Fråga: Jag accepterar ett erbjudande om förtidspension från min långvariga arbetsgivare sedan 24 år tillbaka. I mars 2023 kommer jag att gå i pension och få nio månadslöner samt mina förmåner. Under denna tid kommer jag att leta efter ett annat jobb med 30 eller 40 timmar per vecka. Jag vill göra detta för att kunna investera en del av det stipendium jag kommer att få. Jag har cirka 113 000 dollar i en 401(k) som jag också kommer att försöka investera. Jag har inga andra besparingar eller konton och jag är 60 år gammal. Jag behöver råd om huruvida det skulle gynna mig att anlita en annan finansiell rådgivare än den jag har hos ett stort investeringsbolag genom min nuvarande arbetsgivare. (Letar du också efter en finansiell rådgivare? Det här verktyget kan hjälpa till att matcha dig med en rådgivare som kan uppfylla dina behov).

Svar: Det kan vara fördelaktigt för dig att arbeta med en finansiell rådgivare utanför din arbetsgivare, men det är inte alltid fallet. ”Det beror verkligen på vad arbetsgivarrådgivaren kostar, vilka skyldigheter de har eller inte har och hur välmeriterade de är. Om de är billiga, agerar som förtroendevalda och har en utmärkt planeringsbeteckning kan det vara en bra lösning, men om inte kan du kanske hitta en rådgivare någon annanstans”, säger Philip Mock, certifierad finansiell planerare på 1522 Financial.

Har du problem med din finansiella rådgivare eller letar du efter en ny? Skicka ett e-postmeddelande till picks@marketwatch.com.

Den certifierade finansplaneraren Joe Favorito på Landmark Wealth Management säger att han rekommenderar att man träffar den nuvarande rådgivaren och går igenom din situation tillsammans med dina långsiktiga mål för att se om de är kompetenta och har gjort ett bra jobb fram till nu. ”Om de inte är det och du letar någon annanstans skulle jag föreslå att du använder den du väljer exklusivt eftersom du vill att dina finansiella planer ska vara en sammanhållen strategi och att ha två konkurrerande rådgivare kan ibland skapa fler problem än du kan lösa”, säger Favorito. (Letar du efter en finansiell rådgivare? Det här verktyget kan hjälpa dig att matcha dig med en rådgivare som kan uppfylla dina behov).

Oavsett vilken rådgivare du väljer – eller om du gör det på egen hand – finns det ett antal saker du bör tänka på här. ”Jag skulle vilja veta vad dina nettomånadskostnader kommer att vara i pension i dagens dollar, om du har några pensioner som förväntas i framtiden, och om inte, hur socialförsäkringen kommer att se ut vid 67 och 70 år. Jag skulle också vilja veta när du vill ha möjlighet att sluta arbeta, men alla dessa frågor är förenade med antaganden, och min största oro är att du inte har sparat tillräckligt för att sluta arbeta när du vill”, säger Adam Koos, certifierad finansplanerare på Libertas Wealth Management.

Koos säger att det finns två möjliga scenarier här. ”Min gissning är att du antingen kommer att behöva spara så mycket du kan mellan nu och full pension, eller så hoppas jag att du är en relativt sparsam person. Ett exempel: Om din sociala trygghet uppgår till 3 500 dollar per månad och ditt totala pensionssparande växer till 150 000 dollar mellan nu och pensionering vid 65 års ålder kan du bara förvänta dig en bruttokontroll på 500 dollar per månad från din pensionsportfölj, vilket innebär att din månatliga bruttopensionsinkomst uppgår till cirka 4 000 dollar per månad”, säger Koos.

Den goda nyheten här är att det kanske räcker för dig, och du planerar att fortsätta arbeta och tjäna pengar som du kan använda för att öka dina pensionsfonder. Och om du bestämmer dig för att välja en finansiell rådgivare kan den personen hjälpa dig att investera dina inkomster och ta fram en solid plan för att säkerställa en smidig pension. Se till att den du samarbetar med har förmågan att hantera – eller känner någon som de kan rekommendera – inte bara investeringsrådgivning utan även alla andra frågor som blir viktiga när du närmar dig din ålderdom. ”Detta innebär bodelning, försäkringsplanering och skatteplanering”, säger Favorito.

Något annat att tänka på: Rådgivare säger att du bör planera för att ha en viss mängd flytande besparingar för nödsituationer till hands. ”Din fråga om att du inte har några andra besparingar betyder att du definitivt behöver en nödfond”, säger Mock. Proffsen rekommenderar att du har mellan 3 och 6 månaders levnadsomkostnader i en nödfond, oavsett om du närmar dig pensionen eller inte.

Du bör också tänka på när du kommer att ta ut socialförsäkringen. Om du går i pension vid full pensionsålder (66 år om du är född mellan 1943 och 1954 och 67 år om du är född mellan 1955 och 1960) får du maximal ersättning. Det är bäst att vänta med att ta ut Social Security så länge som möjligt eftersom förmånerna ökar med en procentsats för varje månad som du skjuter upp från och med din fulla pensionsålder.

Om du inte kan hitta ett jobb som du gillar på grund av en hotande recession kan det vara klokt att gå in i gig-ekonomin och arbeta var du än kan för att tjäna extra pengar.

Letar du efter en ny rådgivare? Överväg att kolla upp professionella planerare med hjälp av online-verktyget National Association of Professional Financial Advisors (NAPFA) eftersom det rekommenderas starkt att anlita en personlig finansiell planerare i ditt fall, eftersom den person som hjälper till med din pensionsplan på jobbet sannolikt inte har kapacitet, licens eller juridisk förmåga att ge den typ av råd som du kommer att behöva. (Letar du efter en finansiell rådgivare? Det här verktyget kan hjälpa dig att matcha dig med en rådgivare som kan uppfylla dina behov).

Frågorna har redigerats för att bli kortfattade och tydliga.

Har du problem med din finansiella rådgivare eller letar du efter en ny? Skicka ett e-postmeddelande till picks@marketwatch.com.

De råd, rekommendationer eller rankningar som uttrycks i den här artikeln är MarketWatch Picks egna och har inte granskats eller godkänts av våra kommersiella partners.