Dow Jones futures steg något under natten, tillsammans med S&P 500 futures och Nasdaq futures.

X

Börsrallyt ökade på torsdagen efter en svalare än väntad KPI-inflationsrapport, och Dow Jones steg med 1 198 punkter. De totala och centrala prisökningarna var lägre än väntat, vilket stärker argumenten för långsammare räntehöjningar från Fed. Statspappersräntorna och dollarn störtdök.

Om inflationen fortsätter att minska kan Fed välja att avsluta räntehöjningarna tidigare än vad Fed-chefen Jerome Powell föreslog förra veckan.

En stor del av de stora rörelserna skedde i slagna aktier. Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Googles moderbolag Alphabet (GOOGL), Meta Platforms (META), Amazon.com (AMZN) och Tesla (TSLA) var alla stora vinnare på torsdagen, men MSFT-aktien var den enda som rörde sig över 50-dagarslinjen. Nvidia (NVDA), som har ett högre marknadsvärde än META-aktien nu, steg kraftigt efter att redan ha återtagit 50-dagarslinjen, men behöver fortfarande mycket arbete.

Många kraschande molnprogramvaruaktier skrytade med tvåsiffriga vinster på torsdagen. Digital Turbine (APPS) ökade med 61 % efter vinsten, men det är inte ens två månaders högsta nivå.

Ändå bör investerare definitivt överväga att lägga till mer exponering och leta efter aktier som sätter sig upp.

Det fanns dock inte många aktier som var lämpliga att agera på torsdagen. Men GlobalFoundries (GFS), Enphase Energy (ENPH), Griffon (GFF), Builders FirstSource (BLDR) och General Motors (GM) gav alla olika köpsignaler.

GM-aktien har lagts till på SwingTrader och var torsdagens Finanstidning Stock Of The Day. ENPH-aktien är på Finanstidning Leaderboard watchlist och är med på listan Finanstidning 50-listan.

Dow Jones Futures idag

Dow Jones futures steg en bråkdel jämfört med fair value. S&P 500-terminerna steg något och Nasdaq 100-terminerna klättrade 0,1 %.

Den tioåriga statsskattens avkastning sjönk 2 baspunkter 3,81%.

Kom ihåg att nattens agerande i Dow-futures och på andra ställen inte nödvändigtvis översätts till faktisk handel under nästa ordinarie börssession.

Följ med Finanstidning:s experter när de analyserar aktier som kan användas i börsrallyt på Finanstidning Live.

Rally på aktiemarknaden

Börsrallyt inleddes starkt och fortsatte under hela torsdagen, och stängde på högsta nivå.

Dow Futures steg före öppning på grund av den överraskande tama KPI-inflationsrapporten. Konsumentpriserna i oktober steg med 0,4 %, eller 0,3 % exklusive livsmedel och energi. KPI-inflationen sjönk till 7,7 %, den lägsta nivån sedan januari. Kärninflationen backade till 6,3 % jämfört med utsikterna för att stanna på 40-årshögsta 6,6 %.

Bulls jublade och suckade efter att äntligen ha fått en positiv inflationsmätning.

Dow Jones Industrial Average steg med 3,7 procent under torsdagens börshandel. S&P 500-indexet 5,5 procent. Nasdaqs kompositindex steg med 7,35 %. Russell 2000 med litet kapital steg med 6,1 %.

Den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 32 baspunkter till 3,83 %, den lägsta på en månad. Dollarn drabbades av sin största nedgång på flera år, vilket fortsatte de kraftiga förlusterna under den senaste veckan.

Marknaderna ser nu en 81-procentig chans att Fed höjer räntan med 50 baspunkter i december. Före KPI-inflationsrapporten fanns det fortfarande en solid chans för en femte raka höjning med 75 baspunkter. Noterbart är att det nu finns en 50-50 chans för endast en kvarts punkts Fed-räntehöjning i februari.

Bitcoin återhämtade sig till omkring 17 500 dollar på torsdagskvällen efter att ha kraschat till en tvåårslägsta under 16 000 dollar på onsdagseftermiddagen.

Det amerikanska råoljepriset steg med 0,6 procent till 86,47 dollar per fat. Naturgasen steg med 6,4 procent.

Megacap-aktier

Apple-aktien steg med 8,9 % och återhämtade sig från den sämsta stängningen på nästan fyra månader. META-aktien steg med 10,25 % och fortsatte sin minifärd från bottennivåer på björnmarknaden efter stora nedskärningar av arbetstillfällen och andra kostnadsminskningar. Amazon-aktien steg med 12,2 % från onsdagens lägsta nivå på 30 månader efter att e-handelsjätten meddelat en översyn av kostnadsminskningarna.

Microsoft-aktien steg med 8,2 % och rörde sig över sin 50-dagarsnivå. Google-aktien steg med 7,6 %, men ligger fortfarande långt under sin 50-dagarslinje.

Tesla-aktien studsade 7,4 %, men det var fortfarande en intern dag efter att ha rasat till sin lägsta nivå på två år i onsdags.

Nvidia-aktien steg med 14,3 % och fortsatte en återhämtning som inleddes den 13 oktober. Nvidias resultat väntas den 16 november.

ETF:er

Bland de bästa ETF:erna finns Innovator Finanstidning 50 ETF (FFTY) ökade med 3,1 %. IShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) steg med 9,1 %, med MSFT-aktien som en viktig komponent. VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) skrek 10,2 % högre. NVDA-aktien är ett stort innehav.

SPDR S&P Metals & Mining ETF (XME) sjönk med 5,5 % och Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) 5.65%. U.S. Global Jets ETF (JETS) steg med 4,9 %. SPDR S&P Homebuilders ETF (XHB) höjde taket med en vinst på 10,3 %. Energy Select SPDR ETF (XLE) steg med 2,2 % och Financial Select SPDR ETF (XLF) ökade med drygt 5 %. Health Care Select Sector SPDR Fund (XLV) steg med 2,5 %.

Med tanke på mer spekulativa story stocks, ARK Innovation ETF (ARKK) steg med 14,5 % och ARK Genomics ETF (ARKG) 11.1%. Tesla-aktien är ett stort innehav i Ark Invests ETF:er.

Fem bästa kinesiska aktier att hålla koll på nu

Marknadsrallyanalys

Börsrallyt hade en massiv ökning på KPI-inflationsrapporten. S&P 500 och Russell 2000 steg över sina 50-dagars glidande medelvärden, där den förstnämnda klarade de senaste topparna och den sistnämnda precis blygsamt för sitt 200-dagars glidande medelvärde. Dow Jones, som har lett denna uppgång, hoppade från sin 200-dagarslinje till sina bästa nivåer sedan topparna i augusti.

Nasdaq, den tydliga eftersläntraren i marknadsrallyt hittills, hoppade för att passera sin 50-dagarslinje. Amazon och en hel del nedslitna megacaps och molnaktier ledde vägen, medan Nvidia och andra chips fortsatte sin senaste uppgång, men mestadels under köpområden.

Torsdagens handling var en efterföljande uppföljningsdag på alla de stora indexen, med stora volymökningar på NYSE och Nasdaq. Det ger mer förtroende för börsrallyt.

KPI-inflationsrapporten var bara en datapunkt, men det var vad Fed ville och behövde se. Noterbart är att det kommer att dröja några veckor innan nästa våg av Fed-kritiska rapporter kommer ut. Det tyder på en gynnsam bakgrund för marknadsrallyt, åtminstone under den perioden.

En positiv uppföljning skulle vara att Nasdaq rör sig beslutsamt över 50-dagarslinjen och rensar sina oktoberhöjder strax över 11 200. Att S&P 500 skulle skjuta över 200-dagarslinjen skulle vara en mycket stark signal.

Varför detta Finanstidning-verktyg förenklar sökandet efter toppaktier

Ledande aktier

Det fanns inte många ledande aktier i position på torsdagen. Några starka namn ser ut att vara förlängda, medan torsdagens stora vinnare mestadels var misshandlade tekniker som Google som behöver en hel del reparationsarbete.

Det är inte klart vilka grupper som kommer att leda marknadsrallyt. Men det finns många intressanta grupper och sektorer.

Medicinska sektorer som biotechs och sjukförsäkringsbolag, som har varit ledare för marknadsrallyt, satt ut torsdagens stora vinster eller föll tillbaka med riskfyllda tillväxtnamn som favoriter. Är detta bara en blipp?

Defensiva namn hade en tuff utflykt, som Hershey (HSY) och andra lager av livsmedelsprodukter.

Ett stort antal bostadsrelaterade aktier, inklusive byggare, leverantörer och återförsäljare, rensar baser eller rör sig över långsiktiga glidande medelvärden eller trendlinjer. Detta inkluderar D.R. Horton (DHI), Tempur-Sealy (TPX) och BLDR-aktier.

Några andra detaljhandlare, tillsammans med flera restauranger och några konsumentspel, visar styrka, från Crocs (CROX) till Wingstop (WING) till GM-lager. Vissa finans-, litium-, sol-, jordbruks- och stålaktier ser också bra ut, däribland Steel Dynamics (STLD), Albemarle (ALB), CF Industries (CF), Charles Schwab (SCHW) och ENPH-aktier.

Vissa infrastrukturföretag befinner sig i eller nära köpzoner, däribland Quanta Services (PWR).

Energiaktier, som inte gjorde mycket på torsdagen, kan fortsätta att leda.

Nätverksaktier ser robusta ut, inklusive Digi International (DGII). Några chipnamn ser intressanta ut när sektorn återhämtar sig efter en lång nedgång. Det inkluderar GFS-aktien, som ligger blygsamt över tidiga poster.

Men för megacaps som Apple-aktier, Microsoft och Tesla kan det dröja innan de leder. Detsamma gäller för molnprogramvara, med risk för att vissa inte kan återhämta sig på flera år, om någonsin.

Time The Market med Finanstidning:s ETF-marknadsstrategi

Vad ska man göra nu?

Börsrallyt visade styrka på torsdagen, och det finns en trolig berättelse om att uppgången har ben efter inflationsrapporten för oktober. Men för tillfället är det bara en berättelse.

I slutändan bör investerare fokusera på vad marknaden gör nu, genom att följa agerandet i de stora indexen och ledande aktierna.

Det signalerar att det är dags att öka exponeringen, men inte rusa in. Om denna uppgång på marknaden har ben kommer det att finnas gott om tid att vara kraftigt investerad.

Det begränsade antalet aktier som kan åtgärdas på torsdagen var ett skäl till att inte köpa tungt. Investerare kan välja att köpa en bred marknads- eller sektor-ETF, som SPY eller SMH.

Men det finns många aktier och sektorer som ser intressanta ut. Investerare bör ha sina bevakningslistor uppdaterade.

Läs The Big Picture varje dag för att hålla dig uppdaterad om marknadens riktning och ledande aktier och sektorer.

Följ Ed Carson på Twitter på @IBD_ECarson för uppdateringar om aktiemarknaden och mycket mer.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR:

Fånga nästa stora vinnande aktie med MarketSmith

Bästa tillväxtaktier att köpa och titta på

Tesla Vs. BYD: Vilken EV-gigant är det bättre köpet?