Tesla är helt vilse på Wall Street.

Elbilstillverkaren har ett mörkt år på aktiemarknaden. Och dessa svårigheter förvärrades den 13 december med ytterligare en kraftig nedgång i aktiekursen på nästan 4 %.

Totalt sett har Tesla-aktien förlorat 54,2 % av sitt värde under 2022, vilket översätts till en minskning av marknadsvärdet på nästan 600 miljarder dollar. Tesla (TSLA) – Få gratis rapport har sjunkit med 60 % jämfört med sin högsta nivå som nåddes i november 2021.

Det mest oroande är att den 13 december sjönk aktierna i Model Y-tillverkaren medan den bredare marknaden steg. Det här börsdebaclet orsakar nu en hetsig debatt inom Tesla-communityt, där fans och enskilda investerare är splittrade, eftersom de ser sina investeringar smälta bort dag för dag.

”$TSLA är nu nere med -61,2 % från sin högsta nivå i november 2021, vilket officiellt gör detta till den största neddragningen i $TSLA-aktiens historia”, skrev Sawyer Merritt, som beskriver sig själv som Tesla-investerare, på Twitter den 13 december. ”Omvänt handlas $TSLA-aktien på sin billigaste nivå någonsin (ur ett framåtblickande vinstperspektiv).”

Missnöjda aktieägare

För Leo KoGuan, en av Teslas största enskilda aktieägare, förklaras den nuvarande nedgången inte av företagets grundläggande faktorer utan mer av externa faktorer.

”Handlar inte längre om Teslas fundamenta utan om smarta och kraftfulla negativa gifter som stirrar på Tesla”, twittrade KoGuan den 13 december. ”Vi aktieägare är oavsiktliga krigsoffer. Styrelsen är inrättad för att skydda SH. Styrelseledamöterna är smarta, förhoppningsvis kommer de att utföra chockterapi för att återuppliva aktiekursen.”

Gary Black, en annan mycket högljudd Tesla-aktieägare, anser att en sådan extern faktor är Teslas försummelse av Elon Musk. Denna försummelse beror på att miljardären fokuserar på att förnya det sociala nätverket Twitter, som han förvärvade till en kostnad av 44 miljarder dollar.

Sedan affären slutfördes den 27 oktober har serieentreprenören endast talat om Twitter dagligen. Han har också blivit mycket politisk och ser nu sig själv som en rättvisare.

Med tanke på att det gamla Twitter-teamet hade sanktionerat de konservativa gjorde Musk det till sitt uppdrag att återställa balansen till förmån för republikanerna, i yttrandefrihetens namn. Men detta tillvägagångssätt skrämde annonsörerna. Musk attackerade också särskilt Apple (AAPL) – Få gratis rapport. Många experter och Tesla-fans anser att dessa sammandrabbningar nu skadar Tesla-varumärket.

”Jag har största respekt för @elonmusk som chef, ledare och visionär”, sade Black den 13 december. ”Önskar bara att han skulle anställa någon för att fixa Twitter och fokusera på $TSLA som VD med alla dess möjligheter och utmaningar och som kan vara ett företag med 3T dollar i marknadsvärde om 5 år.”

’Tesla kommer att bli fantastiskt på lång sikt’

Inför desillusionerade investerare har Musk just gjort ett kraftfullt försvar av Tesla för att lugna deras ilska och frustration.

”Det mesta av @elonmusk’s nettoförmögenhet finns i $TSLA och han verkar inte orolig. Det beror på att han vet att Tesla kommer att klara sig”, skrev en Twitteranvändare den 13 december.

”Tesla kommer att bli bra på lång sikt”, kommenterade miljardären. ”Men kontrollerar inte makroekonomiska tidvatten.”

Detta försvar ligger i linje med hans uttalanden några dagar tidigare.

”Makroförhållandena är svåra: energi i Europa, fastigheter i Kina & galna Fed-räntor i USA”, sade Musk den 8 december.

Musks analys verkar delas av teknikanalytikern Pierre Ferragu, som anser att Teslas fundamentala faktorer är solida och därför inte kan förklara aktiens fall. För Ferragu har elbilstillverkaren inte något problem med efterfrågan och bör fortsätta att dominera sina rivaler på lång sikt.

”Tesla sänker successivt priserna för att öka efterfrågan och absorbera kapacitetstillväxten. Företaget har kostnadsbanan för att göra detta utan att skada bruttomarginalerna: Subventioner i USA, lokaliserad produktion i Europa, två giga-fabriker som är på väg upp och absorberar fasta kostnader”, säger Ferragu.

Men för enskilda investerare är det enda sättet att stoppa Teslas aktieglidning med en stor utveckling, som kan komma med tillkännagivandet av en aktieåterköpsplan eller en positiv uppdatering av målen för leverans av fordon under Q4.

”Om BOD i tesla gjorde ett tillkännagivande om vad som händer med teslas ledning. Någon borde bli interm vd. Aktieminskningen skulle upphöra. Så enkelt är det. @MartinViecha $tsla”, twittrade Teslas investerare Ross Gerber till företaget.

BOD står för board of directors (styrelse).