IBM (IBM) rapporterade sent på onsdagen resultat för tredje kvartalet som slog analytikernas förväntningar, samtidigt som teknikjättens chef höjde företagets intäktsutsikter för hela året. IBM-aktien steg kraftigt på nyheten.

Företaget rapporterade en justerad vinst på 1,81 dollar per aktie på intäkter på 14,1 miljarder dollar. Analytiker förväntade sig att IBM skulle rapportera ett justerat resultat på 1,79 dollar på intäkter på 13,55 miljarder dollar. enligt FactSet.

Intäkterna klättrade med 4,6 procent jämfört med samma period året innan. Ungefär hälften av IBM:s intäkter kommer från utlandet. Vid oförändrad valutakurs ökade intäkterna med 15 procent, sade företaget.

Under efterhandeln steg IBM-aktien med 4,8 % till 128,40 på börsen idag.

IBM-aktien: Bolaget höjer intäktsutsikterna

”IBM levererade en stark intäktstillväxt under kvartalet, vilket återspeglar vårt fortsatta fokus på genomförandet av vår strategi”, säger vd Arvind Krishna i en skriftlig kommentar. ”Med våra resultat från år till år räknar vi nu med en intäktstillväxt för helåret som ligger över vår modell med ensiffriga siffror.”

För sitt tredje kvartal rapporterade IBM mjukvaruintäkter på 5,81 miljarder dollar, en ökning med 7,5 % och överträffade estimaten på 5,54 miljarder dollar. Företaget rapporterade konsultintäkter på 4,7 miljarder dollar, en ökning med 5,5 % och som också överträffade estimaten. Molnintäkterna steg med 11 % till 5,2 miljarder dollar.

Under det senaste decenniet har IBM investerat mer än 120 miljarder dollar i att göra om företaget. Detta inkluderar 29 miljarder dollar i kapitalutgifter för saker som att skala upp sin molnverksamhet och sina erbjudanden inom artificiell intelligens och stärka sin säkerhets- och tjänstekapacitet.

”Både vår intäktstillväxt och rörelseresultatprofil för årets tre första kvartal ligger i linje med den investeringsthese som vi beskrev i höstas”, sade IBM:s finanschef James Kavanaugh i skriftliga kommentarer. ”Vår portföljmix, våra affärsgrunder, vår starka återkommande intäktsström och vår solida kassagenerering gör det möjligt för oss att investera för fortsatt tillväxt och återföra värde till aktieägarna genom utdelning.”

IBM-aktien har ett IBD Composite Rating på 73 av 99 möjliga.