När kryptovalutabörsen FTX i januari tog in 400 miljoner dollar från investerare som Softbank, Temasek, Tiger Global och andra tog dess nettoförmögenhet fart.

Finansieringen lyfte dess värde till 32 miljarder dollar.

I november var företaget i konkurs.

Samtidigt som FTX pumpade upp sitt rykte med stora namnkunniga investerare, allierade man sig också med högprofilerade kändisar, däribland NFL:s storspelare Tom Brady, supermodellen Gisele Bündchen, NBA-stjärnorna Stephen Curry och Shaquille O’Neal, tennisspelaren Naomi Osaka och Hollywoods Larry David.

Och innan FTX kollapsade hoppades FTX enligt uppgift också på att bilda ett partnerskap med pop- och countrystjärnan Taylor Swift.

FTX VD Bankman-Fried var det institutionella ansiktet för kryptovalutaindustrin. Han samlade på sig ett nettoförmögenhet på över 21 miljarder dollar men förlorade det mesta av det på några korta dagar med början den 8 november.

Företaget var en mekanism som människor använde för att köpa och sälja kryptovalutor som bitcoin och eter. Men förtroendet för FTX förstördes när dess kunder skyndade sig att ta ut sina pengar genom att sälja de kryptovalutor som de tidigare hade köpt med hjälp av plattformen.

Varför bankrusningen inträffade

Den 2 november publicerade Coindesk en artikel som gav upphov till farhågor om FTX:s och Alameda Researchs finansiella hälsa. I artikeln hävdades att tillgångarna i Bankman-Frieds Alameda Research bestod av FTT (~FTTUSD) , den kryptovaluta som utfärdats av FTX.

Avslöjandet att FTX använde FTT som säkerhet i sin balansräkning väckte stor oro på grund av koncentrationsrisken och volatiliteten hos FTT. Kunder och investerare blev skeptiska till Alamedas och FTX:s kapitalreserver.

Som en reaktion på Coindesk-historien meddelade Binance den 6 november att man skulle sälja FTT för cirka 530 miljoner dollar, vilket utlöste en run på banken.

Den 8 november meddelade Binance att man skulle förvärva FTX eftersom värdet på kryptovalutor som bitcoin sjönk. Aktier i kryptoföretag, inklusive Robinhood (HOOD) -. Få gratis rapport och Coinbase (COIN) – Få gratis rapport, sjönk i värde.

Redan nästa dag meddelade Binance att man drog tillbaka sitt erbjudande om förvärv. Situationen var värre än vad man först trodde.

Den 11 november ansökte FTX om konkurs och Bankman-Fried avgick som VD.

Snart meddelades att FTX var föremål för en federal utredning av åklagare i New York för att ha gett kundmedel till Alameda Research.

Bankman-Fried hade förföljt Taylor Swift

Den 7 december avslöjades det att FTX hade förhandlat om ett sponsoravtal på 100 miljoner dollar våren 2022 med pop- och countrymusiksuperstjärnan Taylor Swift.

Avtalet var i ett sent skede, rapporterade den Financial Times (FT), med hänvisning till ”personer med kännedom om samtalen”.

Flera medlemmar av FTX:s marknadsföringsgrupp var emot affären, skriver tidningen, och ansåg att det var ett för högt pris att betala. De ifrågasatte också värdet av kändisstödet och om Swift var en lämplig partner för företagets kundgrupp, skriver sade.

En före detta FTX-anställd sade att företaget sökte en ”lätt grad av stöd” från Swift på sociala medier. Men en annan person sade att Swift aldrig sagt att hon skulle stödja företaget.

”Taylor skulle inte, och gick inte med på ett avtal om sponsring. Diskussionen handlade om ett potentiellt turnésponsring som inte skedde”, säger personen till FT.

Eftersom förhandlingarna inte resulterade i något avtal är Taylor fri från alla svåra PR-diskussioner om kopplingar till företaget, som har kritiserats för sin kändis- och ryktesspridning när det gäller att marknadsföra sin valuta.

”Konsumenterna har översvämmats av kryptoreklam – alla som såg Super Bowl vet vad jag menar – som syftar till att väcka känslor av brådska och öka rädslan för att gå miste om något”, sade senator Amy Klobuchar, D-Minn, vid en utfrågning i senaten nyligen.