Den här artikeln publicerades först i Morning Brief. Få Morning Brief direkt till din inkorg varje måndag till fredag klockan 6.30 ET. Prenumerera på

Fredag 11 november 2022

Dagens nyhetsbrev är av Jared Blikre, reporter med fokus på marknaderna på Yahoo Finance. Följ honom på Twitter @SPYJared. Läs detta och fler marknadsnyheter på språng med Yahoo Finance App.

Aktier och obligationer reagerade särskilt positivt på nya uppgifter från torsdagen som visar att inflationen fortsätter att dämpas efter att ha nått en 40-årshögsta under sommaren.

Dow (^DJI), Nasdaq (^IXIC), S&P 500 (^GSPC) och Russell 2000 (^RUT) hade var och en sin bästa dag sedan pandemins bottennivåer 2020. De 5- och 10-åriga statsobligationerna (^FVX, ^TNX) upplevde sin största avkastningsnedgång under en dag sedan den dåvarande Fed-chefen Ben Bernanke trappade upp de kvantitativa lättnaderna i mars 2009.

En tillfällig betraktare skulle kunna förlåtas för att tro att Fed har piskat upp inflationen. Även om USA är långt ifrån sitt inflationsmål på 2 %, sjönk inflationen mer än väntat förra månaden. Det överordnade konsumentprisindexet steg med 0,4 % i oktober jämfört med förväntningarna på en ökning med 0,6 %, medan mätningen på årsbasis tickade ned till 7,7 % från 7,9 %. Om man räknar bort livsmedel och energi steg kärninflationen också i oktober, men mindre än väntat.

Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell håller en presskonferens efter att Powell meddelat att Fed höjt räntorna med tre fjärdedelar av en procentenhet som en del av deras fortsatta ansträngningar för att bekämpa inflationen, efter Federal Open Market Committee möte om räntepolitik i Washington, USA, 2 november 2022. REUTERS/Elizabeth Frantz

Kommer detta att vara tillräckligt för att Fed-chefen Jay Powell ska ändra sig och sänka takten på räntehöjningarna? Ekon av en ”Powell pivot” kunde höras över hela Twitter-verset när aktierna steg kraftigt i alla sektorer och branscher. Även om inflationen fortfarande är envist hög inspirerade KPI-uttrycken, som var bättre än befarat, vissa investerare att börja ta risker igen.

Optimism under hela 2022 har gett bränsle till överdimensionerade marknadsrörelser som dessa. Hittills har marknadsdeltagarna bedömt felaktigt, eftersom nya bottennivåer i de stora indexen har följt varje större rally.

Powell har å sin sida lovat att höja räntorna, även om det skadar delar av ekonomin. Vid sin senaste presskonferens sa Powell rent ut att han är mer oroad över ”förankrad” inflation än han är över riskerna med att Fed fortsätter på sin hökaktiga väg – den största faran är en recession.

Historien fortsätter

Denna beslutsamhet har inte hindrat investerarna från att hoppas att Fed kommer att sluta höja räntan förr snarare än senare.

Alfonso ”Alf” Peccatiello, grundare och vd för The Macro Compass, sade till Yahoo Finance på torsdagen att obligationer prisar in en lägre terminal Fed Funds rate – eller den ränta vid vilken Fed slutar höja räntan. Han framhöll också att volatiliteten i obligationer ”sjunker som en sten” och att kreditspreadarna har minskat. Alla dessa tecken knuffar investerare till att ta mer risk, åtminstone på kort sikt.

”Med detta inflationsuttryck”, sade Peccatiello, ”tror investerarna allt mindre att Fed kommer att hålla kursen”.

Vad man kan se i dag

Ekonomi

  • 10:00 ET: University of Michigan Consumer Sentiment, november Preliminary (59,5 väntat, 59,9 under föregående månad)

  • 10:00 a.m. ET: U. of Mich. Current Conditions, November Preliminary (62,8 väntat, 65,6 under föregående månad).

  • 10:00 a.m. ET: U. of Mich. Expectations, November Preliminary (55,5 väntat, 56,2 under föregående månad)

  • 10:00 a.m. ET: U. of Mich. 1 Year Inflation, November Preliminary (5.1% expected, 5.0% during previous month)

  • 10:00 a.m. ET: U. of Mich. 5-10 year Inflation, November Preliminary (2.9% expected, 2.9% during previous month)

Earnings

Klicka här för de senaste nyheterna om aktiemarknaden och fördjupade analyser, inklusive händelser som påverkar aktierna.

Läs de senaste finans- och affärsnyheterna från Yahoo Finance

Ladda ner Yahoo Finance-appen för Apple eller Android

Följ Yahoo Finance på Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn, och YouTube