(Bloomberg) – Kinesiska aktier steg för andra dagen när handlare reagerade på växande spekulationer om att myndigheterna förbereder sig för en gradvis uppluckring av de hårda Covid-restriktionerna.

Mest lästa från Bloomberg

Hang Seng China Enterprises Index steg med hela 3,2 % och vände därmed tidigare förluster, efter att ha stigit med 5,5 % under föregående session. Återöppnande aktier inklusive vaccintillverkare, flygbolag och kasinoaktier steg, med CanSino Biologics Inc. upp så mycket som 61 % i Hongkong. Hang Seng-indexet ökade med hela 2,7 %.

Marknadens frenesi utlöstes först i tisdags av obekräftade inlägg i sociala medier som cirkulerade på nätet om att en kommitté höll på att bildas för att utvärdera sätt att lämna Covid Zero. Ett annat obekräftat dokument gick runt på onsdagen och nämnde att Kina förväntas hålla ett möte på fredag för att tillkännage en rad förändringar, bland annat förkorta den obligatoriska karantänen.

Pekings stränga Covid-restriktioner har varit den största oron för investerarna, vilket gjort marknaden känslig för minsta tecken på en förändring av politiken. Covid-begränsningar och låsningar har gjort att Kinas aktieåtgärder har blivit bland de sämsta i världen i år, och förra månadens kongress för kommunistpartiet har grusat förhoppningarna om en snar återgång.

”Det är svårt att säga om ryktena är sanna eller inte för att vara ärlig. Men den här gången nämns åtminstone en tidpunkt på fredag”, säger Willer Chen, analytiker på Forsyth Barr Asia Ltd. ”Marknaden kan fortsätta återhämtningen till fredag eller nästa måndag.”

President Xi Jinping försvarade sin nolltoleransstrategi mot Covid under förra månadens ledarskapsmöte och befordrade sina lojalister till toppositioner. Denna gest förskräckte vissa investerare som hade positionerat sig för en signal om återöppning från den politiska händelsen, vilket utlöste en intensiv försäljning.

Historien fortsätter

På tisdagen sade Zhao Lijian, talesman för det kinesiska utrikesministeriet, att han ”inte känner till” att det finns en kommitté för att bedöma scenarier för Covid Zeros utträde, vilket bidrog till att minska aktievinsterna vid marknadens stängning.

Kinas CSI 300-index avancerade nästan 2 %, efter en uppgång på 3,6 % på tisdagen.

”Folk kan ha missförstått när de ser rubriken att det handlar om att helt öppna upp, men enligt vår uppfattning är det ganska osannolikt att Kina helt överger Zero Covid”, säger Zerlina Zeng, senior kreditanalytiker på CreditSights. ”Det är politiskt känsligt att avskaffa det eftersom retoriken kring Zero Covid har varit så stark under partikongressen”.

–Med hjälp av Charlotte Yang, Wenjin Lv, Lorretta Chen, Mengchen Lu, Yuling Yang och John Cheng.

©2022 Bloomberg L.P.