Investerare som känner sig svimliga efter förra veckans kraftiga aktieresa kanske borde lyssna på Tom Waits låt ”Whistlin’ Past the Graveyard” från 1978 för att nyktra till inför de faror som fortfarande lurar.

Aktiernas uppgång katapulterade S&P 500-indexet
SPX,
+0.92%
nästan tillbaka till 4 000-strecket på fredagen och lyfte det också till den största veckovinst som noterats på ungefär fem månader, enligt Dow Jones Market Data.

Investerarna visade mod på tecken på en liten avmattning av inflationen, men modet kommer också när en tråkigare bakgrund för investerare har utvecklats i öppen dager. Massiva uppsägningar vid stora teknikföretag, den dramatiska implosionen av kryptobörsen FTX och den dagliga smärtan av hög inflation och skenande upplåning för företag och hushåll tar ut sin rätt.

”Vi är inte övertygade om att detta är början på en ny tjurmarknad”, säger Sam Stovall, chefsinvesteringsstrateg på CRFA Research. ”Vi tror att vi är på väg mot en recession. Det har inte beaktats i vinstprognoserna och därmed inte heller i aktiekurserna.”

Stovall sade också att aktiemarknaden ännu inte har sett den ”traditionella omskakningen av förtroendekapitulationen som vi vanligtvis ser och som markerar slutet på björnmarknaderna”.

Från Meta Platforms Inc.
META,
+1.03%
till Lyft Inc.
LYFT,
+12.59%
till Netflix Inc.
NFLX,
+5.51%
finns det en våg av stora teknikföretag som tar till uppsägningar i höst, ett hot som kan drabba andra sektorer av ekonomin om en recession blir verklighet.

Ändå hoppade informationsteknikaktierna i S&P 500 med 10 % under veckan, medan finansbolagen, som kommer att gynnas av högre räntor, steg med 5,7 %, enligt FactSet.

Detta skulle kunna återspegla optimism om oddsen för en långsammare takt i Federal Reserves räntehöjningar under de kommande månaderna, efter att kraftiga räntehöjningar bidragit till att underminera värderingarna och dra ner teknikaktierna dramatiskt under det senaste året. Loretta Mester, ordförande för Cleveland Fed, och andra Fed-tjänstemän har dock sedan oktober månads inflationsmätning på torsdagen upprepat behovet av att hålla räntorna höga, tills 7,7 % i årstakt hittar en tydligare väg mot centralbankens mål på 2 %.

Börsrallyt kan också tyda på att investerarna anser att den fortsatta kaoset i kryptosektorn är begränsad, trots att bitcoin
BTCUSD,
+0.81%
som handlas nära sin lägsta nivå på två år och den chockerande kollapsen de senaste dagarna för FTX, som en gång var världens tredje största kryptovalutabörs.

Läs: Det här är det värsta ögonblicket för krypto i år. Här är vad du bör veta.

Vad händer med aktier i lågkonjunkturer

Det har sällan varit bra för aktier att drabbas av den amerikanska ekonomin. En titt på sju tidigare recessioner, med början 1969, visar att nedgångar för S&P 500 är mer typiska än vinster, och den våldsammaste nedgången inträffade under recessionen 2007-2009.

S&P 500:s nedgång på mer än 37 procent från 2007 till 2009 var den värsta i sitt slag i en recession sedan slutet av 1960-talet.

Refinitiv data, London Stock Exchange Group

Även om en hotande recession i USA inte är någon självklarhet har vd:arna för USA:s största banker varnat för riskerna i flera månader. JP Morgan Chases Jamie Dimon sade i oktober att en ”tuff recession” skulle kunna dra ner S&P 500 med ytterligare 20 procent, även om han också sade att konsumenterna klarar sig bra, för tillfället.

Ändå har den ständiga strömmen av varningar om recessionsoddsen gjort att många amerikaner är förvirrade och undrar om en sådan ens kan inträffa utan att antalet förlorade arbetstillfällen ökar.

Stora rörelser i aktierna på senare tid har också varit svåra att avkoda, med tanke på att ekonomin chockades tillbaka till livet under pandemin med hjälp av biljoner dollar i skattestimulans och politik för lätta pengar från Fed som nu håller på att vändas.

”Vad jag tror går obemärkt förbi, i alla fall för gemene man, är att dessa rörelser inte är normala”, sade Thomas Martin, senior portföljförvaltare på Globalt Investments, om aktiesvängningarna den här veckan.

”Allt handlar om vem som är positionerad hur – och för vad – och hur mycket hävstång de använder sig av”, sade Martin till MarketWatch. ”Man får dessa överdimensionerade rörelser när folk är offside.”

Här är en bild av den skarpa banan uppåt för S&P 500 sedan 2010, men också dess dramatiska nedgång i år.

Skarp uppgång för S&P 500 sedan 2010, men den senaste tidens nedgång

Refinitiv Datastream

Martin utesluter inte att det kan bli ett säsongsbetonat ”jultomtrally” i slutet av året, men han oroar sig för att aktierna kan komma att sjunka nästa år, särskilt med tanke på att Fed troligen kommer att hålla räntorna höga.

”Det som nu är inprisat är antingen ingen recession eller en mycket, mycket mild recession”, säger han.

Kristina Hooper, Invescos chefstrateg för globala marknader, sade dock att den övergripande berättelsen kan vara att aktierna känner igen de första stegen på vägen mot ekonomisk återhämtning och att Fed eventuellt slutar med sina räntehöjningar i en lägre ”terminal” takt än väntat.

Fed höjde sin referensränta till ett intervall på 3,75-4 % i november, den högsta på 15 år, men har också signalerat att den kan nå sin topp i närheten av 4,5-4,75 %.

”Om ofta händer att man kan se aktier gå bra, i en mindre bra ekonomisk miljö”, sade hon.

S&P 500 steg med 4,2 % under veckan, medan Dow Jones Industrial Average
DJIA,
+0.10%
steg med 5,9 % och uppvisade därmed sin bästa veckovinst sedan slutet av juni, enligt Dow Jones Market Data. Nasdaq Composite Index steg med 8,1 % under veckan, vilket är den bästa veckovisa uppgången på sju månader.

När det gäller ekonomiska data från USA kommer investerarna att få en uppdatering av hushållens skuldsättning på tisdag, detaljhandelsförsäljning och uppgifter om bostadsbyggare på onsdag, följt av uppgifter om arbetslösa och påbörjade bostäder på torsdag. På fredag kommer försäljningen av befintliga bostäder.