Dow Jones futures kommer att öppna på söndag kväll, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures. De stora indexen föll rejält under den senaste veckan, vilket var en avslutning på en fruktansvärd september. S&P 500-indexet och Dow Jones har nått bottennivåer på björnmarknaden och Nasdaq är på väg att göra det. Statskassoräntorna backade från 4 %, men förlängde sin veckovinstsvit.

X

Investerare bör vara ytterst försiktiga i den nuvarande miljön, eftersom den negativa marknaden tycks påbörja en tredje nedgång.

Teslas AI-dag: Optimus Robot ännu inte primitiv

Tesla (TSLA) står i fokus under helgen. På fredagskvällen presenterade Tesla en prototyp av Optimus-robotten, som visar lemrörelser och händer som kan gripa. Men den kan ännu inte gå, vilket tyder på att Tesla Optimus ligger många år efter vad andra robotföretag kan göra. Tesla ägnade tid åt att diskutera Optimus mekanik och mjukvara.

VD Elon Musk har sagt att Optimus så småningom skulle kunna ersätta fabriksarbetare. Många experter menar att en användbar, allmänt användbar humanoid robot är årtionden bort från verkligheten.

AI Day, som enligt Musk främst handlar om att rekrytera personal, visade också upp funktioner som rör programvara för förarassistans med mera. Teslas Full Self-Driving-system är trots sitt namn ett förarassistanssystem på nivå 2.

EV-leveranser

På lördag eller söndag kommer EV-jätten troligen att offentliggöra produktions- och leveransdata för tredje kvartalet. Teslas leveranser kommer lätt att slå rekord, men det finns farhågor om den kinesiska efterfrågan.

Li Auto (LI) rapporterade tidigt på lördagen lokal tid om septemberleveranser som var betydligt bättre än den nyligen sänkta prognosen. Teslas konkurrenter Nio (NIO), och Xpeng (XPEV) kommer också att rapportera septemberleveranser på lördag.

EV- och batterijätten BYD (BYDDF) kommer också att släppa försäljning under de närmaste dagarna. BYD och Nio leder Kinas satsning på elfordon i Europa. Det är bara en del av en massiv internationell expansion för BYD.

Nio-aktien, BYD, Li Auto och Xpeng kämpar alla. Tesla-aktien ser bättre ut, men har stött på motstånd vid sina 50-dagars och 200-dagars glidande medelvärden.

Tillsammans med Tesla-aktien har Arista Networks (ANET), Enphase Energy (ENPH), On Semiconductor (ON) och Celsius Holdings (CELH) har alla relativa styrkelinjer på eller nära toppar, men aktierna handlas under sina 50-dagarslinjer. Men det finns en uppsida till denna tekniska brist.

ENPH-aktien, On Semiconductor och Celsius är på den. IBD 50. Enphase, Arista Networks och ON-aktier är på IBD Big Cap 20. ANET-aktien var fredagens IBD Stock Of The Day.

I videon som är inbäddad i artikeln diskuterades björnmarknaden på djupet, samtidigt som Arista Networks, Wolfspeed (WOLF) och Tesla-aktier.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures öppnar kl. 18.00 ET på söndag, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq 100 futures.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med IBD:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på IBD Live.

Aktiemarknaden förra veckan

De stora indexen försökte återhämta sig vid olika tillfällen under den gångna veckan, men föll till slut ordentligt under veckan, precis vid de lägsta nivåerna på björnmarknaden.

Dow Jones Industrial Average sjönk med 2,9 % under förra veckans börshandel. S&P 500-indexet backade också med 2,9 %. Nasdaqs kompositindex förlorade 2,7 %. Russell 2000-indexet med litet kapital gav upp 1,4 %. För september månad förlorade Dow 8,8 %, S&P 500 9,3 %, Nasdaq 10,5 % och Russell 2000 10,1 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan steg 11 baspunkter under den senaste veckan till 3,81 %. Räntan backade efter att ha passerat 4 % tidigt på onsdagsmorgonen, men återhämtade sig från fredagens bottennivåer. Den tioåriga statsskattens avkastning har stigit i nio veckor i rad.

Terminerna för amerikansk råolja steg med 1 % till 79,49 dollar per fat under den senaste veckan, trots fredagens förlust på 2,1 %.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator IBD 50 ETF (FFTY) ökade med 1,45% förra veckan, medan Innovator IBD Breakout Opportunities ETF (BOUT) sjönk med 1,3 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) sjönk med 0,7 %. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) sjönk med 3,8 %.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) steg med 2,2 % förra veckan. Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) sjönk med 0,9 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) härstammade från 2,9 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) gav upp 1,2 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) steg med 2,2 % medan Financial Select SPDR ETF (XLF) sjönk med 2,2 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) gav upp 1,3 %.

Med tanke på mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) sjönk med 0,3 % förra veckan och stängde nära veckans lägsta nivå. ARK Genomics ETF (ARKG) steg med 2,2 %. TSLA-aktien förblir ett toppinnehav bland Ark Invests ETF:er. Cathie Woods Ark äger också en del BYD-aktier.

Fem bästa kinesiska aktier att titta på nu

Försäljning av fordonsfordon i Kina

Li Auto rapporterade 11 531 leveranser i september. Li Auto hade nyligen varnat och meddelat att leveranserna i september skulle bli omkring 10 500.

Under sin första hela månad ökade leveranserna av L9 SUV-hybrider till 10 123. Resten stod Li One, som snart kommer att upphöra, för. L8, en mindre L9, kommer att börja levereras i november. Den 30 september inledde Li Auto också förhandsförsäljning av en annan hybrid-SUV, L7.

Nio har nu tre nya elbilar som släpps 2022, lyxiga ET7, ES7 SUV och ET5 sedan. ET5, som är en konkurrent till Model 3, började just levereras den 30 september. Med nya modeller och en expansion i Europa förväntar sig Nio rekordleveranser under varje månad i det fjärde kvartalet.

Xpeng kämpar lite med ett mindre än fräscht sortiment. Dess G9 SUV kommer att börja levereras under fjärde kvartalet.

BYD kommer troligen att rapportera ännu en månad med rekordförsäljning, med leveranser under Q3 långt över 500 000. Det kommer att öka dess försprång gentemot Tesla, även om BYD:s försäljning är ungefär uppdelad mellan helelektriska ”BEV:er” och plug-in hybrider. BYD har tagit sig in i Australien, Nya Zeeland, Singapore och Indien under de senaste veckorna, och leveranserna kommer att påbörjas i Europa och i flera nya asiatiska länder under de närmaste månaderna. Biltillverkaren fortsätter också att lägga till nya modeller och började leverera Model 3 rivaliserande Seal i slutet av augusti.

Kina EV-lager

Nio-aktien föll med 10,6 % den senaste veckan till 15,77 och nådde därmed sin lägsta nivå på fyra månader efter att ha stött på motstånd vid 200-dagarslinjen den 30 september. LI-aktien, som var en stor vinnare från början av maj till slutet av juni, har också sjunkit till fyra månaders bottennivåer, med en nedgång på 8 % förra veckan. XPEV-aktien tappade 12,8 % förra veckan till nya rekordlåga nivåer.

BYD-aktien har kämpat ända sedan Warren Buffetts Berkshire Hathaway (BRKB) sålde en del av sitt långvariga innehav. BYDDF sjönk med 6,25 % under den senaste veckan och nådde sexmånaderslågnivåer.

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bättre köpet?

Tesla-leveranser

Efter fredagskvällens AI-dag som kanske eller kanske inte har stora nyheter kommer Tesla troligen att släppa leveranssiffror för Q3 under helgen. Analytiker förväntar sig att se någonstans runt 355 000-365 000 fordon. Det skulle lätt vara ett rekord och en stor ökning från det avstängningsdrabbade Q2.

Men det är en relativt blygsam ökning från slutet av 2021, med tanke på att Tesla har lagt till två nya fabriker i Berlin och Austin och ökat kapaciteten vid sin enorma anläggning i Shanghai.

Det finns tecken på en svagare efterfrågan i Kina, eller åtminstone en efterfrågan som inte håller jämna steg med en nyligen utbyggd Shanghaifabrik. Det är möjligt att Tesla kommer att sänka priserna på kinesiska fordon något i oktober. Tänk på att produktionen under Q4 bör vara mycket högre än under Q3, särskilt för den bredare eurasiska marknaden, så efterfrågan måste också öka.

Den kinesiska marknaden för elfordon är otroligt konkurrensutsatt och blir bara mer och mer konkurrensutsatt.

Tesla-aktier

Tesla-aktien stötte på motstånd vid sin 50-dagarslinje i onsdags och föll sedan för att underskrida de senaste lågpunkterna i fredags. Aktien föll med 3,7 % till 265,25 för veckan. TSLA-aktiens bottenbas har nu ett dubbelbottenmönster, med en köppunkt på 313,90.

Aktier att bevaka

ANET-aktien arbetar på en bas inom en lång konsolidering, med en möjlig köppunkt på 132,97. Det finns en trendlinjeingång som för närvarande ligger något över 50-dagars- och 200-dagarslinjerna, men för närvarande stöter den på motstånd vid ett glidande 21-dagarsgenomsnitt. Arista-aktien steg ändå med 2,7 % till 112,89 för veckan. RS-linjen ligger på en rekordhög nivå.

ENPH-aktien sjönk 0,7 % till 277,47 förra veckan och handlades runt sin snabbt stigande 50-dagarslinje, och stängde under den i fredags. Solenergiledaren kan tveklöst ha en ingång från en avgörande rörelse över sina 50-dagars- och 21-dagarslinjer, även om en längre paus skulle vara till hjälp.

CELH-aktien bröt hårt under sin 50-dagarslinje den 22 september. Den pågående återhämtningen har varit glanslös när det gäller pris och volym, men energidryckstillverkaren klättrade 2,4 % för veckan. En avgörande rörelse över 50-dagarslinjen skulle sannolikt sammanfalla med en nedåtgående trendlinje, vilket erbjuder en tidig ingång i en framväxande ny konsolidering.

ON-aktien bröt också beslutsamt sin 50-dagarslinje den 22 september och har inte gjort någon större studs sedan dess och föll med 1,55 % förra veckan. Den EV-fokuserade chiptillverkaren kan ha en tidig ingång från att återta 50-dagarslinjen och en trendlinje.

Alla dessa aktier, inklusive Tesla, behöver komma tillbaka över sina 50-dagarslinjer. Men det är faktiskt positivt i den nuvarande björnmarknaden. Om Onsemi-aktien och dessa andra ska göra den där uppladdningen över det viktiga motståndet måste den övergripande marknaden sannolikt visa lite mer styrka.

Det finns några få aktier som är gångbara nu, till exempel Vertex Pharmaceuticals (VRTX), men det är utan några tydliga tecken på en bottennivå på marknaden.

Analys av aktiemarknaden

Bärmarknaden störtade inte som den gjorde under de två föregående veckorna, men de stora indexen föll återigen rejält, och en stor del av nedgången skedde under fredagen. S&P 500 och Dow Jones har brutit under sina bottennivåer från juni och gjorde det igen på fredagen. Nasdaq och Russell 2000 har ännu inte underskridit sina bottennivåer på björnmarknaden, men är mycket nära. Nasdaq 100 underskred sina lägsta nivåer från juni i fredags, med Apple (AAPL) och Tesla-aktien bland de många storbolagsaktierna.

Tjurarna försökte sätta sig upp flera gånger under veckan, men återhämtningarna gick snabbt i stöpet. Onsdagens kraftiga vinster raderades snabbt ut under nästa session.

Nasdaq försökte studsa igen på fredagen och steg med nästan 1,4 % till sessionens högsta nivå, innan den vände nedåt. Det är ingen tillfällighet att fredagens studs gick i stöpet när den tioåriga statsobligationsräntan raderade tidiga förluster och vände uppåt.

Inget av de stora indexen rörde ens sina 10-dagars glidande medelvärden under den gångna veckan, för att inte tala om att de sprängde över mer betydelsefulla nivåer. Det är svårt att se att marknaden gör en seriös återhämtning med statsobligationsräntor som tenderar att stiga. Och avkastningen kommer troligen att trendera högre så länge Federal Reserve höjer räntorna aggressivt.

Förutom den hökaktiga Fed, stigande statspappersräntor och den skyhöga dollarn måste investerarna se upp för vinstbesvikelser i en mycket tuff företagsmiljö. Nike (NKE) och Carnival Corp. (CCL) är bara de senaste exemplen, med en vinstsäsong som börjar om bara några veckor.

I slutändan verkar det som om björnmarknaden är på väg att inleda ett tredje ben nedåt. Om så är fallet kan nästa logiska stödområde vara den högsta nivån från februari 2020 före Covid.

Tidsplanera marknaden med IBD:s ETF-marknadsstrategi

Vad man ska göra nu

Björnsmarknaden har nått sin lägsta nivå. Investerare bör vara helt eller nästan helt kontanta just nu. Om du vill gnaga på några aktier som blinkar med köpsignaler, håll positionerna små och var beredd att ta snabba vinster.

Bygg upp dina bevakningslistor så att du är redo att hoppa in i de stora vinnarna under nästa riktiga tjurmarknad. Fokusera på ledare med relativ styrka. Många, som Arista Networks, Enphase och Tesla, kan ligga under sina 50-dagarslinjer.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadsriktningen och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

IBD Digital: IBD:s Premium Stock Lists, Tools And Analysis Today