(Bloomberg) – Kinesiska aktier minskade sina nedgångar under eftermiddagshandeln när handlarna smälte president Xi Jinpings tal, som gav stöd till tekniksektorn men gjorde investerare besvikna som hoppades på tecken på ett skifte bort från Covid Zero.

Mest lästa från Bloomberg

Det ledande CSI 300-indexet handlades 0,1 % lägre klockan 13.43 lokal tid efter att ha sjunkit så mycket som 0,9 % på morgonen. En mätning av kinesiska aktier noterade i Hongkong sjönk 0,7 %, efter att tidigare ha sjunkit mer än 2 %.

Läs: Xi försvarar Covid Zero utan att visa Kina vägen ut ur pandemin

Kinas aktiehandlare har vänt sig till ledarskapsmötet för att få ny fart på marknaden efter att ha lidit förluster som varit bland de värsta i världen. Xis förnyade löfte om tekniskt självförtroende erbjöd en viss lindring för sektorn, men på det hela taget kom hans försvar av signaturpolitiken Covid Zero och avsaknaden av stimulanssignaler för fastighetssektorn som en besvikelse.

Det landbaserade riktmärket har sjunkit med cirka 22 procent i år då investerarna brottats med en avtagande ekonomi och en ökande fientlighet mellan USA och Kina. Ekonomer som Bloomberg har frågat förutspår en tillväxt på endast 3,3 % i år, vilket är den näst svagaste takten på mer än fyra decennier.

Läs: Xi ger lite försäkringar om att de stora ekonomiska riskerna i Kina kommer att minska.

”Jag tror inte att det var något alltför överraskande från talet, i stort sett neutralt, men det är troligt att marknaden hoppades på fler indikationer på starkare stöd på den ekonomiska tillväxtfronten, snarare än allmänt status quo”, säger Christina Woon, investeringschef för asiatiska aktier på abrdn plc.

Informationsteknologi- och försvarsaktier var ljuspunkterna bland måndagens glömska marknadsrörelser, eftersom sektorerna samlade på sig stark retorik från Xis två timmar långa tal. CSI 300 Information Technology Index steg med hela 1,8 procent.

Historien fortsätter

Xi lovade i sitt öppningstal att ”resolut vinna striden om viktig kärnteknik” och föreslog mer statligt stöd för att stimulera sektorn. Detta följer på Biden-administrationens restriktioner för försäljning av chiprelaterad teknik till kinesiska kunder, vilket slår mot grunden för Xis ansträngningar att utveckla sektorn.

Försvarsaktier som AVIC Shenyang Aircraft Co. och AECC Aviation Power Co. steg, medan ett Bloomberg-index för kinesiska utvecklaraktier föll med nästan 1 %.

Samtidigt sjönk Hongkongs riktmärke Hang Seng Index med 0,5 %, vilket innebär en nedgång med 1,7 %.

Xi gav i sitt tal breda riktlinjer för Kinas långsiktiga politiska väg, men investerarna kommer att leta efter mer detaljerade signaler för att hjälpa till att fylla ut detaljerna under de kommande veckorna.

”De viktigaste behållningarna av talet var självgoda anekdoter om den nuvarande politiken”, skrev Ales Koutny, portföljförvaltare för tillväxtmarknader vid Janus Henderson Investors. ”Eftersom ingen förestående politisk förändring uttryckligen har bekräftats eller förnekats kommer investerarna att vara på jakt denna vecka efter antydningar om omfattningen av Xis grepp om partiet.”

(Uppdateringar med de senaste marknadsrörelserna)

©2022 Bloomberg L.P.