Dow Jones futures var lite förändrade under natten, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures. Alla ögon väntar på tillkännagivandet av Federal Reserves möte och Fed-chefen Jerome Powell. Signalerna om utsikterna för Fed:s räntehöjning kommer att vara avgörande.

X

Börsrallyt slutade måttligt högre, men efter att först ha stigit efter en svag KPI-inflationsrapport. De ledande aktiernas lovande rörelser misslyckades i allmänhet eller vände nedåt.

Tesla (TSLA) störtdök till nya bottennivåer på tisdagen när stämningen blev klart nedåtgående för EV-giganten. TSLA-aktien har sålt i stora volymer. VD Elon Musk själv verkade medge Teslas oro för efterfrågan på onsdagen.

Bland Dow Jones megacap-teknikbolagen är Apple (AAPL) raderade en stark tidig uppgång efter rapporter om en genomgripande förändring av App Store-modellen. Microsoft (MSFT) stängde högre, men efter att ha stött på viktigt motstånd.

Flygbolagsaktierna sålde hårt när JetBlue (JBLU) varning som lades till den senaste tidens oro för efterfrågan på resor fram till 2023. United Airlines (UAL), som under de senaste veckorna flirtat med köppunkter, föll på onsdagen.

Samtidigt har General Electric (GE), Goldman Sachs (GS) och Peabody Energy (BTU) har alla hittat stöd på viktiga nivåer och är nära möjliga köpställen. Peabody var tisdagens Finanstidning Stock Of The Day.

I videon som är inbäddad i den här artikeln diskuterades tisdagens marknadsrörelse och analyserades Tesla-aktien, GE och Peabody Energy.

Fed räntehöjning, utsikter

Federal Reserve kommer med största sannolikhet att höja räntan med 50 baspunkter vid 14.00 ET, efter fyra raka räntehöjningar på 75 baspunkter. Vad investerarna vill ha är signaler om Feds räntepolitik i början av 2023.

Efter tisdagens KPI-inflationsrapport lutar marknaderna nu något åt en höjning av räntan med en kvarts punkt den 1 februari.

Konsumentprisindex för november kom in lättare än väntat, med en månadsökning på 0,1 %, eller 0,2 % exklusive livsmedel och energi. KPI-inflationen sjönk till 7,1 %, den lägsta på ett år och en minskning från oktober månads 7,7 %. Kärninflationen enligt KPI svalnade till 6 % från 6,3 %.

Fed kommer också att offentliggöra kvartalsvisa ekonomiska prognoser, tillsammans med beslutsfattarnas prognoser för räntehöjningar. Det kan ge en inblick i var beslutsfattarna ser den ”terminala” eller högsta fed funds-räntan.

Fed-chefen Jerome Powell kommer att tala klockan 14.30 ET. Hans kommentarer om inflations- och recessionsrisker och högsta Fed-ränta kommer att vara avgörande för aktier och statspappersräntor.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures var jämna med fair value. S&P 500 futures sjönk 0,1 % och Nasdaq 100 futures var oförändrade.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra håll inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt inledde tisdagen starkt, med de stora indexen som alla nådde kortsiktiga toppnivåer efter KPI-inflationsrapporten. Men vinsterna avtog betydligt.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,3 procent under tisdagens börshandel. S&P 500-indexet klättrade med 0,7 procent. Nasdaqs kompositindex klättrade med 1 procent. Det småkapitaliserade Russell 2000-indexet ökade med 0,3 %.

Apple-aktien steg så högt som till 149,97 intradag, men stängde upp med endast 0,7 % till 145,47. Det gjorde att den precis återtog 50-dagarslinjen. Apple kommer att öppna sina iPhone- och iPad-enheter för flera appbutiker i Europa, rapporterar Bloomberg, för att tillfredsställa europeiska tillsynsmyndigheter. Apple har förvandlat App Store till en enorm pengasnurran under de senaste åren.

Microsoft-aktien klättrade med 1,75 % till 256,92 och stängde därmed över sin högsta nivå från den 1 december. Men aktierna var långt ifrån morgonens högsta nivå på 263,92. MSFT-aktien toppade precis vid 200-dagarslinjen, ett viktigt motståndsområde.

Det amerikanska råoljepriset steg med 3 procent till 75,39 dollar per fat.

Den tioåriga statsobligationsräntan rasade 11 baspunkter till 3,5 %, dock från intradagens bottennivåer på 3,43 %. Den tvååriga statsobligationsräntan, som är närmare knuten till Fed-politiken, rasade med 18 punkter till 4,22 %.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) steg 0,8 %, medan Innovator Finanstidning Breakout Opportunities ETF (BOUT) ökade med 0,9 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) ökade med 1,6 %, med MSFT-aktien som en viktig komponent. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) bidrog med 1,7 %. Med tanke på de mer spekulativa story-aktierna har ARK Innovation ETF (ARKK) sjönk med 0,1 % och ARK Genomics ETF (ARKG) steg med 1,1 %. Tesla-aktien är ett stort innehav i alla Ark Invests ETF:er, men särskilt ARKK.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) ökade med 0,8 % och Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) 0.9%. U.S. Global Jets ETF (JETS) sjönk med 2,85 %, med UAL-aktier och JetBlue som båda komponenter. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) ökade med 1,8 %, med flera byggföretag och bostadsrelaterade detaljhandelsföretag som visade styrka. Energy Select SPDR ETF (XLE) minskade med 1,9 %. Financial Select SPDR ETF (XLF) och Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) ökade båda med 0,3 %.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Aktier att titta på

GE-aktien sjönk 0,4 % till 82,88 efter att ha överträffat sitt 21-dagars glidande medelvärde under dagen. General Electric rundade på måndagen en solid framryckning från en bottenbas med en 81,40 köppunkt. På ett veckokort har GE-aktien hittat stöd vid 10-veckors glidande medelvärde för första gången sedan utbrottet i början av november. En stark studs från dessa nivåer, kanske med en toppning av tisdagens intradagshögsta på 84,90, skulle erbjuda en köpmöjlighet.

GE:s vinster, även om de är ojämna, har återhämtat sig under 2022, med ännu starkare tillväxt nästa år.

GS-aktien rundade också nyligen ett cup-base breakout och hittade stöd vid 10-veckorslinjen, och borstade under köppunkten 358,72. Investeringsbanken återhämtar sig den här veckan. På ett veckokort arbetar Goldman-aktien på en 13-månaders cup-with-handle-bas med en 389,68 köppunkt, enligt MarketSmiths analys.

På tisdagen steg aktien med 1,5 procent till 368,89, bråkdelvis över sitt 21-dagars glidande medelvärde men från intradagshögsta på 378,56. En rörelse över tisdagens högsta nivå skulle kunna erbjuda en tidig ingång i GS aktie.

Peabody Energy Stock

BTU-aktien steg med 2,2 % till 28,47 på tisdagen och studsade från 50-dagars- och 10-veckorslinjen men stötte på motstånd vid 21-dagarslinjen. Peabody-aktien har en 32,99 handtagsköpspunkt på en konsolidering som går tillbaka nästan åtta månader. Men BTU-aktien har, i likhet med den allmänna marknaden, en tendens till snabba framsteg följt av mer gradvisa tillbakadraganden som ger bort en stor del av den tidigare vinsten. En rörelse över tisdagens intradagshögsta på 29,08 skulle kunna erbjuda en tidig ingång från både 50-dagars- och 21-dagarslinjerna samt bryta handtagets nedåtgående trend.

Tesla Stock

Tesla-aktien öppnade högre, men gav snabbt tillbaka vinsterna och vände sedan kraftigt nedåt för andra sessionen i rad. Aktierna sprängde sina bottennivåer på björnmarknaden den 21 november och stängde ned 4,1 % till 160,95. Volymen var den tyngsta på över ett år, med flera andra reträtter med hög omsättning under de senaste veckorna.

Det är möjligt att några stora investerare i TSLA-aktier eller värdepappersfonder säljer aktier när de bryter nedåt och när året går mot sitt slut.

Mer allmänt har Tesla-aktien förlorat ungefär halva sitt värde bara sedan slutet av september. Kraftiga utförsäljningar har följts av ljumma, korta uppgångar.

På tisdagen visade data att Tesla China fordonsregistreringar förra veckan kom in under prognoserna. Detta ökar oron för efterfrågan i Kina och kommer i samband med spridda rapporter om att Tesla kommer att sakta ner produktionen i Shanghai-fabriken och eventuellt avbryta produktionen i slutet av året.

Elon Musk verkade på tisdagen erkänna att Teslas efterfrågan är ett problem. ”Tesla kommer att vara bra på lång sikt, men kontrollerar inte makroekonomiska tidvatten”, twittrade Musk.

Medan en svag global ekonomi sannolikt är en faktor, står Tesla också inför en växande konkurrens, särskilt i Kina.

Samtidigt tynger Elon Musks Twitter-regering Tesla-aktien. Hans uppmärksamhet verkar fokuserad på Twitter kontra EV-jätten. Samtidigt har Musks alltmer partiska, trollande tweets skadat hans varumärkesimage, särskilt hos demokrater. Oron för investerare i TSLA-aktier är att Elon Musks negativa kommentarer kommer att avskräcka potentiella Tesla EV-köpare.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bästa köpet?

Marknadsrallyanalys

Börsrallyt tog fart vid tisdagens öppning på grund av den tama KPI-inflationsrapporten, men gav snabbt upp en stor del av vinsterna.

Alla de stora indexen överträffade kortvarigt sina intradagshögsta nivåer från den 1 december innan de drog sig tillbaka. S&P 500 stängde tillbaka över sitt 200-dagars glidande medelvärde. Nasdaq fortsatte att studsa från sina 50-dagars- och 21-dagarslinjer.

Russell 2000 öppnade över det 200-dagars medelvärdet, men försvann långt under den nivån och slutade under sin 21-dagarslinje.

Om de stora indexen, särskilt S&P 500, skulle kunna röra sig över sina toppnivåer från den 1 december skulle det vara ett hausse tecken, men inte nödvändigtvis definitivt. Det nuvarande marknadsrallyt har haft ett antal stora endagsvinster, som snart följts av neddragningar som raderat denna åtgärd. Det har gjort det svårt att köpa på styrka.

Föga förvånande visade många aktier stora uppåtgående rörelser vid tisdagens öppning, men tumlade tillbaka för små framsteg eller rena förluster. Megacaps är neutrala i bästa fall, som Microsoft-aktien, eftersläntrare som Apple-aktien eller rena förlorare som Tesla.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Tisdagens marknadsaktivitet visar varför investerare inte bör köpa direkt vid öppningen, särskilt när de stora indexen stiger efter nyheter. Det visar också varför investerare måste hålla sina känslor i schack.

Om marknaden återhämtar sig kraftigt på onsdagens Fed-räntehöjning och Fed-chefen Powells kommentarer kommer det sannolikt att finnas några köpmöjligheter. Men lägg till exponering gradvis, använd tidiga poster och pullbacks för något säkrare poster.

Tills marknadsrallyt skiftar från hackig handling till en ihållande uppåtgående trend är det riskabelt att öka exponeringen.

Många aktier från en mängd olika sektorer håller på att ställa upp. Så du vill vara förberedd och arbeta med dina bevakningslistor. Håll dig engagerad så att du kan agera när aktierna rensar köppunkterna.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på