Dow Jones terminer steg blygsamt under natten, tillsammans med S&P 500 terminer och Nasdaq terminer. Dow-jättarna UnitedHealth och JPMorgan Chase har viktiga resultat på fredagsmorgonen. Aktiemarknaden föll på torsdagsmorgonen på grund av en het KPI-inflationsrapport, men kom sedan tillbaka. Dow Jones steg med mer än 1 300 punkter från björnmarknadens intradagslägsta. Den tioåriga statsobligationsräntan minskade sina vinster efter att ha skjutit upp över 4 % till 13-årshögsta.

X

Men det är bara en bra dag. Investerare bör fortfarande vara på sidlinjen, men leta efter potentiella nya ledare.

Det finns ett argument för att marknaden inte riktigt kunde bottna förrän Tesla (TSLA), den största och mest följda aktien med hög tillväxt, bryter samman. Det är alldeles för tidigt att säga om marknaden eller TSLA har bottnat. Men på torsdagen tumlade Tesla-aktien för att precis underskrida sina lägsta nivåer i maj innan den snabbt återhämtade sig.

Under tiden har megakap teknikbolagen Apple (AAPL), Microsoft (MSFT) och Googles moderbolag Alphabet (GOOGL) har gjort en yttre uppåtgående omsvängning. De överskred inte bara föregående dags toppar och dalar, utan engulfierade även veckans intervall.

Microsoft- och Google-aktier finns på IBD Long-Term Leaders.

Viktiga resultat

UnitedHealth (UNH) inleder sjukvårdsförsäkringsföretagens resultat på fredagsmorgon. JPMorgan Chase (JPM), Citigroup (C), Morgan Stanley (MS) och Wells Fargo (WFC) ska också betalas före öppning.

UNH-aktien har haft en nedåtgående trend och leder inte sin grupp, men dess relativa styrkelinje ligger precis vid topparna. Aktien nådde sin lägsta nivå på nästan fyra månader innan den återhämtade sig och återtog sin 200-dagarslinje. Men UnitedHealths resultat och vägledning kommer att vara viktiga för rivalerna, inklusive Cigna (CI). JPM-aktien, Citigroup, Wells och Morgan Stanley återhämtade sig på torsdagen, men ligger runt de lägsta nivåerna på björnmarknaden under svåra ekonomiska förhållanden.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures steg 0,5 % jämfört med fair value. S&P 500 futures klättrade 0,5 % och Nasdaq 100 futures avancerade 0,5 %.

Den tioåriga statsskattens avkastning sjönk med 2 baspunkter till 3,93 %.

People’s Bank of China Gov. Yi Gang sade att centralbanken kommer att ge mer ekonomiskt stöd, med tonvikt på infrastruktur.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow futures och på andra ställen inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med IBD:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på IBD Live.

Aktiemarknaden torsdag

Före öppning kom KPI-inflationsrapporten in mycket hetare än väntat. Kärninflationen nådde den högsta nivån på 40 år i september, utan några egentliga tecken på att det underliggande trycket minskar. Terminerna, som hade varit stabilt högre, störtdök på KPI-data.

Aktiemarknaden öppnade kraftigt nedåt och alla de stora indexen nådde björnnivåer, men de rusade kraftfullt tillbaka för att göra kraftiga vinster.

Dow Jones Industrial Average steg med 2,8 % under torsdagens börshandel. Det var en uppgång med 828 punkter eller 1 378 punkter från intradagens lägsta nivå. S&P 500-indexet hoppade 2,6 procent. Nasdaqs kompositindex ökade med 2,2 procent. Russell 2000-indexet för småbolagsindex ökade med 2,5 %.

Apple-aktien steg med 3,4 % till 142,99, men efter att ha rasat till 134,38 under dagen, den lägsta nivån sedan slutet av juni. Microsoft-aktien steg med 3,8 % och Google klättrade med 1,5 %, efter att båda rekylerat upp från björnmarknadens bottennivåer.

Den tioåriga statsobligationsräntan klättrade 5 baspunkter till 3,95 %. Men det är efter att ha stigit till ett 13-årshögsta på 4,06 % intradag. Marknaderna har låst in en fjärde raka Fed-räntehöjning med 75 baspunkter i november och ser nu en femte sådan höjning som trolig i december. Men det kan finnas en växande oro för en recession eller ett globalt finansiellt trauma. Tvåårsräntan, som är närmare knuten till Fed-politiken och mindre till ekonomin, steg med 19 räntepunkter till 4,48 procent.

Den amerikanska dollarn steg till en början på grund av de stigande statsobligationsräntorna, men vände sedan nedåt.

Det amerikanska råoljepriset steg med 2,1 procent till 89,11 dollar per fat.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator IBD 50 ETF (FFTY) ökade med 2,5 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) steg med 1,4 %, med MSFT-aktien som det största innehavet. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) ökade med 3,1 %.

Som en återspegling av mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) sjönk med 0,2 % efter att ha sjunkit till den lägsta nivån på 30 månader under dagen. ARKK är mycket nära att underskrida sin Covid-kraschbotten. ARK Genomics ETF (ARKG) minskade med 0,7 %. Tesla-aktien är det främsta innehavet i Ark Invests ETF:er. TSLA steg med 2,1 % till 221,72 efter att ha nått en 15-månaders lägsta nivå på 206,22 strax efter öppning.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) ökade med 1,7 %. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg med 2,25 %, stärkt av starka Delta Air Lines (DAL) vinstprognoser. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) ökade med 0,25 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) och Financial Select SPDR ETF (XLF) steg båda med 4,1 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) steg med 2,3 %, med UNH-aktien som främsta innehavare.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Analys av aktiemarknaden

Vilken vild session. Aktiemarknaden sålde hårt vid öppningen efter den heta inflationsrapporten för september, och alla de stora indexen och Russell 2000 underskred alla sina bottennivåer på björnmarknaden. Men när den tioåriga statsobligationsräntan kom långt ifrån sina toppnivåer och dollarn backade, återhämtade sig också aktierna.

Inflationsrapporten var dyster, medan förväntningarna på Fed:s räntehöjningar försämrades. Kanske var aktierna – eller statspapperspriserna – helt enkelt på väg att återhämta sig. Till skillnad från konsumentprisindexet i augusti, och flera andra Fed-relevanta händelser, försökte marknaden inte att raljera till september månads KPI-data. Nasdaq hade fallit under sex raka sessioner. Om indexen hade stigit upp till sin 21-dagarslinje vid onsdagens stängning kan torsdagens marknadshandlingar ha utspelat sig helt annorlunda.

Långsiktiga diagram ger antydningar om att björnmarknaden åtminstone kan vara nära en botten. Dow Jones och Russell 2000 har underskridit sina toppar från före Covid. S&P 500 och Nasdaq är inte långt ifrån sina toppar från februari 2020, där den förstnämnda hittade stöd vid 3 500 i torsdags medan den sistnämnda studsade strax över 10 000-nivån. Men det finns ingen anledning till att aktierna inte skulle kunna gå mycket lägre.

I vilket fall som helst, även om den kraftiga uppåtriktade vändningen var välkommen, ska man hålla den i perspektiv. De bästa dagarna i aktiemarknadens historia kommer från björnmarknader. Om Nasdaq snart faller till nya bottennivåer kommer torsdagens vinster bara att vara ett ögonblick.

Torsdagen markerar dag ett av nya försök till rally på aktiemarknaden för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq. Alla de stora indexen ligger fortfarande under sina 21-dagars glidande medelvärden, och endast Dow närmar sig ens den kortsiktiga nivån. Det finns flera andra motståndsnivåer över 21-dagars, men låt oss för tillfället se om marknadsrallyförsöket kan ta sig igenom dag 2. En uppföljningsdag för att bekräfta det nya marknadsrallyförsöket kan inte ske förrän tidigast nästa vecka.

Energisektorn var den första som vände till det positiva, med Chevron (CVX) och många andra som är på väg uppåt. Vertex Pharmaceuticals (VRTX), Cardinal Health (CAH) och CI-aktier är några av flera starka namn inom hälsovården. Vissa stålspel ser bra ut, bland annat Commercial Metals (CMC), men marknadsförhållandena ökar riskerna avsevärt. Chips återhämtade sig från stora tidiga förluster, men de flesta är djupt nedslagna. JPM-aktien, Citigroup och andra finansbolag är i stort sett på samma sätt.

DoubleVerify (DV) hade en fin vändning medan elf Beauty (ELF) handlas tätt intill de högsta nivåerna. World Wrestling Entertainment (WWE) befinner sig precis vid en köppunkt. AutoZone (AZO) och CF Industries (CF) är också värda att titta på.

Tidsplanera marknaden med IBD:s ETF-marknadsstrategi

Vad man ska göra nu

Det finns ingen anledning att rusa tillbaka till aktiemarknaden ännu. Ja, indexen och många aktier hade kraftiga uppgångar, särskilt från intradagslägsta, men vi har ingen aning om torsdagen markerade björnmarknadens lågpunkt eller bara en kort studs. Om detta slutar med att vara ett marknadsrally med riktiga ben kommer investerare att ha gott om tid att bygga upp exponering. Om indexen snabbt når nya bottennivåer kommer du att vara glad att du var helt eller delvis i kontanter. Det är därför en uppföljningsdag är så meningsfull. Det är ett sätt att snabbt komma in i ett nytt rally utan att försöka gissa den absoluta botten.

I praktiken var det inte många aktier som blinkade med köpsignaler på torsdagen. Men många skulle kunna vara aktionsbara med några bra dagar. Så jobba på de där bevakningslistorna. Fokusera på relativ styrka. Leta efter aktier som närmar sig eller återtar sina 50-dagarslinjer eller annat viktigt stöd. Men många relativt starka aktier kommer att ligga under sina 50-dagarslinjer och till och med sina 200-dagarslinjer. Ignorera dem inte.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig i synk med marknadsriktningen och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Vill du få snabba vinster och undvika stora förluster? Prova SwingTrader

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

IBD Digital: IBD:s Premium Stock Lists, Tools And Analysis Today

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bättre köpet?