(Bloomberg) — Miljardären Elon Musk har varnat för marginalskulder med hänvisning till risken för ”masspanik” på aktiemarknaden i samband med en eventuell recession.

Mest lästa från Bloomberg

”Jag skulle verkligen råda folk att inte ha marginalskulder på en volatil aktiemarknad och att hålla krutet torrt från en kontant synvinkel”, sa Musk i podcasten All-In som släpptes på fredagen. ”Man kan få ganska extrema saker att hända på en nedåtgående marknad.”

Tesla Inc:s verkställande direktör satsade miljarder av sina egna pengar när han köpte Twitter Inc. för 44 miljarder dollar tidigare i år och belade företaget med 13 miljarder dollar i skulder. Bloomberg News har rapporterat att Musks bankirer överväger att ersätta en del av den högränte-skuld som han lade på Twitter med nya marginal-lån som backas upp av Tesla-aktier och som han personligen skulle vara ansvarig för att återbetala.

Samtalen om Tesla-marginallån visar att trycket på Musk och bankirer ökar.

Han har också avyttrat Tesla-aktier för nästan 40 miljarder dollar, vilket bidrog till att driva aktien till den lägsta nivån på två år. Efter de senaste försäljningarna sade Musk återigen i veckan att han kommer att sluta sälja aktier och tillade att pausen kan pågå i ungefär två år.

Under podcasten upprepade Musk också sin övertygelse att ekonomin är försenad för en recession och att avmattningen skulle kunna vara av samma omfattning som den som sågs 2009.

”Min bästa gissning är att vi har stormiga tider i ett till ett och ett halvt år, och sedan bryter gryningen fram ungefär under Q2 2024, det är min bästa gissning”, sade Musk. ”Högkonjunkturer varar inte för evigt, men det gör inte heller lågkonjunkturer.”

–Med hjälp av Susanne Barton och Craig Trudell.

©2022 Bloomberg L.P.