Home Depot (HD) och Lowe’s (LOW) rapporterar sina resultat för tredje kvartalet på tisdag respektive onsdag denna vecka. Återförsäljare av heminredningsartiklar ger en inblick i efterfrågan och prisinflationen på marknaderna för byggande och ombyggnad av bostäder. Home Depot-aktien och LOW-aktien sjönk något på måndagen inför deras resultatrapporter.

X

Bostadspriserna steg med 13 % på årsbasis i augusti, enligt de senaste uppgifterna från CoreLogic S&P Case-Shiller Index. Det är en minskning från ökningen på 15,6 % i juli, vilket innebär den femte månaden i rad med avtagande prisökning. Samtidigt minskade försäljningen av befintliga bostäder med 30 % i augusti, liksom försäljningen av nya bostäder, rapporterade CoreLogic förra veckan.

Blandade signaler över hela bostadsspektrumet gör att efterfrågeutsikterna för leverantörer av ombyggnader och entreprenörer ifrågasätts, skrev MKM Partners analytiker David Bellinger i en forskningsrapport förra veckan. Men försäljningen av jämförbara butiker under tredje kvartalet har sannolikt hållit sig stabil. Och JPMorgan (JPM) analytiker Christopher Horvers anser att bostadsnamn ”bör få se en större grad av eftersläpande negativa revideringar” fram till 2023.

Under tiden är detaljhandlare med priskraft, i behovsbaserade kategorier och med kontroll över sina marginaler, bäst positionerade medan makrorädslan är stor, menar Citi (C) skrev analytikern Steven Zaccone i en forskningsrapport den 31 oktober. Grundläggande faktorer är ”generellt sett blandade till positiva på kort sikt, men den rullande björnhypotesen är ett överhäng som säger att trenderna så småningom kommer att bli sämre”.

Home Depot

Home Depots vinst har ökat nio kvartal i rad efter att företaget rapporterade bättre resultat än väntat för andra kvartalet den 16 augusti. Den justerade vinsttillväxten på årsbasis minskade till 11 % under Q2, ett tredje kvartal i rad med vinster på under 20 %. Intäkterna ökade med 7 %, ett femte kvartal i rad med ensiffriga eller låga tvåsiffriga ökningar.

Försäljningen i samma butik ökade med 5,8 %, vilket var över konsensusvärdet på 4,9 %. Home Depot sitter dock fast med uppblåsta lager, som ökade med mer än 35 % på årsbasis.

Home Depots resultat

Förväntningar: Detaljhandelns rapport på tisdagen förväntas ge mer avmattning. Home Depots vinst för Q3 väntas öka med 5 % till 4,12 dollar per aktie på en intäktsökning med 3 % till 37,95 miljarder dollar.

Home Depot bekräftade sina utsikter för 2022 efter sitt resultat för andra kvartalet. För räkenskapsåret räknar Home Depot fortfarande med en medelhög ensiffrig EPS-tillväxt med en total försäljningsökning och en komparativ ökning på cirka 3 %. Wall Street har prognostiserat att Home Depots vinst ökar med 3,6 % och att intäkterna ökar med 1,8 %.

HD-aktier

Home Depot-aktien sjönk med 2,6 % på måndagen inför sin resultatrapport. HD-aktien har sjunkit med nästan 26 % på årsbasis.

Lowe’s

Lowe’s vinsttillväxt avtog under 2022 och företaget har rapporterat lägre eller oförändrade intäkter under de senaste två kvartalen. För sitt andra kvartal som avslutades i juni överträffade Lowe’s vinstprognoserna men låg under intäkterna. Dess vinst per aktie ökade med 9,8 % jämfört med samma kvartal för ett år sedan, till 4,67 dollar. Intäkterna var i stort sett oförändrade och sjönk med 0,34 % till 27,476 miljarder dollar, jämfört med 27,57 miljarder dollar.

Lagren ökade med nästan 2 miljarder dollar till 19,33 miljarder dollar för kvartalet, jämfört med 17,322 miljarder dollar för ett år sedan. Lowe’s rapporterade att den totala butiksförsäljningen sjönk med 0,3 % för perioden medan den jämförbara försäljningen i USA sjönk med 0,2 %.

Lowe’s resultat

Förväntningar: Lowe’s vinst väntas stiga med 13 % till 3,09 dollar per aktie, vilket skulle innebära den bästa vinsten på ett år. En intäktsökning på 1 %, till 23,12 miljarder dollar, skulle vara Lowes första positiva intäktskvartal sedan januari.

Lowe’s bekräftade sina utsikter för helåret efter Q2-rapporten. Företaget räknar med en vinst per aktie i det övre intervallet 13,10-13,60 dollar. Och man räknar med att försäljningen kommer att ligga i det lägre intervallet mellan 97 miljarder dollar- 99 miljarder dollar. Analytiker räknar med en vinst per aktie på 13,39 dollar och en omsättning på 98,106 miljarder dollar.

LOW Stock

Lowe’s aktie sjönk med cirka 2 % på måndagen inför onsdagens resultatrapport, och aktierna har sjunkit med cirka 21 % hittills i år. LOW-aktiens relativa styrka nådde en ny topp inför resultatet, med en relativ styrka på 69 på måndagen. Aktien är dock fortfarande djupt inne i en 11-månaders korrigering.

Du kan följa Harrison Miller för fler aktienyheter och uppdateringar på Twitter. @IBD_Harrison

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Aktiemarknaden idag: Spåra marknadstrender och de bästa aktierna att titta på

Se aktier på listan över ledare nära en köppunkt

Kortsiktiga affärer kan ge stora vinster. Finanstidning:s SwingTrader visar hur det går till.

Titta på Finanstidning:s show om investeringsstrategier för att få praktiska marknadsinsikter

Letar du efter nästa Apple eller Amazon? Börja med dessa S&P 500-bästa listor