Dow Jones futures sjönk något efter timmarna, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures.

X

Börsrallyt vände nedåt på onsdagen, med S&P 500 och Dow Jones som underskred eller testade viktiga nivåer, på grund av överraskande svaga ekonomiska data och hökaktiga Fed-tjänstemän.

Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Googles moderbolag Alphabet (GOOGL) och Tesla (TSLA) stötte alla på motstånd på viktiga nivåer på onsdagen. Ingen av dessa megacaps är nära en köppunkt.

Vissa ledande aktier kämpade, som Celsius (CELH), medan andra backade något, med några få som gick uppåt.

Alcoa rapporterade sitt resultat efter stängning. Aluminiumjätten rapporterade en kvartalsförlust som låg i linje med den förväntade kvartalsförlusten samtidigt som försäljningen kom upp i underkant. AA-aktien föll rejält i den förlängda handeln. Aktierna har stigit kraftigt sedan slutet av september och tog nyligen tillbaka sin 200-dagarslinje.

Netflix (NFLX) är huvudrubriken för torsdagens resultatrapporter. NFLX-aktien sjönk på onsdagen, inte långt från de högsta nivåerna på flera månader. Netflix resultat, abonnenternas resultat och vägledning kommer också att vara viktiga för streamingspelare som Disney (DIS).

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures sjönk 0,1 % jämfört med fair value. S&P 500 futures sjönk 0,1 % och Nasdaq 100 futures sjönk 0,1 %.

Råoljeterminerna sjönk med 1 %.

Kom ihåg att åtgärder under natten i Dow futures och på andra ställen inte nödvändigtvis leder till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt inleddes på onsdagen med blygsamma till solida uppgångar, men vände snart nedåt när investerarna tog till sig ekonomiska data och kommentarer från Fed.

Före marknadens öppnande visade producentprisindex, detaljhandelsförsäljning och industriproduktion alla på betydande nedgångar i december, långt mer än väntat. Den svalare inflationen och den snabba avmattningen i ekonomin stärkte förväntningarna på långsammare räntehöjningar från Fed och ett stopp på kort sikt, men ökade också rädslan för en recession.

Louis Fed-chefen James Bullard och Cleveland Fed-chefen Loretta Meister sade båda att de förväntar sig att centralbanken kommer att höja räntan över 5 %. Det är i linje med Feds prognoser om en ”terminalränta” på 5,1 %, men något mer än vad marknaderna för närvarande förväntar sig.

Senare har Feds Beige Book-rapport förutspådde ”liten tillväxt”. under de kommande månaderna. Flera Fed-distrikt rapporterade om avtagande inflation, men endast ett fåtal såg svagare arbetsmarknader.

Dow Jones Industrial Average rasar

Dow Jones Industrial Average sjönk med 1,8 % under onsdagens börshandel. S&P 500-indexet sjönk med 1,6 %. Nasdaqs kompositindex föll med 1,4 procent. Det småkapitaliserade Russell 2000-indexet tappade 1,6 %.

Apple-aktien sjönk 0,5 % till 135,21 men föll tillbaka från en intradagshögsta på 138,61, strax under 50-dagarslinjen. MSFT-aktien passerade över sin 50-dagarslinje intradag men stängde ned 1,9 % till 235,81. Tidigt på onsdagen meddelade Microsoft att man skulle skära ned 10 000 jobb, eller 5 % av sin personal. AAPL och Microsoft är komponenter i Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq.

Google-aktien sjönk 0,2 % efter att ha stött på motstånd vid 50-dagarslinjen för tredje sessionen i rad, men hittade stöd vid 21-dagarslinjen.

Tesla tappade 2,1 % till 128,78 efter att ha nått 136,66 på onsdagsmorgonen. Aktierna är tillbaka under 21-dagarslinjen efter att ha hoppat 7,4 %. TSLA-aktien nådde en björnmarknadslägsta på 101,81 den 6 januari men återhämtade sig den dagen och därefter. Tesla har stigit på förhoppningar om att svepande prissänkningar kommer att öka efterfrågan, men vinsttillväxten ser ut att avta under 2023.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 16 baspunkter till 3,37 %, vilket är den lägsta nivån på fyra månader. Den tvååriga statsobligationsräntan, som är närmare knuten till Feds politik, sjönk till 4,11 % och nådde därmed den lägsta nivån sedan början av oktober.

Marknaderna har i huvudsak låst sig vid en höjning av Fed-räntan med en fjärdedels punkt den 1 februari. Investerarna är starkt positiva till ytterligare en höjning med en fjärdedels punkt i slutet av mars, vilket skulle innebära att Fed funds-räntan skulle uppgå till 4,75-5 %. Men det finns nu en 25-procentig risk för att det inte sker någon förändring då.

Det amerikanska råoljepriset sjönk med 0,9 % till 79,48 dollar per fat och vände därmed ned från 82,38 dollar intradag. Naturgasen rasade med 7,7 %. Kopparpriset minskade intradagsvinsterna för att stänga upp med endast 0,3 %, men har stigit med 13 % i en nio dagars vinstsvit.

ETF:er

Bland tillväxt-ETF:erna är Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) sjönk med drygt 1 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) steg med 1,25 %, med MSFT-aktien som en stor del av innehavet. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) sjönk med 0,6 %.

ARK Innovation ETF (ARKK) sjönk med 2,9 % och ARK Genomics (ARKG) sjönk med 1,6 %. TSLA-aktien är fortfarande ett viktigt innehav i Ark Invests ETF:er. Cathie Woods Ark har laddat upp på Tesla de senaste veckorna.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 1,7 %, med AA-aktien som en viktig komponent. U.S. Global Jets (JETS) steg ned 1,4 %. SPDR S&P Homebuilders (XHB) minskade med 1 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) förlorade 1,8 %, och Financial Select SPDR ETF (XLF) förlorade 1,9 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) föll med 1,4 %.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Marknadsrallyanalys

Börsrallyt drabbades av en nedåtgående omsvängning på onsdagen efter tisdagens blandade session.

S&P 500 föll under sitt 200-dagars glidande medelvärde till strax över sitt 50-dagars. Dow Jones sjönk under sina 21-dagars- och 50-dagarslinjer efter att ha återtagit dessa nivåer den 6 januari.

Russell 2000 kom ännu närmare sina toppnivåer från slutet av 2022 på onsdagen men vände nedåt för andra dagen i rad, den här gången med en mer betydande svängning.

Nasdaqs kompositindex, som hade stigit under sju sessioner, föll tillbaka blygsamt. Men den ligger fortfarande över sin 50-dagarslinje.

Medan marknaderna jublar över svalare inflationsdata och avtagande jobb- och löneökningar är de inte pigga på en egentlig recession. Så medan investerarna inledningsvis firade den kraftiga nedgången i producentpriserna, blev de oroliga av hökaktiga Fed-kommentarer med tanke på den överraskande svaga detaljhandels- och industriproduktionsstatistiken.

Börsrallyt var utan tvekan i vilket fall som helst på väg att dras tillbaka. Det hade varit trevligt om S&P 500 hade hållit sin 200-dagarsnivå och Dow Jones hade hittat stöd vid 50-dagarsnivån, men de har inte på ett avgörande sätt brutit lägre.

Frågan är nu om onsdagens reträtt bara är en hälsosam paus eller något allvarligare. Ett tydligt brott under 50-dagarsnivån skulle vara mer oroande för S&P 500.

Det är ingen överraskning att när S&P 500 stötte på motstånd föll megacap-namn som Apple, Microsoft, Google och Tesla tillbaka från runt nyckelnivåer.

Ledande aktier drog sig generellt tillbaka. Vissa testade eller underskred nyligen gjorda köppunkter, till exempel CELH-aktien. Men Celsius, som föll med 9,6 % och stängde under sin 50-dagarslinje, drabbades ovanligt hårt.

Många andra ledare som såg ut att vara förlängda behöver en marknadspaus för att bilda handtag eller dra sig tillbaka till rörliga medelvärden.

Samtidigt drar sig de kinesiska aktierna tillbaka den här veckan efter ett stort återöppningsrally.

Tidsplanera marknaden med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Precis när börsrallyt började ta fart kom onsdagens neddragning. Men efter en stark uppgång med början den 6 januari gav de stora indexen och ledande aktierna i allmänhet bara upp en bråkdel av de senaste vinsterna. Detta står i kontrast till de senaste månaderna, då indexen skulle ha en eller två starka dagar som snabbt skulle rullas tillbaka.

Ändå är detta anledningen till att du måste vara tålmodig, lägga till exponering gradvis och endast om marknaden lockar dig. Köp inte aktier som är förlängda, och bli inte alltför koncentrerad på en viss aktie, sektor eller ett visst tema.

Om du har lagt till blygsam exponering över tid under de senaste sessionerna går det förmodligen bra för dig. Men om du gick från exempelvis 30 % till fullt investerad på tisdag eftermiddag-onsdag morgon kan du ha tagit några anmärkningsvärda förluster vid onsdagens stängning.

I idealfallet kommer marknadens tillbakagång att vara blygsam och skapa nya, säkrare köpmöjligheter. Men var försiktig med nya köp tills denna marknadsaktion har skakat av sig. Använd den här tiden för att uppdatera dina bevakningslistor och leta efter nya uppställningar.

Tänk på att vinstsäsongen kan rubba marknadsrallyt och särskilt enskilda aktier. Netflix resultat är torsdag kväll, med oljefältstjänstjätten SLB (SLB) på fredag morgon. Microsoft och Tesla har resultat nästa vecka, Apple och Google veckan därpå, tillsammans med hundratals andra företag.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

Tesla Vs. BYD: EV-giganter slåss om kronan, men vem är det bästa köpet?