Kryptobörsen FTX lånade ut kundtillgångar till ett värde av flera miljarder dollar för att finansiera riskfyllda satsningar av det närstående handelsföretaget Alameda Research, vilket bäddade för börsens kollaps, enligt en person som är insatt i saken.

FTX verkställande direktör

Sam Bankman-Fried

sade vid investerarmöten i veckan att Alameda är skyldig FTX cirka 10 miljarder dollar, enligt personer med insyn i saken. FTX beviljade lån till Alameda med hjälp av pengar som kunderna hade satt in på börsen för handelsändamål, ett beslut som Bankman-Fried beskrev som ett dåligt omdöme, sade en av personerna.

Sammanlagt hade FTX 16 miljarder dollar i kundtillgångar, sade personerna, så FTX lånade ut mer än hälften av sina kundmedel till systerbolaget Alameda.

WSJ Crypto

Smart och lättillgänglig analys av kryptomarknaden för investerare.

Alameda tog ytterligare lån från andra finansiella företag, enligt personer som är bekanta med saken. I måndags var Alameda skyldig 1,5 miljarder dollar i lån till motparter utanför FTX, enligt en av dessa personer och en annan person med insyn i ärendet.

En talesman för FTX avböjde att kommentera.

FTX pausade kunduttag tidigare i veckan efter att ha drabbats av uttagsförfrågningar till ett värde av cirka 5 miljarder dollar i söndags, enligt en tweet från Bankman-Fried på torsdagsmorgonen. Krisen tvingade FTX att leta efter en nödinvestering.

FTX slöt ett avtal om att sälja sig självt till jättekonkurrenten Binance i tisdags, men Binance avstod från avtalet nästa dag och sade att FTX:s problem låg ”utanför vår kontroll eller förmåga att hjälpa”.

FTX:s misslyckande med att uppfylla uttagsförfrågningar chockade kryptoinvesterare och skadade allvarligt Bankman-Frieds rykte, som hade omfamnat regleringen av digitala valutor och profilerat sig som en kryptoentreprenör som drivs av etik och filantropi.

”En börs borde egentligen inte ha problem med att få sina kunder att få sina insättningar”, sade

Frances Coppola,

en brittisk ekonom. ”Den borde inte göra något med dessa tillgångar. De borde bokstavligen sitta där så att folk kan använda dem.”

När frågorna om FTX:s hälsa började bryggas på måndagen, twittrade Bankman-Fried: ”FTX har tillräckligt med pengar för att täcka alla kundinnehav. Vi investerar inte kundtillgångar (inte ens i statspapper).” Han raderade senare tweeten.

En varning sett i London på torsdagen om att FTX inte kan behandla uttag.

Foto:

Foto: Leon Neal/Getty Images

På torsdagsmorgonen meddelade Bankman-Fried i en tweet att Alameda Research lade ner sin handel.

På traditionella marknader måste mäklare hålla klientmedel åtskilda från andra företagstillgångar och tillsynsmyndigheter kan bestraffa överträdelser. År 2013 till exempel bötfällde Commodity Futures Trading Commission mäklarföretaget MF Global med 100 miljoner dollar för missbruk av kundmedel under dess stökiga kollaps två år tidigare – en nedgång som också drevs av riskfyllda satsningar som gick fel.

Men MF Globals kunder fick i slutändan gottgörelse efter en årslång konkursprocess. När det gäller FTX, som verkar i kryptoens vilda västern, är det oklart om kunderna någonsin kommer att få tillbaka sina pengar.

Avslöjandet av lånen tyder på att roten till FTX:s undergång låg i dess relation med Alameda, ett företag som är känt för aggressiva handelsstrategier som finansieras med lånade pengar. Vissa kryptohandlare har uttryckt sin försiktighet inför anslutningen och oroat sig för att det innebar en intressekonflikt för en börs att vara knuten till ett handelsföretag.

Bankman-Fried grundade och är majoritetsägare i båda företagen. Han var vd för Alameda fram till förra året, då han tog ett steg tillbaka från den rollen för att fokusera på FTX.

Alamedas VD är

Caroline Ellison,

som har en examen från Stanford University och som liksom Bankman-Fried tidigare arbetat för det kvantitativa handelsföretaget Jane Street Capital. Alameda är baserat i Hongkong, där FTX hade sitt huvudkontor innan det flyttade till Bahamas förra året.

I teorin tjänar börser som FTX pengar genom att låta kunderna handla med kryptovalutor och ta ut avgifter för transaktionerna. Alameda bedrev en mängd olika handelsstrategier för att tjäna pengar på volatilitet, en mer riskfylld affärsmodell.

Bland de strategier som Alameda ägnade sig åt efter att Bankman-Fried grundade företaget 2017 var arbitrage – att köpa ett mynt på en plats och sälja det någon annanstans för mer. En tidig vinnande affär innebar att man köpte bitcoin på amerikanska börser och sålde i Japan, där den hade en premie jämfört med priset i USA.

En annan affärsverksamhet på Alameda är marknadsskapande-erbjudande att köpa och sälja tillgångar på kryptobörser under dagen och samla in en spread mellan köp- och säljpriset.

På WSJ Tech Live diskuterar Sam Bankman-Fried från FTX och Ravi Mhatre från Lightspeed Venture Partners hur kryptoindustrin planerar att göra comeback.

På senare tid har Alameda blivit en av de största aktörerna inom ”yield farming”, dvs. investeringar i tokens som ger räntebelönade belöningar, enligt analytiker som använt offentliga blockkedjedata för att följa företagets verksamhet. En kryptovaluta som kontrolleras av Alameda har genererat mer än 550 miljoner dollar i handelsvinst sedan 2020, enligt blockkedjeanalysföretaget Nansen.

Avkastningsodling kan vara riskabelt eftersom tokens ofta har en inledande prisuppgång när investerare staplas in och söker belöningar, och sedan en krasch när de går ut.

”Det är i princip som att plocka upp pennies före en ångvält”, säger den oberoende blockchain-analytikern

Andrew Van Aken.

”Man använder dollar eller stabila mynt för att få dessa mycket spekulativa mynt.”

-Peter Rudegeair och Caitlin Ostroff har bidragit till den här artikeln.

Skriv till Vicky Ge Huang på vicky.huang@wsj.com, Alexander Osipovich på alexo@wsj.com och Patricia Kowsmann på patricia.kowsmann@wsj.com.

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8