Efter nästan ett års väntan är Mobileye på väg till Wall Street.

Intel Corp.
INTC,
-2.31%
-ägda Mobileye Global Inc. inledde sin satsning på en börsintroduktion i en filing från Securities and Exchange Commission sent på fredagen, och lämnar storleken på erbjudandet tomt för tillfället på vad som förväntas bli en av de största börsintroduktionerna i år.

Intels chefer siktade på mitten av 2022 i slutet av förra året och lämnade in en konfidentiell ansökan till SEC i mars om en börsintroduktion av sin enhet för självkörande bilar, men börsintroduktionsmarknaden har varit torr i samband med en nedgång för aktier, särskilt de som gick till börsen i en 2021 års rusning.

Mobileye planerar att handla med A-aktier av stamaktier på Nasdaq-börsen under symbolen ”MBLY”, samma symbol som företaget hade innan Intel förvärvade Mobileye 2017 för 15,3 miljarder dollar i kontanter. Samtidigt som Intel säljer aktier i Mobileye kommer Intel att behålla den officiella kontrollen över företaget, genom att behålla klass B-aktier som ger 10 röster per styck medan Intel säljer klass A-aktier som bara har en röst.

Mobileye planerar också att ha fyra Intel-anslutna medlemmar i sin styrelse, inklusive vd Pat Gelsinger som är ordförande i Mobileyes styrelse.

Intel kommer också att få betalt från erbjudandet: Mobileye har utfärdat en utdelningsnota till Intel på 3,5 miljarder dollar och räknar med att betala den med intäkterna från försäljningen, enligt ansökan.; en första betalning på 336 miljoner dollar gjordes, vilket innebär att Intel fortfarande är skyldig mer än 3 miljarder dollar. Enligt tidigare rapporter har Intel skulle söka en värdering på 30 miljarder dollar. för Mobileye i samband med börsintroduktionen, även om den ursprungliga ansökan i fredags inte innehöll några målpriser för aktierna.

Ansökan innehöll dock finansiell information: Mobileye rapporterade intäkter på 1,39 miljarder dollar år 2021, långt före Nvidia Corp.
NVDA,
-0.66%,
som i januari rapporterade intäkter för räkenskapsåret på 566 miljoner dollar från försäljning av bilchip. Mobileye rapporterade en förlust på 70 miljoner dollar förra året, jämfört med en förlust på 196 miljoner dollar 2020 och 328 miljoner dollar 2019. Intäkterna under första halvåret i år uppgick till 854 miljoner dollar och ökade med 41 % under andra kvartalet jämfört med året innan.

I ansökan anges hela 24 garanter för affären, däribland Goldman Sachs, Morgan Stanley, Evercore ISI, Barclays, Citigroup och B of A Securities.

Intels aktier var upp 0,5 % efter fredagens öppning, efter en nedgång på 2,3 % under den ordinarie sessionen och stängde på 25,77 dollar.