Elon Musk är orolig för ekonomin.

I flera månader har världens rikaste man fortsatt att slå larm och varnat för att ekonomin riskerar en djup recession om centralbankens penningpolitik fortsätter på samma spår.

Medan Federal Reserve håller sitt sista penningpolitiska möte för året under de kommande dagarna har serieentreprenören just gjort en ny förutsägelse. Och liksom hans tidigare förutsägelser är den här mycket alarmerande.

Federal Reserve har höjt räntorna kraftigt under de senaste månaderna och tagit referensräntan från nästan noll under pandemin till ett intervall mellan 3,75 och 4 procent i ett försök att bekämpa inflationen, som är den högsta på 40 år. Men många ekonomer säger att denna aggressiva penningpolitik kommer att störta ekonomin in i en recession.

’Recessionen kommer att förstärkas kraftigt’

Centralbanken håller ett tvådagarsmöte den 13 och 14 december. Politikerna väntas höja räntan med 50 räntepunkter, efter fyra på varandra följande höjningar med 75 räntepunkter.

Dessutom kommer Fed att publicera sina första kvartalsprognoser sedan september. Detta kommer att ge ledtrådar om vart centralbanken ser att den amerikanska ekonomin är på väg under de kommande åren.

CME Groups FedWatch fortsätter att antyda att nästa veckas tillkännagivande kommer att bli en räntehöjning med 50 baspunkter, vilket tar Fed Funds benchmark till mellan 4,25 % och 4,5 %, med en målränta mellan 5 % och 5,25 % till våren, vilket redan till stor del avspeglas i terminshandeln.

Musk anser att om Fed meddelar en räntehöjning som väntat skulle det vara ett stort misstag. Beslutet skulle störta ekonomin in i en ännu allvarligare recession än vad som redan förväntas, har han just varnat.

”Om Fed höjer räntan igen nästa vecka kommer recessionen att förstärkas kraftigt”, sade miljardären den 9 december i ett meddelande på Twitter.

VD:n för elbilstillverkaren Tesla (TSLA) – Få gratis rapporthåller också med stjärninvesteraren Cathie Wood, som fortsätter att hävda att en fortsatt räntehöjning kommer att leda till deflation, en risk som Musk redan påpekade i september förra året.

”Obligationsmarknaden verkar signalera att Fed gör ett allvarligt misstag”, skrev Wood den 7 december. ”Med -80 baspunkter (mätt som 10-årig vs. 2-årig statsskuldsränta) är avkastningskurvan mer inverterad nu än någonsin sedan början av 80-talet när den tvåsiffriga inflationen var förankrad.”

Hon tillade: ”Typiskt sett pekar en inverterad avkastningskurva på en recession och/eller lägre inflation än väntat än förväntat. Enligt vår uppfattning är deflation en mycket större risk än inflation. Råvarupriserna och massiva detaljhandelsrabatter bekräftar denna synpunkt.”

Till vilket Musk svarade: ”Absolut”, svarade Musk den 9 december.

Deflation mot inflation

Men ekonomen Peter Schiff håller inte med de två påverkare.

”Egentligen speglar avkastningskurvan investerarnas förväntningar på att #Fed kommer att lyckas få ner #inflationen till 2 %”, kommenterade Schiff Musks inlägg. ”Investerarna har fel. Det enda Fed kommer att lyckas med är att göra #recessionen värre, vilket kommer att krossa dollarn och få konsumentpriserna att stiga kraftigt.”

Klyftan mellan tremånadersväxlar och tioåriga obligationer ligger på cirka 80 baspunkter, den brantaste sedan 2001 och ett oroväckande förebud om en recession.

Enligt en studie från San Francisco Federal Reserve har en ihållande inverterad avkastningskurva föregått alla de nio recessioner som den amerikanska ekonomin har drabbats av sedan 1955, vilket gör den till en ytterst exakt barometer för stämningen på finansmarknaderna.

I september förra året varnade entreprenören för att en jumbo-räntehöjning skulle orsaka långsiktig deflation.

”En större räntehöjning från Fed riskerar deflation”, sade SpaceX-chefen.

Konsekvenserna av deflation kan vara förödande för ekonomin eftersom prisfallet uppmuntrar hushållen att skjuta upp köpbeslut i väntan på ytterligare prisfall.

Detta kan i sin tur leda till en minskning av den totala konsumtionen och en ökning av lagren hos företagen, som inte längre kan sälja sina produkter. Som svar på detta minskar de produktionen och investeringarna.