Miljardären, teknikentreprenören och Dallas Mavericks-ägaren Mark Cuban har erbjudit sitt perspektiv på implosionen av kryptoplattformen FTX i slutet av veckan.

”’Det är någon som driver ett företag som är helt enkelt jävligt dumt och girigt.'”

– Mark Cuban

Cuban, som talade på fredagen vid en konferens i Washington D.C. som anordnades av Sports Business Journal, delade uppfattningen att girighet var orsaken till att Sam Bankman-Fried, vars företag, FTX Group, har ansökt om konkurs enligt kapitel 11, gick omkull.

”Så vad gör Sam Bankman [Fried] gör? Han är bara ’Ge mig mer, ge mig mer, ge mig mer’. Så jag kommer att låna pengar, låna ut dem till ett närstående företag och hoppas och låtsas för mig själv att det [FTX tokens] som finns i min balansräkning kommer att behålla sitt värde.”

Kolla in: Mark Cuban säger att köpa fastigheter i metaverse är ”den dummaste skiten någonsin”.

FTX:s kollaps markerar en fantastisk vändning för ett företag som en gång värderades till 26 miljarder dollar och vars grundare, Bankman-Fried, av många i kryptoindustrin betraktades som en ärevördig aktör i de digitala börsernas vilda västern.

På torsdagen twittrade den 30-årige entreprenören: ”Jag gjorde bort mig och borde ha gjort bättre ifrån mig”, med hänvisning till kollapsen av hans börs.

Det omstridda FTX, som saknar miljarder dollar, sökte konkursskydd efter att börsen upplevde krypto motsvarande en bankrusning. FTX, en affilierad hedgefond vid namn Alameda Research och dussintals relaterade företag lämnade också in en konkursansökan i Delaware på fredagsmorgonen. Bankman-Fried, som fram till nyligen hade en förmögenhet på nästan 16 miljarder dollar, har enligt Bloomberg Billionaires Index nästan helt försvunnit i kölvattnet av FTX implosion.

Priset på FTX:s inhemska token, FTT, sjönk med cirka 88,8 % under de senaste sju dagarna till cirka 2,74 dollar, enligt CoinMarketCap data.

Det amerikanska justitiedepartementet och Securities and Exchange Commission undersöker kryptobörsen för att fastställa om det förekommit någon brottslig verksamhet eller värdepappersbrott.

Tillsynsmyndigheterna undersöker om FTX använde kunders insättningar för att finansiera satsningar på Alameda, något som enligt rapporter inte är tillåtet på traditionella marknader.

Cuban, som är en av stjärnorna i investeringsshowen ”Shark Tank” och som sålde Broadcast.com till Yahoo 1999 innan han gick vidare för att förvärva NBA:s Dallas Mavericks, är en stor investerare i krypto- och blockkedjerelaterade plattformar. Enligt en CNBC rapport har han sagt att 80 % av hans investeringar som inte är med i ”Shark Tank” är kryptocentriska.

Se: Tom Brady, Steph Curry och Kevin O’Leary kommer att förlora stort på FTX konkursansökan.

Cuban är för sin del delaktig i en grupptalan som riktar sig mot en grupp som anklagas för för att ha vilselett investerare att teckna konton hos kryptoplattformen Voyager Digital, som begärde sig i konkurs i juli. I stämningen påstås att Cuban framhöll sitt stöd för Voyager och hänvisade till den ”så nära riskfri som du kan komma i kryptouniversumet..”

Cuban nämnde Voyager i sin intervju i fredags. Representanter för miljardärinvesteraren svarade inte omedelbart på en MarketWatch-förfrågan om kommentarer.

Mavericks ägare tog till Twitter på lördagen för att säga att kryptoimplosionerna ”har varit bankernas sprängningar”. Utlåning till fel enhet, felvärderingar av säkerheter, arroganta arborister, följt av insättarräkningar”.

Cubans nettoförmögenhet är 4,6 miljarder dollar, enligt Forbes.