’Håll kvar dina pengar’: Jeff Bezos varnar för att du kanske vill tänka om när du köper en ”ny bil, kylskåp eller något annat” just nu – ta en titt på de här tre lågkonjunkturbeständiga köpen i stället.

Amazons grundare och styrelseordförande Jeff Bezos slår larm och säger till CNN att ekonomin ”inte ser bra ut just nu”.

”Saker och ting saktar in. Du ser uppsägningar i många, många sektorer av ekonomin”, sade Bezos i en intervju.

Amazon, Meta, Alphabet, Salesforce och Microsoft har alla meddelat tusentals uppsägningar, men som miljardären påpekar är det inte bara stora teknikföretag som drabbas. Och det betyder att du kanske vill strama åt din budget.

”Om du som privatperson överväger att köpa en storbilds-TV kanske du vill vänta, behålla dina pengar och se vad som händer”, rekommenderar Bezos. ”Samma sak gäller för en ny bil, ett nytt kylskåp eller vad som helst annat. Ta bara bort en viss risk från ekvationen.”

Det är inget gott tecken för investerare. Men alla företag är inte lika. Vissa – som de tre som anges nedan – kan kanske prestera bra även om ekonomin hamnar i en recession.

Missa inte

Nätverk

Nyttosektorn består av företag som tillhandahåller el, vatten, naturgas och andra viktiga tjänster till hushåll och företag.

Sektorn är inte särskilt fascinerande, men den är recessionstålig: Oavsett vad som händer med ekonomin kommer människor fortfarande att behöva värma upp sina hem på vintern och tända ljuset på kvällen.

Höga hinder för inträde på marknaden skyddar vinsterna för de befintliga elbolagen. Det är ganska dyrt att bygga den infrastruktur som behövs för att leverera gas, vatten eller el, och branschen är starkt reglerad av regeringen.

Tack vare affärernas återkommande karaktär är sektorn också känd för att ge tillförlitliga utdelningar.

Om du letar efter de bästa aktierna inom försörjningssektorn är namnen i Utilities Select Sector SPDR Fund (PCX:XLU) en bra utgångspunkt för vidare forskning.

Historien fortsätter

Hälso- och sjukvård

Hälsovård är ett klassiskt exempel på en defensiv sektor tack vare att den inte korrelerar med ekonomins upp- och nedgångar.

Samtidigt erbjuder sektorn gott om långsiktig tillväxtpotential på grund av gynnsamma demografiska medvindar – särskilt en åldrande befolkning – och gott om innovation.

Genomsnittliga investerare kan ha svårt att välja ut specifika hälsovårdsaktier. Men ETF:er för hälsovård kan erbjuda både ett diversifierat och lönsamt sätt att få exponering för området.

Läs mer: 4 enkla alternativ för att öka dina surt förvärvade pengar utan den skakiga aktiemarknaden

Vanguard Health Care ETF (PCX:VHT) ger investerare en bred exponering mot sektorn.

För att utnyttja specifika segment inom hälsovård kan investerare titta på namn som iShares Biotechnology ETF (NGM:IBB) och iShares U.S. Medical Devices ETF (PCX:IHI).

Fastigheter

Det kan verka kontraintuitivt att ha fastigheter på denna lista.

Även om det är sant att bolåneräntorna har stigit betydligt har fastigheter faktiskt visat sig vara motståndskraftiga i tider av stigande räntor, enligt investeringsförvaltningsbolaget Invesco.

”Mellan 1978 och 2021 fanns det 10 olika år då den federala räntan steg”, säger Invesco. ”Under dessa 10 identifierade år överträffade amerikanska privata fastigheter aktier och obligationer sju gånger och amerikanska offentliga fastigheter överträffade sex gånger.”

Väl valda fastigheter kan ge mer än bara prisökning. Investerare får också möjlighet att tjäna en stadig ström av hyresintäkter.

Men du behöver inte vara hyresvärd för att börja investera i fastigheter. Det finns gott om fastighetsinvesteringsbolag (REITs) och crowdfundingplattformar som kan hjälpa dig att komma igång. att bli en fastighetsmogul.

Vad ska jag läsa härnäst?

Den här artikeln innehåller endast information och ska inte tolkas som rådgivning. Den tillhandahålls utan någon som helst garanti.