Kommer börsintroduktioner från kinesiska företag att göra comeback i Hongkong och New York nästa år? Affärsmakare hoppas det – men de kanske måste börja i liten skala.

Kinesiska företag har fram till och med den 23 december i år samlat in endast 536 miljoner dollar från börsnoteringar i USA, vilket är en minskning med cirka 96 procent jämfört med den totala summan de samlade in under 2021. Intäkterna från deras börsnoteringar i Hongkong är mindre än en tredjedel av förra årets intäkter. Men efter framsteg när det gäller att lösa en långvarig revisionstvist mellan Kina och USA och försiktiga förhoppningar om en återhämtning av aktiekurserna kan dessa företag nu förbereda sig för att återvända till utländska börser i större utsträckning.

Biltillverkaren Zhejiang Geely Holding Group Co. är ett av de kinesiska företag som förväntas öka utbudet av börsintroduktioner nästa år. Företaget lämnade in ett utkast till registreringsdokument i december för att avknoppa sitt elbilsmärke Zeekr genom en börsintroduktion i USA. En rad mindre kinesiska företag har lämnat in dokumentation för börsnoteringar i Hongkong och USA, trots att man i år har begränsat börsnoteringar av mindre företag på amerikanska börser.

Affärsmakare förväntar sig att återhämtningen av internationella börsintroduktioner från Kina kommer att ske gradvis. Återhämtningen kan börja redan under andra kvartalet, men den största delen av aktiviteten kommer kanske inte förrän under andra halvåret, sade de.

”Om det handlar om börsintroduktioner av god kvalitet och med stort värde tror jag inte att de skulle rusa in i den första glimten av återhämtning”, säger Bosco Yiu, en advokat som bland annat arbetar med börsintroduktioner i Hongkong vid Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP. ”De skulle hellre prissätta den bättre än att rusa in i en notering under första kvartalet.”

Growatt Technology Co, en tillverkare av växelriktare för solpaneler som tidigare hade som mål att få in så mycket som 1 miljard dollar, har försenat sin börsintroduktion på grund av den instabila marknaden, enligt personer som är bekanta med saken. Företaget, som i november lämnade in uppdaterade papper efter att ha klarat av sin börsnotering i Hongkong, kommer att överväga att lansera affären nästa år, sade några av de personer som är insatta i saken. En taleskvinna för Growatt avböjde att kommentera.

Bankirer förväntar sig att sekundär aktieförsäljning och blockhandel – försäljning av stora block av aktier som kan genomföras så snabbt som över natten – kommer att återhämta sig snabbare än nya börsnoteringar.

”Börsintroduktioner är alltid den sista produkten som kommer tillbaka”, säger Kenneth Chow, delansvarig för aktiekapitalmarknaderna i Asien och Stillahavsområdet vid Citigroup Inc.

Den kinesiska regeringen gjorde tidigare denna månad genomgripande förändringar i sin Covid-19-politik, bland annat genom att slopa de flesta testkrav och minska de lokala tjänstemännens makt att införa omfattande spärrar. Uppmärksamheten har redan flyttats till kostnaderna för att öppna igen – men vissa bankirer säger att lättnaderna kommer att bidra till att öka efterfrågan på börsintroduktioner från kinesiska företag.

”När Kina öppnar igen ser vi att stämningen börjar komma tillbaka och det kommer definitivt att hjälpa vissa börsintroduktioner”, säger Cathy Zhang, samchef för aktiekapitalmarknaderna i Asien och Stillahavsområdet på Morgan Stanley. ”Vi ser att investerare blir mer aktiva när det gäller Kina – de vill veta vad som händer och vilka affärer som kommer nästa år. Vi har inte sett denna typ av investerarengagemang på länge”, tillade Zhang.

Tillverkare av elbilar och deras leverantörer kommer att vara en viktig källa till börsnoteringsvolymer från Kina nästa år, liksom tillverkare av solpaneler och kraftbolag, sade Ivy Hu, en Hongkongbaserad managing director för aktiekapitalmarknader vid UBS Group AG.

Detta bygger på årets trend. CALB, en batteritillverkare, och Zhejiang Leapmotor Technology Co, en biltillverkare, är bland de företag inom EV-sektorn som noterats i Hongkong i år – även om Leapmotors aktier rasade vid debuten.

Den amerikanska revisionsmyndigheten säkrade nyligen fullständig tillgång till att inspektera Kina-baserade revisionsföretag, vilket markerar framsteg i en långvarig tvist mellan de två länderna. Detta återställer en treårig potentiell avnoteringsklocka för kinesiska företag som redan handlar på New York-börserna – och innebär att kinesiska företag kommer att fortsätta att vända sig till amerikanska investerare för att få kapital.

CALB var ett av de företag inom EV-sektorn som noterades i Hongkong i år.

Foto:

Chan Long Hei/Bloomberg News

”Om man tänker sig att man vill betraktas som ett globalt företag, att man vill kunna locka till sig globala talanger, känns det definitivt fortfarande som om USA är den första anlöpplatsen”, säger Matthew Culley, en portföljförvaltare för tillväxtmarknader på Janus Henderson Investors. Han tillade att vissa kinesiska företag som han har talat med överväger ADR-noteringar i USA före en eventuell sekundärnotering i Hongkong.

Det finns en invändning: Kinesiska företag som vill lista sig i USA måste överleva en hård granskning av tillsynsmyndigheter i båda länderna. Detta utesluter många tekniska börsintroduktioner – och därmed några av de största affärer som bankirer kan få ut på marknaden. ByteDance Ltd., den Pekingbaserade ägaren till den sociala medieplattformen TikTok, har tidigare övervägt att börsnotera sig i antingen Hongkong eller USA. Företaget skrotade planen förra året efter att kinesiska tillsynsmyndigheter uttryckt oro över datasäkerheten.

”De datakänsliga företagen kommer antingen att ifrågasättas eller förbjudas att noteras i USA”, sade

Robert McCooey,

vice ordförande för Nasdaq Inc. med ansvar för affärsutveckling för nya börsnoteringar i Asien och Latinamerika. ”Det är bara verkligheten.”

Hongkongs börs har försökt utöka de typer av företag som kan noteras, senast genom ett förslag om att sänka intäktskraven för företag i kategorier som halvledare och artificiell intelligens. Detta skulle också kunna öka utbudet från Kina. Regeringens satsning på att utveckla halvledarsektorn har lett till en ökning av inhemska börsnoteringar av kinesiska företag – vilket har skapat en av de få ljuspunkterna i en kraftig avmattning av de globala börsintroduktionerna i år.

DELA DINA TANKAR

Vad anser du om kinesiska företags återvändande till utländska börser? Delta i samtalet nedan.

Skriv till Dave Sebastian på dave.sebastian@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8