykler”, säger Lauren Goodwin, ekonom och portföljstrateg vid New York Life Investments.

Detta kommer efter att S&P 500 klättrade mer än 2,5 % för andra sessionen i rad. I centrum för rallyt står de mest blankade aktierna, som följs av Goldman Sachs Group Inc, som steg med nästan 6 % som grupp på tisdagen, vilket gav förluster för dem som hade satsat mot dem.

Uppgången orsakar akut smärta för professionella spekulanter, som ökade sina shorts förra månaden när S&P 500 sjönk till nya bottennivåer på björnmarknaden. Under 11 raka sessioner fram till torsdagen ökade hedgefonder som följs av Morgan Stanley sina korta positioner mot börshandlade fonder, vilket ledde till att deras totala aktieexponering sjönk till den lägsta nivån på 13 år.

Återkomsten i aktierna, efter att S&P 500 hade den sämsta september på två decennier, är också en huvudvärk för regelbaserade fonder som hade ökat sina björnvänliga aktieinsatser när volatiliteten ökade och marknaden tappade fart. Trendföljare som råvaruhandelsrådgivare såg till exempel förra veckan att deras aktiepositionering närmade sig den bottennivå som observerades under höjdpunkten av den globala finanskrisen 2008-2009, visar uppgifter från JPMorgan Chase & Co.

”Shorts förblir extrema från CTA:er till hedgefonder”, sade Andrew Brenner, chef för internationella räntefonder vid NatAlliance Securities.

Även om blankningar har hjälpt skeptiker som hedgefonder att klara sig bättre under 2022 års björnmarknad, blev de ibland en källa till stress när ett plötsligt aktierally tvingade fram en pressning.

Det är inte bara aktieinvesterare som har hamnat i kläm.

Hedgefonder ökade redan höga nettoskuldpositioner i amerikanska statspapper förra veckan, vilket gav bränsle till en rutt som fick tioårsräntan att stiga till 4 % för första gången på mer än ett decennium.

Förskjutningen gav bränsle till en kortsiktig prisåtgärd, med amerikanska statsobligationer som redan var under press på grund av tunnare likviditet och rädsla för mer överdimensionerade Fed-räntehöjningar. Den tioåriga räntan steg till den högsta nivån sedan 2008 förra veckan, innan den föll tillbaka efter att Bank of England återupptagit sina köp av långfristiga obligationer.

Räntorna föll sedan ytterligare på måndagen efter en svagare mätning än väntat av en amerikansk fabriksmätning, och var ned för en tredje dag till 3,62 procent på onsdagen i Asienhandeln.

Investerare i detaljhandeln

Aktieuppgången straffar också privatinvesterare, som enligt JPMorgan:s beräkningar förra månaden dumpade mest i enskilda aktier i data som sträcker sig tillbaka till 2015.

Mot denna bakgrund håller företag från HSBC Holdings Plc till Credit Suisse Group AG fast vid uppfattningen att S&P 500-indexet kanske ännu inte har nått sin ultimata bottennotering eftersom de amerikanska aktiekurserna fortfarande inte fullt ut återspeglar riskerna med högre räntor på vinster och värderingar.

Värderingsriskerna för jämförelseindexet ”kommer att bestå långt in i 2023, och den största nedgången under de kommande månaderna kommer att komma från avtagande lönsamhet”, vilket hotar att driva S&P 500 så lågt som till 3 200 under fjärde kvartalet, enligt Max Kettner, HSBC:s chefsstrateg för flera tillgångar.