De uppsägningar och kostnadsminskningar som Intel Corp:s chefer nyligen varnade för har börjat i Kalifornien, där ett par hundra anställda kommer att förlora sina arbeten nästa månad, och tillverkningsanställda över hela världen erbjuds obetald ledighet.

Enligt brev från Intel
INTC,
-1.95%
som skickats till delstatens arbetsmarknadsdepartement säger företaget upp 111 anställda i Folsom, Kalifornien, och 90 anställda i Santa Clara, Kalifornien, där chiptillverkaren har sitt huvudkontor. Uppsägningarna, som är permanenta, är planerade att börja den 31 januari.

Samtidigt har företaget erbjudit anställda vid företagets tillverkningsanläggningar i Oregon och på andra ställen tre månaders obetald ledighet, enligt nyligen publicerade uppgifter. medierapporter. Intels talesperson Addy Burr bekräftade på tisdagen att företaget erbjuder frivillig ledighet till sina anställda i tillverkningsindustrin runt om i världen.

”Att behålla våra talanger inom tillverkningsindustrin är en viktig del av att positionera Intel för långsiktig tillväxt”, sade Burr. ”Frivilliga ledighetsprogram ger oss en möjlighet att minska kostnaderna på kort sikt.”

Intels uppsägningar följer på tiotusentals uppsägningar som tillkännagivits av andra teknikjättar på senare tid, bland annat Meta Platforms Inc.
META,
-6.79%
och Amazon.com Inc.
AMZN,
-3.03%,
i samband med avtagande tillväxt, fallande aktiekurser och oro för recession. Även andra branscher skär ner på kostnader och arbetstillfällen, bland annat medieföretag och finansinstitut.

Se: Det var inte hållbart eller verkligt: Teknikföretagens uppsägningar närmar sig nivåerna för den stora recessionen

I slutet av oktober berättade Intels chefer för anställda, analytiker och investerare att de planerar att skära ner kostnaderna med 3 miljarder dollar under 2023, samtidigt som företaget rapporterade att intäkterna för det tredje kvartalet sjönk jämfört med året innan och att man sänkte sina utsikter för helåret. Kostnadsminskningen innefattar uppsägningar, även om antalet jobb som kommer att tas bort inte är offentligt känt. Intel hade 121 000 anställda världen över i slutet av förra året, enligt den helårsrapport som företaget lämnade in till Securities and Exchange Commission.

I de skrivelser som Intel lämnade in till staten specificeras inte vilka tjänster som dras in, men campuset i Folsom är inriktat på forskning och utveckling. Burr ville inte kommentera vilka typer av tjänster som berördes. Hon sade också på tisdagen att företaget håller på att skära ner på kostnaderna över hela linjen, bland annat genom att se över sin produktportfölj, sin immateriella egendom och sitt fastighetsavtryck.

Läs: Apple, Nvidia rapporteras vara bland TSMC:s första Arizona-kunder, medan Intel förbereder sig för att återvända till spetsen 2023.

Intel-aktien har sjunkit med nästan 45 procent i år. Dow Jones Industrial Average
DJIA,
-1.03%,
som företaget ingår i, har gått ned med cirka 8 % hittills i år, medan Nasdaq Composite Index
COMP,
-5.15%
har fallit med cirka 30 % i år.

Dessutom: Det är inte bara en recession.