LiDAR-sensorer (light detection and ranging) har som mål att ge en högupplöst 3D-vy av sin omgivning och kommer att bli en viktig del av autonoma fordon.

Även om inte alla har varit förespråkare för tekniken – Elon Musk har till exempel tidigare sagt att han inte är ett fan – säger J.P. Morgan-analytikern Samik Chatterjee att ”debatten om mervärdet av LiDAR i en sensor-svit har varit avslutad för länge sedan”.

Beslutet att avstå från att använda lidar handlar mer om kostnader än om prestanda, även om juryn fortfarande inte vet vilken ”vinnande teknikmetod” som är den bästa.

Med detta sagt är svaret ganska tydligt för Chatterjee.

”Vi tror att den verkliga differentieringen ligger i en högpresterande framåtriktad LiDAR som kan hantera både L2 ADAS och L3+ autonomi på landsväg, vilket gör det möjligt för biltillverkarna att prioritera säkerheten med ADAS och samtidigt sälja ett premiumalternativ för L3-bilkörning på landsväg”, menade analytikern.

Mot denna bakgrund har Chatterjee tagit upp denna tråd och följt den till den logiska slutsatsen: att trycka av på LiDAR-aktier som han ser som vinnare framöver. I själva verket ser analytikern ett visst par aktier som levererar vinster på mer än 200 procent under det kommande året.

Och det visar sig att han inte är ensam; med hjälp av TipRanks-databasenkan vi se att båda är bedömda som Strong Buys av analytikerkonsensus. Låt oss ta en närmare titt.

Luminar Technologies (LAZR)

Vi börjar med Luminar, ett av de första lidarföretagen som börsnoterades i december 2020 efter en SPAC-fusion med Gores Metropoulos. Företaget har etablerat sig som en ledare inom detta framväxande område med fokus på att få ut massproducerade produkter av bilkvalitet på marknaden utan att bryta banken. Tekniken är utformad med en bred räckvidd i åtanke, lämplig för både personbilar och kommersiella lastbilar.

Företaget har gått från sitt gamla Hydra-system till det mer kapabla Iris och bilindustrin har uppenbarligen blivit imponerad. Luminar har redan ingått avtal med olika OEM-företag, däribland sådana storheter som Nissan, Volvo och Mercedes.

Historien fortsätter

Intresset från branschen har återspeglats i en växande omsättning, vilket framgick av det senaste kvartalsresultatet för andra kvartalet 22. Intäkterna nådde 10 miljoner dollar, vilket motsvarar en ökning med 57 % jämfört med samma period förra året och överträffar gatans prognos på 8,52 miljoner dollar. Det fanns inte lika mycket framgång på bottenlinjen, med en vinst per aktie på -0,27 dollar som inte nådde upp till de -0,24 dollar som analytikerna hade förväntat sig.

Företaget höjde dock sina intäktsprognoser för helåret 2022 från 40 miljoner dollar till mellan 40 och 45 miljoner dollar. Konsensus hade räknat med 41,35 miljoner dollar.

J.P. Morgans Chatterjee tror att det finns gott om mer tillväxt i korten och anser att företaget är positionerat ”inte bara som branschledare i förhållande till LiDAR-teknik, utan också mer allmänt i förhållande till teknik för autonom körning”.

”Vi förutspår att Luminar kommer att avsluta decenniet med de högsta intäkterna bland jämförelsegruppen och att företaget har flera hävstänger för att matcha konsensus och det implicita målet på 4,5 miljarder dollar respektive 5 miljarder dollar år 2030”, utvecklar Chatterjee. ”Luminar har det största antalet vinster för ett fristående LiDAR-företag, bland annat med både traditionella och icke-traditionella OEM-företag, och har också intäktsutsikter kring mjukvara med investeringar i mjukvarustacken med Zenseact, vilket driver intäktsmöjligheterna för företaget att vara mycket större i förhållande till jämnåriga företag som enbart fokuserar på hårdvarudifferentiering.”

I detta syfte tror Chatterjee att LAZR har en bit kvar att gå, och med en bit menar vi 282 % uppgång. Det är den avkastningen som investerare tittar på, om aktien skulle ta sig hela vägen till Chatterjees Street-högsta kursmål på 30 dollar. Inget behov av att tillägga, analytikerns betyg är en övervikt (dvs. köp). (För att se Chatterjees meritlista, klicka här)

Sammantaget har LAZR fått sitt konsensusbetyg Strong Buy av analytiker med 9 senaste analytikerbedömningar, varav 7 köp och 2 behållningar. Aktierna säljs för 7,86 dollar och deras genomsnittliga kursmål på 16,78 dollar innebär ~113% uppgång för de kommande 12 månaderna. (Se Luminar aktieprognos på TipRanks)

Innoviz Technologies (INVZ)

Nästa JPMorgan-val vi tittar på är Innoviz Technologies. Företaget har för närvarande två LiDAR-hårdvarusystem tillgängliga, den första generationen InnovizOne och den andra generationen InnovizTwo. Dessa produkter har testats och använts i en rad olika körtillämpningar och förhållanden, inklusive robotaxis, sidoleveransteknik, industridrönare och konsumentfordon, samt tunga lastbilar, industriell utrustning och kommersiella drönare. Båda systemen är kompatibla med autonoma fordon på nivå 3-5. Innoviz LiDAR-system kan kompletteras med företagets programvarupaket Perceptions.

Företagets nästa huvudprodukt, ”nästa generation” Innoviz360, är under slututveckling för både fordons- och andra tillämpningar. Den är planerad att marknadsföras under fjärde kvartalet i år.

För företag som försöker göra inbrytningar i ett nytt segment är det viktigt att få med sig industrins stora kungarikaner. Detta är något som Innoviz redan verkar vara skickligt på. Innoviz var det första företaget som vann en L3 LiDAR-designvinst med BMW, och detta har nyligen följts upp med nyheten att Volkswagen-dotterbolaget CARIAD har valt företaget som leverantör av LiDAR-sensorer och programvara för alla fordon under varumärket Volkswagen. Detta är en stor fångst som har ökat den framåtblickande orderboken från 2,6 miljarder dollar till 6,6 miljarder dollar.

Det är dock fortfarande tidigt för detta företag på intäktsfronten, med en topplista som bara visade 1,79 miljoner dollar under det andra kvartalet 22. Ändå motsvarade det en ökning med 77,2 % jämfört med året innan.

Även om Chatterjee anser att företaget endast har en ”smal portfölj” av hårdvaruprodukter, lyfter han fram det faktum att Innoviz håller på att sätta upp den ”största orderboken i renodlade offentliga LiDAR-företag för tillfället”.

”Dessutom”, fortsätter analytikern, ”utanför expansionsmöjligheterna med Volkswagen med fler varumärken och fler fordonsmodeller som skriver under för att utnyttja plattformen som inrättas av CARIAD, förväntar vi oss också att takten i vinnandet av befintliga och potentiellt nya kunder kommer att accelerera efter valideringen av två stora OEM-företag inom bilindustrin. Vi förväntar oss att kombinationen av många vinster, stora volymer, en balans mellan LiDAR-kostnader och prestanda samt förmågan att stödja autonomi på motorvägar i höga hastigheter kommer att placera Innoviz i en position där intäkterna kan öka långt in i slutet av decenniet, samtidigt som kostnadsdisciplin bör driva lönsamheten.”

Chatterjee ger Innoviz-aktien en övervikt (dvs. köp) tillsammans med ett prismål på 22 dollar. Skulle den siffran uppfyllas kommer investerarna att sitta på en enorm avkastning på 316 procent om ett år.

Håller andra analytiker med Chatterjee? Det visar sig att de gör det. Med 100 % stöd från gatan, eller 4 köpbetyg för att vara exakt, är budskapet tydligt: INVZ är ett starkt köp. Vid 8,67 dollar sätter den genomsnittliga kursmålet uppgångspotentialen till ~64%. (Se Innoviz aktieprognos på TipRanks)

Om du vill hitta goda idéer om aktier som handlas till attraktiva värderingar kan du besöka TipRanks’ Bästa aktier att köpa, ett nyligen lanserat verktyg som förenar alla TipRanks aktieinsikter.

Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i den här artikeln är uteslutande den presenterade analytikerns. Innehållet är endast avsett att användas i informationssyfte. Det är mycket viktigt att göra din egen analys innan du gör någon investering.