Exxon Mobil (XOM) aktien steg kraftigt på onsdagen efter att bolaget signalerat att naturgaspriserna skulle stödja de redan starka förväntningarna för det tredje kvartalet. Trots de höga tillväxtprognoserna räknar energijätten med att inte kunna matcha sin rekordvinst från andra kvartalet, eftersom oljepriserna har gått tillbaka tillsammans med vinsterna inom raffinering och kemisegmentet.

X

Exxon rapporterade att dess rörelseresultat skulle kunna uppgå till cirka 11 miljarder dollar under det tredje kvartalet, enligt federala rapporter som lämnades in sent på tisdagen. Det skulle vara en kraftig ökning från 6,7 miljarder dollar ett år tidigare, men en betydande minskning från rekordvinsten på 17,6 miljarder dollar i rörelseresultatet från andra kvartalet.

Olje- och gasjättens vinstutsikter för Q3 undersöker främst marknadsdynamik, säsongsmönster och planerad verksamhet. Exxon säger att andra marginalrelaterade faktorer, inklusive fluktuationer i utländsk valuta, inte har inkluderats.

Resultatprognosen visade dock att Exxons naturgassegment stärktes av stigande priser under det tredje kvartalet. I augusti nådde de amerikanska naturgasterminerna 14-årshögsta, och översteg 10 dollar per miljon brittiska termiska enheter (mmBtu). Exxon förväntar sig att de starka naturgaspriserna kommer att leda till en segmentvinst på 1,8 till 2,2 miljarder dollar under tredje kvartalet.

Samtidigt väntas prisfallet på olja och andra vätskor, såsom etan och propan, leda till en förlust på 1,4-1,8 miljarder dollar i dessa segment. Det har också varit minskade raffinerings- och kemikaliemarginaler detta kvartal jämfört med Q2. XOM prognostiserar en förlust på 2,7-2,9 miljarder dollar på grund av förändringar i industrins marginaler för energiprodukter.

Exxon väntas tillkännage resultatet för tredje kvartalet den 28 oktober. Analytiker räknar med en vinstökning på 123 procent, till 3,52 dollar per aktie. Wall Street förutspår att intäkterna kommer att öka med 42 % till 105,1 miljarder dollar, enligt FactSet.

Exxon Mobil aktie

Exxon-aktien steg med mer än 4 % till 99,10 i samband med en allmän uppgång för olje- och gasaktier under onsdagens handel. Det gjorde att aktierna steg med nästan 14 % hittills för veckan och var fast tillbaka över sitt 50-dagars glidande medelvärde. Aktien konsoliderar med en köppunkt på 105,67, enligt MarketSmith, och med en tidig start runt 101,56.

Marknadens status är fortfarande ”i korrektion”, vilket innebär att investerare bör bygga upp bevakningslistor och vänta på en uppföljningsdag.

Exxon Mobil Stock har ett kompositbetyg på 97. Den har en 96 Relative Strength Rating, en exklusiv IBD Stock Checkup mätning av aktiekursrörelser med en poängsättning från 1 till 99. EPS-betyget är 80.

Olje- och gasaktier inklusive Schlumberger (SLB), Marathon Oil Corporation (MRO), APA (APA) och Murphy Oil (MUR) steg på onsdagsmorgonen efter beslutet från OPEC+ att minska oljeproduktionen med 2 miljoner fat per dag (BPD).

Det var den första produktionsminskningen sedan april 2020. Kartellens åtgärd syftade till att stödja oljepriserna mot bakgrund av prognoser om minskad ekonomisk aktivitet och efterfrågan.

Det amerikanska råoljepriset steg med 1,5 procent till 87,80 per fat på onsdagen efter att ha stigit med 3 procent på tisdagen. Under måndagen steg oljan med cirka 5 procent. Detta kommer efter att råoljeterminerna noterade sin fjärde månadsnedgång i rad i september. Oljepriserna sköt i höjden tidigare i år och nådde kortvarigt 130 dollar per fat i mars efter att Ryssland invaderat Ukraina.

Råoljepriserna har dock sjunkit med mer än 30 procent på grund av farhågor om en global ekonomisk avmattning och en svagare efterfrågan på energi.

Samtidigt som råoljepriserna steg i början av veckan handlades amerikanska naturgasterminer ned med cirka 4 % på måndagen till den lägsta nivån sedan juli. På onsdagen steg dock naturgaspriserna med mer än 1 % till 6,93 dollar per miljon brittiska termiska enheter. Detta kom efter att naturgasterminerna hade stigit med 5,4 % på tisdagen.

Följ Kit Norton på Twitter @KitNorton för mer information.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Vad är CAN SLIM? Om du vill hitta vinnande aktier måste du veta det

Toppfonder köper in sig i nr 1-industriledare nära breakout med 364% tillväxt

Handla med experter på IBD Live

Få en fördel på aktiemarknaden med IBD Digital

Futures faller när avkastningen och dollarn stiger