Miljardär

Jack Ma

överlåter kontrollen över Ant Group Co. och sätter punkt för en tumultartad period för den kinesiska fintechjätten.

Ma kommer inte längre att vara kontrollerande person i Ant, sade företaget i ett uttalande på lördagen, vilket bekräftar en tidigare rapport från Wall Street Journal.

Förändringarna görs för att minska Ant:s beroende av den flamboyanta kinesiska miljardären, som var med och grundade.

Alibaba Group Holding Ltd.

BABA 2,70%

och hjälpte till att skapa Ant, har Journal tidigare rapporterat.

Ma har ingen ledande roll på Ant och sitter inte i styrelsen, men han är en viktig person på företaget. Han har kontrollerat Ant via en enhet där han har den dominerande ställningen. De avtal som möjliggjorde Ma’s dominans kommer att sägas upp. Han och nio andra chefer och anställda inom Ant kommer att ha rösträtt i företaget och kan utöva sin makt oberoende av varandra och av Ma, enligt Ant:s uttalande.

Ant, som äger den populära digitala betalningsplattformen Alipay, har tvingats se över sin verksamhet i samband med en statlig åtstramning som inleddes med att Peking avbröt företagets mångmiljardbeloppsintroduktion i november 2020. Börsintroduktionen, som var planerad att ske i Shanghai och Hongkong samtidigt, skulle ha inbringat mer än 34 miljarder dollar och värderat Ant till mer än 300 miljarder dollar.

Ant har förnyat sina olika affärsområden, från konsumentlån till försäkringar, och kommer så småningom att bli ett finansiellt holdingbolag som omfattas av regleringar i linje med traditionella finansföretag.

Kontrollbytet för Ant ett steg närmare att slutföra sin översyn. Men det kan också skjuta upp en eventuell återupplivning av Ant:s börsintroduktion ett år eller mer. De kinesiska värdepappersreglerna kräver en timeout för börsnoteringar för företag som nyligen har genomgått en förändring av kontrollen.

Tillsynsmyndigheterna krävde inte förändringen men har gett sin välsignelse, rapporterade Journal tidigare. Ant måste kartlägga sin ägarstruktur när företaget ansöker om att bli ett finansiellt holdingbolag.

De nio andra som kommer att ha rösträtt är bland annat styrelseordförande.

Eric Jing,

Executive Vice President Xiaofeng Shao och Chief Technology Officer Xingjun Ni, i linje med uppgifterna i den tidigare rapporten i tidningen. Shao är också generalsekreterare i Ant’s kommunistpartikommitté, enligt personer som är bekanta med saken. Ni var med och grundade Alipay 2004.

Ma har nästan försvunnit från det offentliga rampljuset sedan han gick till attack mot kinesiska tillsynsmyndigheter i ett kontroversiellt tal dagar före Ant:s planerade börsintroduktion 2020. Han drog sig tillbaka från Alibaba 2019 men fortsatte att kontrollera Ant. De två företag som Ma var med och grundade har följt olika vägar mot bakgrund av Pekings hårda tag mot stora internetplattformar.

Mr Mas kontroll över Ant går tillbaka mer än ett decennium till den period då han var vd för Alibaba. Under alla år har han övervägt att ge upp kontrollen över Ant på grund av oro för att risker kan uppstå om Ant är alltför beroende av en enda dominerande person på toppen av företaget, har Journal tidigare rapporterat.

Skriv till Jing Yang på jing.yang@wsj.com

Korrigeringar och förstärkningar
Jack Ma kommer att äga aktier i en av två enheter som kommer att ha rösträtt i Ant Group. I en tidigare version av denna artikel stod det felaktigt att han skulle fortsätta att äga aktier i en enhet som kontrollerar Ant. (Rättad den 7 januari)

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8