General Motors (GM) bekräftade sin vinstprognos för helåret och sitt engagemang för elbilar efter att lätt ha överträffat vinstprognoserna för det tredje kvartalet, medan intäkterna inte nådde upp till det förväntade resultatet. GM-aktien steg nära en nyckelnivå.

I ett brev till aktieägarna på tisdagen sade GM:s vd Mary Barra att företaget bibehåller helårsprognosen trots en utmanande miljö. ”Efterfrågan fortsätter att vara stark för GM:s produkter och vi hanterar aktivt de motvindar vi möter”, skrev hon.

X

GM upprepade också sin plan att påskynda utvecklingen av elbilar. Vid en investerardag den 17 november kommer GM att diskutera ”den snabba skalningen av vår EV-portfölj”, sade Barra på tisdagen.

Kommande elbilar under 2023, främst från GM:s huvudmärke Chevrolet, har tagits emot ”otroligt väl” av kunder och branschexperter, skrev Barra i brevet till aktieägarna.

De förväntas driva ”snabb spridning av EV och erövringsförsäljning för GM, även på kustmarknader”, tillade Barra. Under de kommande åren kommer det helt eldrivna sortimentet att omfatta relativt prisvärda Silverado pickup trucks och Equinox kompakta SUV:er, samt högre och lyxigare modeller.

År 2023 kommer produktionen av Bolt EV att öka med nästan 60 procent, sade GM på tisdagen. Bolt sålde ut ”Fords Mach-E med mer än två till en i september”, står det i brevet till aktieägarna.

Mach-E är en spjutspets i Fords (F) egen EV-övergång. Traditionella biltillverkare gör en djärv och kostsam övergång till elbilar och jagar Tesla (TSLA).

Fords resultat väntas på onsdag efter att biltillverkaren varnade för Q3 i slutet av september.

Finanstidning Live: Ett nytt verktyg för daglig analys av aktiemarknaden

General Motors resultat

Uppskattningar: Analytiker tillfrågade av FactSet förväntade sig att General Motors vinst per aktie skulle öka med 23 % till 1,88 dollar på en ökning av intäkterna med 57 % till 42,086 miljarder dollar.

Resultat: Resultat: GM:s vinst ökade med 48 % till 2,25 dollar per aktie. Intäkterna ökade med 56 % till 41,889 miljarder dollar.

Tack vare rekordförsäljningen av Chevy Bolt nådde GM:s andel av den amerikanska marknaden för elbilar 8 % under Q3 från 4 % föregående kvartal.

Utsikter: General Motors ser fortfarande en vinst per aktie för helåret på 6,50-7,50 dollar. Företaget fortsätter att förvänta sig 25-30 % högre grossistvolymer och ett fritt kassaflöde för bilindustrin på 7-9 miljarder dollar.

Wall Street räknar med en helårsvinst per aktie för GM på 6,75 dollar, en nedgång med 4,6 %.

GM-aktier

General Motors aktier steg med 3,5 % till 36,99 på börsen idag. På måndagen steg GM-aktien med 2,1 % efter ett hopp på 6,4 % förra veckan.

General Motors aktie försöker komma tillbaka över 50-dagars glidande medelvärde, efter att ha toppat sitt 21-dagars glidande medelvärde i fredags. Den ligger fortfarande långt under 200-dagarsgenomsnittet.

Tekniskt sett har General Motors aktie en bottenbas med en köppunkt på 42,46, över 50-dagars och 200-dagars.

Tesla-aktien ökade med 5,1 % på tisdagen och steg över 10-dagarsgenomsnittet men under de mer långsiktiga medelvärdena.

Efterfrågan och utbud på bilmarknaden

Den 3 oktober rapporterade GM om en 24-procentig ökning av bilförsäljningen i USA under det tredje kvartalet och talade om ”stark efterfrågan från kunderna” och ”något förbättrade” fordonslager.

Men oron för bilmarknaden och ekonomin i stort fortsätter att växa. Efter bristen på chip och andra delar har oron för efterfrågan på nya och begagnade bilar, liksom för billån, ökat i takt med stigande räntor och inflation.

Ändå sade General Motors i början av oktober att lanseringen av tre viktiga nya elbilar 2023 fortfarande följer tidsplanen. Dessa kommer att inkludera de första helelektriska versionerna av lastbilen Silverado, SUV:n Blazer och crossoveren Equinox SUV, alla från varumärket Chevrolet, som är känt för värdefullhet.

Den 11 oktober tillkännagav GM en ny GM Energy-verksamhet som erbjuder lagring och hantering av el för hem och företag. Detta steg skärpte rivaliteten med Tesla, som har stora satsningar på energilagring tillsammans med ledarskap inom elbilar.

Fords resultat

Uppskattningar: Wall Street räknar med att Fords vinst sjunker med 47 % till 27 cent per aktie. Intäkterna förväntas öka med 5 % till 37,464 miljarder dollar.

Resultat: Resultat: Kolla tillbaka på onsdag.

Utsikter: Wall Street räknar med en vinst på 1,98 dollar per aktie för helåret, en ökning med 24 procent.

Trots sin Q3-varning den 20 september bibehöll Ford sin vinstprognos för helåret. Biltillverkaren ökade försäljningen av bilar i USA under Q3 med 16 % men försenade leveranserna av några av sina mest lönsamma fordon och räknar med att färdigställa och leverera dessa fordon under innevarande kvartal när nödvändiga delar anländer.

Ford Stock

Aktien steg med 3,2 % på tisdagen. På måndagen klättrade Ford-aktien med 2,4 % till 12,48 och tog därmed tillbaka 21-dagarsgenomsnittet. Aktien steg med 4,5 % förra veckan. Ford-aktien ligger fortfarande under 50-dagars- och 200-dagarslinjerna.

Den 20 september varnade Ford för vinsterna för Q3, gav tusentals ofullständiga fordon och ytterligare en miljard dollar i oväntade kostnader i samband med leveransproblem och inflation.

Sedan dess har återförsäljaren av begagnade bilar CarMax (KMX) och EV-ledaren Tesla (TSLA) har gett svaga utsikter för efterfrågan och leveranser av fordon.

Billeverantören Dorman Products (DORM) sjönk med 6,8 % på måndagen till den lägsta nivån på två år, trots att företaget slog resultat och intäkter. Allison Transmission (ALSN) och Gentex (GNTX) rapporterar också denna vecka.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Warren Buffett Stocks: Vad finns i Berkshire Hathaways portfölj?

Här är de 5 bästa Dow Jones-aktierna hittills i år

Det här är de 5 bästa aktierna att köpa och titta på nu

Aktier att titta på: Topprankade IPOs, Big Caps och tillväxtaktier

Hitta de senaste aktierna som slår till mot köpzoner med MarketSmith