Musk, som också driver Tesla Inc. och raketföretaget SpaceX, sa att han har spenderat den största delen av sin tid på Twitter den senaste tiden. ”Jag förväntar mig att minska min tid på Twitter och att hitta någon annan som kan sköta Twitter med tiden”, sade Musk när han vittnade i Delaware i en rättegång om hans

Tesla

TSLA -2.86%

kompensationspaket.

Han tillade att han förväntade sig att ”den grundläggande organisatoriska omstruktureringen” av Twitter skulle vara klar snart.

Musks framträdande i Court of Chancery kommer vid en turbulent tidpunkt för entreprenören när han försöker sätta sin prägel på Twitter. Han har sagt upp omkring 50 % av personalen på den sociala medieplattformen och försökt genomföra olika produktförändringar. Minuten innan han började sitt vittnesmål twittrade Musk om Twitter.

Musk var i vittnesbåset i Delawares affärsjuridiska domstol i en rättegång som har fokuserat på om han hade otillbörligt inflytande över ett lönepaket för 2018 som är värt cirka 52 miljarder dollar enligt de senaste aktiekurserna.

Elon Musk, vd för SpaceX och Tesla, uppträdde virtuellt på B20-konferensen i Indonesien i måndags och sa att han hade för mycket arbete efter att ha tagit över Twitter. Miljardären sa också att den sociala medieplattformen måste publicera fler videor. Foto: B20 Indonesia 2022/YouTube

Richard Tornetta, en Tesla-aktieägare, försöker ogiltigförklara Musks bidrag och hävdar att vd:n kontrollerade styrelsens överväganden om hans lönepaket och att styrelsen underlät att lämna ut viktig information till aktieägarna, som godkände det.

Musk sade att han inte dikterade villkoren för sin löneplan och att han fokuserade på att driva verksamheten. ”Jag var helt och hållet inriktad på att genomföra företaget”, sade han.

Musk sade att han har delat upp sin tid mellan sina företag, där Tesla och SpaceX tog upp den största delen av hans tid vid den tidpunkt då hans lönepaket för 2018 på Tesla övervägdes. Under de senaste åren har Tesla tagit mer av Musks tid i anspråk än vad hans andra företag har gjort, sade han.

”VD ses ofta som något av en affärsinriktad roll, men i verkligheten är min roll mycket mer som en ingenjör som utvecklar teknik”, sade en mjukvaruande Musk.

En advokat för käranden visade på tisdagen Tesla-handlingar som visar att interna prognoser som ledde fram till aktieägarnas godkännande av lönepaketet förutspådde att företaget snart skulle uppnå vissa av målen.

Musk sade att det var ”extremt osannolikt” att uppnå vissa av målen.

Bilder: Hur Elon Musk gjorde sin förmögenhet

Korsförhöret blev ibland stridslystet när en av kärandens advokater pressade Musk att ge kortare svar och vd:n ifrågasatte frågorna. Vid ett tillfälle avbröt ordföranden, kansler Kathaleen McCormick, en lång förklaring från Musk. Domaren var också ordförande i Twitters stämningsansökan som syftar till att tvinga Musk att köpa företaget för sociala medier. Den transaktionen avslutades innan målet gick till rättegång.

Vid ett tillfälle frågade Musk: ”Är vi i Tesla-rättegången eller Twitter-rättegången?” efter att en advokat från käranden granskat vissa ledningsändringar som Musk gjorde när han tog över företaget för sociala medier förra månaden.

Den målsägande advokaten frågade Musk om han var utbildad jurist. ”Jag har viss förtrogenhet med rättssystemet”, sade Musk. ”Om man är med i tillräckligt många rättsprocesser lär man sig en del saker på vägen.”

Tesla-ordföranden

Robyn Denholm,

styrelseledamot

Ira Ehrenpreis,

tidigare finanschef

Deepak Ahuja

och tidigare chefsjurist

Todd Maron

vittnade före Musk. Flera av dem sade att Musk inte dikterade villkoren för tilldelningen, som är knuten till Teslas värdering och uppfyllandet av olika milstolpar.

DELA DINA TANKAR

Är Elon Musks kompensationspaket på Tesla rättvist? Varför eller varför inte? Delta i samtalet nedan.

Musk, som inte får någon lön från Tesla, har säkrat alla utom en av de 12 optionstrancherna som finns tillgängliga enligt tilldelningen. Teslas börsvärde har ökat mer än 10 gånger sedan aktieägarna godkände vd:ns lönepaket i mars 2018, vilket har hjälpt företaget att bli världens mest värdefulla biltillverkare, samtidigt som Mr Musk har blivit världens rikaste person.

Den klagande hävdar att ersättningsavtalet var onödigt för att motivera Mr Musk. En av kärandens advokater pekade i måndags på ett vinstsamtal med Tesla i maj 2017 där Mr Musk sade att han planerade att vara aktivt involverad i företaget resten av sitt liv.

Ms McCormick, som är domare i den fem dagar långa rättegången utan jury, förväntas inte utfärda en dom förrän flera månader efter att rättegången avslutats.

Skriv till Rebecca Elliott på rebecca.elliott@wsj.com och Meghan Bobrowsky på meghan.bobrowsky@wsj.com.

Copyright ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Alla rättigheter förbehållna. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8