Oljeserviceföretag som Halliburton förväntas ha starka år.

Luke Sharrett/Bloomberg

Textstorlek

Flera energibolag förväntas uppvisa rekordvinster under 2022.

Exxon Mobil

kommer att tjäna omkring 60 miljarder dollar. Men 2023 är en annan historia. Även om upplägget fortfarande är mycket starkt för de flesta olje- och gasbolag förväntas många av dem få se sin vinst per aktie sjunka från 2022 års nivåer.

Oljepriserna har fallit långt under förra årets toppnivåer, och naturgasen har också halkat ner. Producenterna av olja och gas förväntar sig också högre kostnader i år, och oljetjänstföretagen höjer sina priser.

Av de 24 energibolagen i S&P 1500 med ett börsvärde på över 10 miljarder dollar är det bara 10 som kommer att öka vinsten i år jämfört med 2022 års siffror. Av dessa utmärker sig de fem i tabellen nedan för särskilt stark tillväxt.

Företag / TickerNyligen publicerat prisMarknadsvärde (bil)2023E EPS2023E EPS GrowthBaker Hughes / BKR$30.59$31$1.6482%EQ / EQT35.24126.2280Targa Resources / TRGP75.60175.7453Halliburton / HAL40.57372.9540Schlumberger / SLB55.86813.0339

E=skattning.

Källa: Källa: FactSet.

De stora namnen på oljetjänster – inklusive

Baker Hughes

(ticker: BKR),

Schlumberger

(SLB) och

Halliburton

(HAL) – har slimmat sig under de senaste åren och minskat sina egna kostnader och antalet anställda. I vissa fall, som Schlumberger, har de också minskat antalet områden där de är verksamma. När oljeborrningen nu återigen är på uppgång i USA och på andra håll är deras tjänster mer efterfrågade, och de tar mer betalt för dem. Baker Hughes meddelade i måndags att företaget hade bokat 8 miljarder dollar i nya order bara under fjärde kvartalet. ”Denna återacceleration efter några kvartal med svalare bokningar lyser upp utsikterna när vi ser fram emot 2023 enligt våra experter”, skrev Peter McNally, analytiker på Third Bridge.

EQT

(EQT) är ett naturgasföretag med säte i Pittsburgh som har dragit nytta av den ökade transporten av flytande naturgas från USA till Europa. Bolagets säkringsstrategi bör leda till att dess fria kassaflöde ökar med 90 % år 2023, så länge naturgaspriserna håller i sig, sade bolaget i sitt senaste kvartal. Den senaste tidens gasprisfall har dock bromsat aktiens fart.

Targa-resurser

(TRGP) äger rörledningar och annan infrastruktur som används för att transportera naturgas i Gulfkustregionen och kommer också att gynnas av ökade transporter av naturgas. Tudor Pickering Holt-analytikern Colton Bean skrev denna månad att han anser att Targa är ”ett toppinfrastrukturinnehav med tanke på vinsttillväxt och potential för fritt kassaflöde”.

Skriv till Avi Salzman på avi.salzman@barrons.com