Elon Musks

och låneförmåga sätts nu på prov när

Tesla Inc.

TSLA -1.76%

som har gett bränsle till hans förmögenhet har sjunkit kraftigt medan han försöker stabilisera sin massiva personliga investering i Twitter Inc.

Biltillverkarens aktievärde har sjunkit med 18 % bara den här veckan och med mer än 60 % sedan Musk tillkännagav sin plan att köpa den sociala medieplattformen.

Hans möjlighet att använda sina aktier i Tesla för att samla in pengar, genom att sälja eller låna mot dem, har försvårats av deras snabba nedgång de senaste månaderna.

Historiskt sett har Musk varit en miljardär som är fattig på kontanter och som är beroende av så kallade marginallån – upplåning som backas upp av hans aktier – för sina personliga utgifter och affärsinvesteringar, samtidigt som han behåller sina Tesla-aktier och drar nytta av deras stigande värde.

Varning Tesla

Registrera dig för att få e-postmeddelanden om artiklar som rör Tesla.

Men Teslas marknadsvärde har sjunkit med omkring 700 miljarder dollar i år, vilket har sänkt hans personliga förmögenhet på vägen. Nedgången i Teslas värdering kommer efter år av tillväxt som har gjort det möjligt för honom att enkelt låna pengar utan att behöva lösa ut sina aktier.

Teslas aktier har fallit med omkring 65 procent under 2022, delvis på grund av den högre räntenivån. En annan fråga gäller anledningen till att han kan behöva kontanter: Twitter. Teslas investerare har varit oroliga för att Musks uppmärksamhet är splittrad efter hans övertagande av företaget för sociala medier i oktober.

I slutet av förra året, precis när Teslas aktiekurs nådde sin topp, började han sälja Tesla-aktier, totalt mer än 39 miljarder dollar inklusive 3,5 miljarder dollar förra veckan. Hur hans likviditet ser ut är okänt efter vad han sade skulle bli en skattesedel på över 11 miljarder dollar för 2021 och att han lade upp cirka 25 miljarder dollar i kontanter som en del av köpet av Twitter.

Mr Musks nuvarande Tesla-innehav, utan att ta hänsyn till utöppningsbara optioner, uppgår till 424 miljoner aktier värda cirka 52 miljarder dollar vid fredagens stängningskurs på 123,15 dollar per aktie.

Enkelt uttryckt, om han kunde utnyttja alla dessa aktier som säkerhet enligt Teslas regler skulle han få låna cirka 13 miljarder dollar. Det är bara lite mer än vad han planerade att låna i april som en del av den ursprungliga Twitter-affären med bara 40 % av sina aktier som säkerhet, vilket understryker hur hans låneförmåga har krympt i och med kollapsen av bilföretagets aktiekurs. Han skrotade senare de föreslagna marginallånen för att finansiera affären på grund av investerarnas oro över risken.

En Tesla-lansering i Bangkok tidigare denna månad.

Foto:

Foto: Vachira Vachira/Zuma Press

Musk och Tesla svarade inte på en begäran om kommentarer.

Tesla-aktier är inte hans enda tillgång eller enda möjlighet att samla in pengar. Han har också aktier i Space Exploration and Technologies Corp. eller SpaceX och äger aktier i nystartade företag som Boring Co. Hans personliga skuldsättning är oklar.

Musk ställs inför frågor om huruvida Tesla, där han också är verkställande direktör, är redo för en recession samtidigt som han separat försöker hejda förlusterna på Twitter genom att avskeda tusentals anställda från sin nyligen förvärvade sociala medieplattform. Sent på tisdagen sade han att det krävdes drastiska nedskärningar av utgifterna på Twitter eftersom företaget var på väg att blöda miljarder dollar. Hans team hade sökt ytterligare investeringsmedel för Twitter.

”Vi har en nödbrandsövning på gång”, sade Musk under ett offentligt föredrag på Twitter Spaces. Efter att ha vidtagit dessa drastiska åtgärder, sade han, skulle Twitter kunna gå jämnt ut nästa år.

Twitter har sällan varit lönsamt under det senaste decenniet, men dess finanser har blivit mer utmanande på grund av den skuld som Musk tog på sig för att finansiera sitt förvärv och på grund av minskade utgifter från annonsörer som är oroliga för de oregelbundna förändringar som sker under hans ledning. Analytiker uppskattar att enbart skuldkostnaderna har lagt till mer än 1 miljard dollar i kostnader årligen för ett företag som förra året genererade 5 miljarder dollar i försäljning, främst från annonser.

Mr Musk har varit här förut – fast i skulder och brinnande pengar när den globala ekonomin vacklar – och kommit ut med framgång.

Dessa framgångar och investerarnas entusiasm för hans företag gjorde att han under en tid blev världens rikaste person. Nedgången i Teslas värde i år gjorde att Musk blev världens rikaste man och hamnade på andra plats efter

Bernard Arnault,

ordförande och verkställande direktör för lyxkonglomeratet LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Musks förmögenhet sjönk till uppskattningsvis 140 miljarder dollar i torsdags från en toppnotering på 340 miljarder dollar för drygt ett år sedan, enligt Bloomberg Billionaires Index.

Om han behöver pengar kan Musk alltid sälja fler Tesla-aktier, vilket han gjorde nyligen. Men tidigare har Musk, Teslas största enskilda aktieägare, varit ovillig att sälja. På Tesla saknar Musk den typ av dubbelt ägande av aktier som ger grundare av Tesla-företag

Meta Platforms Inc.

eller

Alphabet Inc.

kontrollerande makt. I stället har Musks stora andel i Tesla tidigare gett honom vetorätt över aktieägarförslag tack vare företagets krav på supermajoritet i omröstningen.

I torsdags sade Musk att han sålt en del aktier för att försäkra sig om att han hade ”krutet torrt … för ett värsta scenario” och sade att han hade slutat sälja fram till förmodligen 2025, även om han har gjort liknande uttalanden som detta i år bara för att sälja mer.

”Jag är lite paranoid efter att ha gått igenom två riktigt intensiva recessioner”, sade Musk.

Även om han har använt sig av marginallån tidigare, innebär idén att låna miljarder på Tesla-aktier för att hjälpa Twitter risker.

Teslas styrelse har begränsat hans låneförmåga till i huvudsak 25 cent per dollar i aktievärde, enligt myndighetsfilerna. I takt med att aktierna sjunker i värde måste han följa 25-procentsgränsen. Risken för Teslas aktieägare, som företaget beskriver i sina myndighetsfilmer, är att han kan behöva sälja många aktier på en gång för att generera pengar. Han har aldrig avslöjat till vilket pris han skulle behöva betala mer säkerhet.

Under de senaste dagarna har Musk avvisat idén om marginallån helt och hållet. I en tweet varnade Musk för att en sådan åtgärd är oklokt på den här marknaden. ”När det finns makroekonomiska risker är det i allmänhet klokt att undvika att använda marginallån på något företag, eftersom aktier kan röra sig på ett sätt som är frikopplat från deras långsiktiga potential”, skrev han den 8 december.

Vid den senaste offentliga registreringen hade Musk pantsatt mer än hälften av sina Tesla-innehav som säkerhet, exklusive de optioner som han kunde utnyttja.

Att pantsätta aktier behöver inte nödvändigtvis betyda att ett faktiskt lån mot dessa aktier har skett, enligt anmälan.

Skriv till Tim Higgins på tim.higgins@wsj.com

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8