(Bloomberg) — På söndag inträffar ett historiskt ögonblick för Xi Jinpings politiska arv, men investerarna är betydligt mindre entusiastiska över utsikterna till en marknadsomvändning: Kinesiska aktier har aldrig tidigare presterat så dåligt inför en kongress för kommunistpartiet.

Mest lästa från Bloomberg

Shanghais kompositindex förlorade mer än 5 % under den senaste månaden, vilket är det sämsta resultatet före kongressen sedan mätningen startade 1991. Yuanen har i år tappat mer än 10 % mot dollarn och är på väg mot den sämsta årsutvecklingen sedan 1994. Kinas dollardenominerade skräpobligationer har störtdykt till nästan rekordlåga nivåer på grund av de allt större konsekvenserna av en fastighetskris.

En upptrappning av de kinesisk-amerikanska spänningarna och Pekings upprepade förespråkande av sin fasta Covid noll-politik har fått utländska investerare att rusa mot utgången inför ledartoppmötet som hålls två gånger per decennium, och har under veckan avyttrat aktier på land till ett nettovärde av 875 miljoner dollar, vilket är det mesta sedan juli.

Även om fokus i president Xis tal kommer att ligga på om hans betoning lutar mot ekonomisk tillväxt från riskbegränsning, ser de flesta marknadsbedömare en tydlig svängning som osannolik, och förväntar sig att volatiliteten kommer att bestå under de kommande månaderna. Det finns inte mycket hopp om att evenemanget ska ändra ödet för det blåa CSI 300-indexet, som har sjunkit med 22 procent i år och är på väg mot sin första årliga förlust i rad sedan 2011.

”Jag tror inte att detta kommer att vara en stor händelse som kommer att förändra marknadens uppfattning om Kina”, säger Tom Masi, en New York-baserad portföljförvaltare vid GW&K Investment Management. ”Vi ser fram emot att se en förändring i riktning, men jag tror inte att allt detta kommer att bli klart under de närmaste dagarna, utan det kommer att utvecklas under de kommande kanske tre till sex månaderna.”

Historien fortsätter

Omsättningen på världens näst största aktiemarknad har sjunkit till de lägsta nivåerna i år inför kongressen, vilket visar att investerarnas förtroende är fortsatt lågt i en osäker framtid för ekonomin och marknaderna.

Teknisk återhämtning

Dip-köpare dök upp den här veckan efter att CSI 300 sjönk till de lägsta nivåerna sedan april 2020. Mätaren steg med mer än 2 % på fredagen i samband med en återhämtning i asiatiska och amerikanska aktier.

Det har inte gjort mycket för att sporra optimismen bland långsiktiga investerare, av vilka många väljer att hålla sig på sidlinjen.

”Även om en teknisk återhämtning är möjlig saknas drivkrafter för en hållbar återhämtning eftersom synligheten för en ekonomisk återhämtning fortfarande är låg”, sade Xiadong Bao, fondförvaltare vid Edmond de Rothschild Asset Management, och tillade att fredagens återhämtning i Kina var en teknisk återhämtning efter en liknande rörelse på den amerikanska aktiemarknaden.

Pekings obevekliga strävan efter sin strikta Covid-politik förblir det största orosmomentet för investerare som Bao. Stigande infektioner och en rad kommentarer i kommunistpartiets dagstidning People’s Daily som försvarar strategin har förstärkt de värsta farhågorna hos investerarna.

Samtidigt som myndigheterna har infört politiska åtgärder för att stödja tillväxten har Covid-låsningarna kvävt konsumtionen. Ekonomin kommer för första gången på mer än tre decennier att expandera i en långsammare takt än resten av utvecklingsländerna i Asien.

En eventuell förändring av Covid-politiken kan enligt analytiker från Nomura Holdings Inc. ske först efter den nationella folkkongressen i mars nästa år, när viktiga regeringsposter har utsetts och den politiska ombildningen är ”helt genomförd”.

”Det finns väldigt lite Kina kan göra för att öka utländska investerares förtroende på ett meningsfullt sätt när det gäller ekonomisk förvaltning och att uppnå bättre tillväxt”, säger Diana Choyleva, chefsekonom på Enodo Economics. ”Peking kommer att behöva gå över gränsen med stimulerande politiska åtgärder för att ändra uppfattningarna. Det är osannolikt att detta kommer att ske.”

Sjuk marknad

Även om pandemin så småningom avtar, oroar sig investerarna för att Kinas heta rivalitet med USA i fråga om teknik och geopolitiska ambitioner kommer att fortsätta att kasta moln över landets tillgångar.

Hao Hong, partner och chefsekonom vid Grow Investment Group, sade att marknaden är ”sjuk” på grund av en rad faktorer, från USA:s förbud mot export av halvledarrelaterad teknik, pandemirestriktioner och en uppluckring av fastighetsbubblan.

Biden-administrationen släppte loss svepande restriktioner för att begränsa Kinas tillgång till amerikansk teknik, ett drag som skulle kunna avskräcka Xi’s mål att göra nationen självförsörjande i den industriella försörjningskedjan. En acceleration av spänningarna kring Taiwan är ett annat orosmoment.

”Risken på längre sikt är faktiskt inte noll-kovid. Det kommer att handla mer om spänningen mellan USA och Kina”, sade Nicholas Yeo, chef för kinesiska aktier på abrdn plc, i Bloomberg Television i veckan.

©2022 Bloomberg L.P.