(Bloomberg) – En känsla av kaos och osäkerhet svepte in över de kinesiska marknaderna på måndagen när växande protester mot Covid-åtgärderna och ett rekordstort antal infektioner försvårade landets väg mot återöppnande.

Mest lästa från Bloomberg

Investerare sålde aktier och yuanen, medan kreditmarknaderna fick större spreadar, samtidigt som medborgarna i de större städerna gick ut på gatorna i en sällsynt uppvisning av trots. Utländska fonder har sålt ut de flesta aktier i Kina på cirka tre veckor, och fokus har riktats mot hur regeringen kommer att reagera på situationen.

Den inledande panikförsäljningen tycktes avta under eftermiddagen, och vissa satsningar började växa fram om att den sociala oron faktiskt skulle kunna påskynda ett utträde ur Covid Zero-regimen. Ändå har händelsernas vändning sått nytt tvivel om marknadens utsikter efter att avslappnade Covid-riktlinjer gav bränsle till ett episkt rally och en kör av ”köp Kina”-upprop tidigare denna månad.

Läs: Kina Covid oroligheter kokar över när medborgarna trotsar avspärrningsförsöken (4)

”Jag förväntar mig att marknaderna kommer att förbli oroliga under de kommande månaderna när Kina ompositionerar sig för att hantera Covid-utbrotten”, säger Steven Luk, verkställande direktör vid FountainCap Research & Investment i Hongkong. ”Verkligheten på marken är kaotisk eftersom tjänstemännen kämpar för att genomföra de 20 nya riktlinjerna för Zero Covid samtidigt som de håller antalet fall från att öka.”

Hang Seng China Enterprises Index stängde ned med 1,7 % efter att tidigare ha sjunkit så mycket som 4,5 %. Den landbaserade yuanen försvagades med 0,5 % mot dollarn efter att ha sjunkit med mer än 1 % vid öppningen, vilket är den största nedgången sedan maj.

Goldman Sachs Group Inc:s ekonomer sade att de ser en viss risk för en ”oordnad” exit från Covid Zero i Kina, eftersom centralregeringen snart kan behöva välja mellan fler låsningar och fler Covid-utbrott.

Återöppnande av lager

Återöppnande aktier, inklusive flygbolag och restauranger, visade sig vara relativt motståndskraftiga mot måndagens nedgång, och Haidilao International Holding Ltd. steg med mer än 6 %.

Historien fortsätter

Dessa rörelser understryker den blandade reaktionen bland handlarna, eftersom vissa bortser från de sociala oroligheterna och fokuserar mer på Covid Zeros eventuella utträde.

Läs: Kina-protesterna ger bränsle till vissa satsningar på ett tidigare Covid-Zero-slut.

”Protesterna skapar osäkerhet, men målet för öppnandet har fastställts sedan partikongressen”, sade Robert Mumford, investeringsansvarig på GAM Hong Kong Ltd. ”Man misstänker att denna typ av offentligt tryck kan uppmuntra till en snabbare öppningstakt, vilket skulle vara positivt, men det återstår att se hur myndigheterna reagerar på den senaste tidens händelser.”

Tillgångarna har stigit i november då direktiven om ett mindre restriktivt pandemiförfarande, tillsammans med ett starkt stöd för fastighetssektorn, gav investerarna förtroende för att det värsta är långt borta.

Allt fler Wall Street-aktörer hade blivit optimistiska om Kina efter Pekings politiska åtgärder för att stötta ekonomin. I fredags sänkte Kinas folkbank reservkravet för andra gången i år.

Läs: Asiatiska marknaderna förbereder sig för påverkan när oroligheter i Kina slår mot stämningen

Hongkongs Hang Seng-index föll med 1,6 % medan en separat mätning av kinesiska teknikaktier sjönk med nästan 2 %, efter att tidigare ha fallit med mer än 5 %. På fastlandet stängde CSI 300-indexet ned med 1,1 %, den största nedgången på en månad.

Utländska investerare var nettosäljare av 3,8 miljarder yuan (528 miljoner dollar) i aktier på fastlandet under måndagen via handelslänkar med Hongkong.

Kinas kreditmarknader sjönk på måndagen, då spreaden mellan dollarobligationer med investeringsklass och statspapper utökades med så mycket som 10 baspunkter, enligt kredithandlare. Dollarobligationer från vissa kinesiska fastighetsbolag, däribland Country Garden Holdings Co. och Longfor Group Holdings Ltd., bröt ett tre dagars rally.

”Om vi antar att Covid-politiken inte skulle förändras mycket, och vi kan inte utesluta risken att den blir hårdare, kommer regeringen sannolikt att injicera mer likviditet för att kyla ner obligationsräntorna”, sade Gary Ng, seniorekonom vid Natixis SA i Hongkong. ”Detta kommer dock inte att vara tillräckligt för att lugna marknaden”.

–Med hjälp av Tania Chen, Georgina Mckay, Lorretta Chen och Wei Zhou.

©2022 Bloomberg L.P.