Ditt allra första år som pensionär: Här är 5 saker som du kanske inte förväntar dig – men som du absolut måste förbereda dig för.

Du förbereder dig för pensionen hela ditt liv – kanske så långt tillbaka som till tonåren och den första checken. Du lägger undan pengar. Du investerar. Man lever inom sina tillgångar och när tiden är inne minskar man sin storlek. Är du verkligen redo att gå i pension?

Det beror på.

Även om du har förberett dig i årtionden kommer du troligen att råka ut för överraskningar det första året som pensionär. Innan det oväntade inträffar finns fem strategier som pensionärer och de som är på väg att ta steget måste ha infört.

Missa inte

Anpassningsperioden

Även om du har en smart plan för pensioneringfinns det fortfarande en anpassningsperiod då det faktum att man lämnar arbetskraften innebär att det kommer in mycket mindre pengar och att det går ut mer pengar. Och låt oss inse att vanor och antaganden före pensioneringen kan vara svåra att ändra.

Om pengar från statliga källor och investeringar utgör den ena sidan, så är konsumtionsvanor – med betoning på ”vanor” – den andra. Och de två måste finnas i balans.

Se över din budget före pensioneringen, inte efter. Var och vad spenderar du på? Vad är ditt beräknade inflöde av pengar? Vilka nedskärningar är vettiga, särskilt om de inte påverkar din livskvalitet?

Se över allt från abonnemang som du slutat använda för länge sedan till orimliga priser för trådlös och mobil telefoni. Sådana åtgärder kan stärka ditt sparande när du är redo att gå vidare.

Att behöva prioritera utgifter

Vill du resa? Det är en utsökt lyx, men det är otroligt dyrt när du räknar in mat, logi, flyg och hur ofta du reser. Vill du renovera ditt hem eller köpa en semesterbostad vid havet? Räntorna på första och andra bolån är i dagsläget bokstavligen genom taket.

Vill du hålla dig frisk? Löpband och medlemskap i gym kostar pengar – men det är klart, förebyggande åtgärder är en bra affär jämfört med en lång sjukhusvistelse.

Innan du öppnar kassakistan och lever upp till det mesta, ska du få en uppfattning om vad du har för ”trevligt att ha” jämfört med vad du behöver ha. Om besök hos familj du saknar kommer långt före en tvåveckorsresa till Paris när det gäller prioriteringar, låt din plånbok följa ditt hjärta.

Historien fortsätter

Behov av att fortsätta spara

När det väl är dags att gå i pension är det många som kastar sparplanen ut genom fönstret till kryssningsfartyget eller drömhuset. Det är fel väg att gå. Sparande erbjuder inte bara en buffert utan också ett sätt att göra ännu fler ambitioner möjliga.

Läs mer: ”Siffrorna fungerar helt enkelt inte”: Medan de stigande bolåneräntorna får vissa bostadsköpare att ge upp, tror andra att de har hittat en lösning.

Om du tidigare lade 10 % av varje lönecheck åt sidan kan du nu sikta på 10 % av varje socialförsäkringscheck. Även bara 5 % är bättre än ingenting, särskilt om du investerar dem klokt. Ja, aktiemarknaden har gått ner i dag, men… som miljardären Warren Buffett rekommenderarär det också den perfekta tidpunkten för att köpa aktier som är undervärderade och överdrivet straffade av nervösa investerare.

Att ha en strategi för social trygghet

Om du tar ut din sociala trygghet från och med 62 års åldergår du miste om ytterligare medel som du skulle få vid en senare pensionsålder, enligt Social Security Administration (SSA).

Om du väntar tills du fyller 66 år beräknar SSA att du skulle få 1 000 dollar i stället för 750 dollar. Vidare kan du få fördröjda pensionspoäng om du väntar till full pensionsålder, som upphör när du fyller 70 år.

För att vara säker, att eliminera skulden och att ta itu med hälsoproblem kanske inte gör det möjligt att skjuta upp betalningen. Men annars är det idealiskt.

Krav på professionell hjälp

Vet du verkligen mer än din läkare, advokat eller husentreprenör? Precis som du tar alla dessa svar för givna, finns det inget som ersätter en duktig finansiell rådgivare. Årliga besök bör vara en självklarhet, särskilt under perioder av marknadsvolatilitet.

Din rådgivare kan identifiera utgiftsproblem, hjälpa dig med dina saker som står på din ”bucket list” och hjälpa dig att sikta på den pensionärslivsstil du drömmer om. Många är också specialiserade på att skapa en detaljerad, tredimensionell bild av din situation.

Den enda invändningen här är att vissa tar ut frekventa avgifter för frekventa, onödiga affärer eller kanske försöker sälja dig finansiella produkter som du inte behöver. Det är viktigt att hitta en rådgivare som tar sitt förtroendeuppdrag på allvar – vilket innebär att de alltid kommer att sätta ditt bästa intresse i första rummet.

Att sätta ihop det hela

Det är förståeligt, men ofta beklagligt, att nyblivna pensionärer känner en brådska med att packa ihop allt de lever av i ett paket som de kan göra nu. Det gör det inte bara svårare att njuta av stunden – det skapar också en onödig stress att göra allt, oavsett kostnad eller stress.

Ingen pensionär behöver leva under den typen av press. Ekonomiskt, känslomässigt och till och med andligt: Det är inte bara ekonomiskt, utan även känslomässigt, ekonomiskt och emotionellt: att ta det lugnt ger utrymme för tacksamhet och minskar risken för att du blir utmattad i förtid.

Vad du ska läsa härnäst

  • Ska jag vänta på att bostadsmarknaden ska sjunka innan jag köper ett hus? 3 skäl till varför den här bostadsnedgången inte alls liknar 2008

  • ”Det var tuffa, skrämmande tider”: Babyboomer-ekonomiexperter som upplevde den stora inflationen berättar sätt att klara en lågkonjunktur

  • Här är hur mycket den genomsnittliga 60-åriga amerikanen har i pensionssparande – hur ditt sparande i jämförelse?

Den här artikeln innehåller endast information och ska inte tolkas som rådgivning. Den tillhandahålls utan någon som helst garanti.