Getty Images/iStockphoto

Fråga: Jag är i behov av en förtroendefull ekonomisk planerare. Jag har nyligen gått i pension vid 64 års ålder. Min man är 73 år och börjar få hälsoproblem, och jag har ingen aning om vad jag ska göra när det gäller ekonomi och socialförsäkring osv. Vem ska jag leta efter för att få hjälp att navigera i detta? (Letar du också efter en finansiell rådgivare? Det här verktyget kan hjälpa till att matcha dig med en rådgivare som kan uppfylla dina behov.)

Svar: Det är bra att du redan vet att du är i behov av en förtroendefull planerare, eftersom en förtroendevald enligt lag är skyldig att upprätthålla sina kunders bästa intressen. Det innebär att de inte säljer produkter eller tjänar provision på något som inte gynnar kunden.

Om du vill hitta en sådan kan du leta efter en rådgivare som endast tar ut avgifter och överväga en registrerad investeringsrådgivare eller en certifierad finansiell planerare. Använd en resurs som National Association of Personal Financial Advisors för att söka efter rådgivare med enbart avgift, rekommenderar certifierad finansiell planerare Joe Favorito på Landmark Wealth Management. Andra ställen du kan leta på är Garrett Planning Network och XY Planning Network. (Letar du efter en finansiell rådgivare? Det här verktyget kan hjälpa dig att matcha dig med en rådgivare som kan uppfylla dina behov.)

Det räcker inte att hitta en förvaltare. Du vill också ha någon som specialiserar sig på pensionärer, säger Philip Mock, certifierad finansplanerare på 1522 Financial. Den personen kan hjälpa dig med dina investeringsalternativ, uttagsstrategi, kassaflöde, frågor om social trygghet och sjukförsäkring med mera.

Har du problem med din finansiella rådgivare eller letar du efter en ny? Skicka ett e-postmeddelande till picks@marketwatch.com.

Den rådgivare du väljer bör samla in information om dig och din situation, t.ex. ditt kassaflöde, dina skulder, dina nuvarande konton och eventuella mål som du och din man har. ”Om du är överens kan de hjälpa till att skriva ut konton, hantera överföringar och inleda strategin”, säger den certifierade finansplaneraren Ted Halpern på Halpern Financial. Baserat på din specifika situation säger Halpern att en översyn av kassaflödet tillsammans med eventuella skulder bör vara det första steget. ”Sedan kan rådgivaren hjälpa till med en plan för att optimera socialförsäkringen för dig i förhållande till din mans förmåner också”, säger Halpern.

För att ta reda på vilken typ av erfarenhet din rådgivare har, fråga dem om vilka typer av kunder de arbetar med och om de har någon med en situation som liknar din. Sedan kan du be att få tala med deras referenser och få en förstahandsrapport om deras erfarenhet av att arbeta med den rådgivaren. (Letar du efter en finansiell rådgivare? Det här verktyget kan hjälpa till att matcha dig med en rådgivare som kan uppfylla dina behov.)

Andra saker som du kanske vill överväga är försäkringar för långtidsvård samt skatte- och bodelningsplanering. ”En riktig rådgivare som endast betalar avgift kanske inte säljer försäkringar, men kan hänvisa till en specialist. På samma sätt skulle de kunna hänvisa dig till annat stöd som din situation kan kräva, till exempel en auktoriserad revisor eller en dödsboadvokat”, säger Halpern.

Philip Mock på 1522 Financial tillägger: ”Med tanke på att din man också har vissa hälsoproblem skulle jag rekommendera att du också söker upp en advokat för bodelning. Det är ett specialiserat område, så det bör inte skötas av en generalistadvokat. En heltäckande bodelningsplan skulle eventuellt omfatta ett testamente, en trust, ekonomiska fullmakter, medicinska förhandsdirektiv med mera. En advokat skulle gå igenom vilka av dessa dokument som är lämpliga för ditt citat och hjälpa dig att utarbeta en bodelningsplan som uppfyller dina behov”, säger Mock.

Har du problem med din finansiella rådgivare eller letar du efter en ny? Skicka ett e-postmeddelande till picks@marketwatch.com.

De råd, rekommendationer eller rankningar som uttrycks i den här artikeln är MarketWatch Picks egna och har inte granskats eller godkänts av våra kommersiella partners.