Den gångna veckan bjöd på en berättelse om två marknader, med vinster för Dow Jones Industrial Average, vilket gjorde att den blåa indexmätaren var på väg mot sin bästa oktober någonsin, medan Big Tech-tungviktarna drabbades av ett slag som fick marknadsveteraner att påminna om dot-com-kraschen i början av 2000-talet.

”Du har en dragkamp”, sade Dan Suzuki, biträdande investeringschef vid Richard Bernstein Advisors LLC (RBA), i en telefonintervju.

För teknologisektorn, särskilt för megacap-namnen, var vinsterna en stor hämsko på resultatet. För allt annat var marknaden kortsiktigt översåld samtidigt som optimism byggdes upp om förväntningarna på att Federal Reserve och andra stora globala centralbanker kommer att vara mindre aggressiva när det gäller att strama åt penningpolitiken i framtiden, sade han.

Läs: Förväntningarna på marknaden börjar skifta i riktning mot en långsammare takt av räntehöjningar från Fed.

Vad som är talande är att den räntekänsliga tekniksektorn vanligtvis skulle förväntas gynnas av en dämpning av förväntningarna på en stramare penningpolitik, sade Suzuki, som hävdar att teknikaktier sannolikt är inne på en lång period av underprestationer jämfört med sina jämnåriga efter att ha lett marknaden uppåt under de senaste 12 åren, en prestation som toppades av skyhöga vinster efter COVID-19-pandemins utbrott 2020.

RBA har hävdat att det fanns ”en stor bubbla inom stora delar av aktiemarknaden i över ett år nu”, sade Suzuki. ”Vi tror att detta är processen där bubblan deflaterar och vi tror att det förmodligen finns mer att göra.”

Dow
DJIA,
+2.59%
steg nästan 830 punkter, eller 2,6 %, på fredagen för att sluta på två månaders högsta nivå och logga en veckovinst på mer än 5 %. Den blåa indexets oktobervinst var 14,4 % fram till fredag, vilket skulle innebära den starkaste månadsvinsten sedan januari 1976 och den största oktoberuppgången någonsin om den håller i sig fram till måndagens stängning, enligt Dow Jones Market Data.

Även om det var en tuff vecka för många av Big Tech’s största bestar, så har den tekniktunga Nasdaq Composite
COMP,
-8.39%
och teknikrelaterade sektorer återhämtade sig kraftigt på fredagen. Det tekniktunga Nasdaq svängde till en veckovinst på mer än 2 %, medan S&P 500
SPX,
+2.46%
steg med nästan 4 % för veckan.

Stora teknikföretag förlorade mer än 255 miljarder dollar i marknadsvärde under den senaste veckan. Apple Inc.
AAPL,
+7.56%
klarade sig undan blodbadet och återhämtade sig på fredagen då investerarna verkade vara okej med en blandad resultatrapport. En parad av nedslående resultat sänkte aktierna i Facebooks moderbolag Meta Platforms Inc.
META,
+1.29%,
Googles moderbolag Alphabet Inc.
GOOG,
+4.30%

GOOGL,
+4.41%,
Amazon.com Inc.
AMZN,
-6.80%
och Microsoft
MSFT,
+4.02%.

Mark Hulbert: Teknikaktier rasar – så här vet du när du ska köpa dem igen

Tillsammans har de fem företagen förlorat sammanlagt 3 biljoner dollar i marknadsvärde i år, enligt Dow Jones Market Data.

Opinion: En förlust på 3 biljoner dollar: Big Tech’s hemska år blir värre.

Aggressiva räntehöjningar från Fed och andra stora centralbanker har straffat tech- och andra tillväxtaktier hårdast i år, eftersom deras värde bygger på förväntningar om vinster och kassaflöden långt in i framtiden. Den åtföljande ökningen av avkastningen på statspapper, som betraktas som riskfria, höjer alternativkostnaden för att inneha mer riskfyllda tillgångar som aktier. Och ju längre fram i tiden de förväntade vinsterna sträcker sig, desto större blir nackdelen.

Överdriven likviditet – en viktig ingrediens i alla bubblor – har också bidragit till den tekniska svagheten, sade RBA:s Suzuki.

Och nu ser investerarna en ny risk för Big Tech-vinsterna från en allmän avmattning av den ekonomiska tillväxten, sade Suzuki.

”Många människor har föreställningen att det här är sekulära tillväxtaktier och därför immuna mot upp- och nedgångarna i den allmänna ekonomin – det är inte alls empiriskt sant om man tittar på vinsthistoriken för dessa aktier”, sade han.

Teknikens överprestationer under den COVID-inspirerade recessionen kan ha gett investerarna ett falskt intryck, eftersom sektorn gynnades av unika omständigheter som innebar att hushåll och företag blev mer beroende av teknik vid en tidpunkt då inkomsterna steg kraftigt på grund av skattestimulans från regeringen. Vid en typisk avmattning tenderar teknikvinster att vara mycket konjunkturkänsliga, sade han.

Feds policymöte kommer att vara den viktigaste händelsen under den kommande veckan. Medan investerare och ekonomer överväldigande förväntar sig att beslutsfattarna ska leverera ytterligare en superstor räntehöjning på 75 baspunkter, eller 0,75 procentenheter, när det tvådagarsmöte avslutas på onsdag, ökar förväntningarna på att ordföranden Jerome Powell ska antyda att en mindre december kan ligga på bordet.

Alla de tre stora indexen är dock fortfarande i björnmarknader, så frågan för investerarna är om studsen denna vecka kommer att överleva om Powell inte lyckas signalera en nedtrappning av förväntningarna på räntehöjningar nästa vecka.

Se: Ytterligare en Fed jumbo-räntehöjning väntas nästa vecka och då blir livet svårt för Powell

Dessa förväntningar bidrog till att driva Dow Jones stora vinster under den senaste veckan, tillsammans med solida vinster från ett antal komponenter, inklusive den globala ekonomiska klockan Caterpillar Inc.
CAT,
+3.39%.

Överlag gynnades Dow eftersom den är ”mycket tekniklätt och mycket tung i energi och industrivaror, och det har varit vinnarna”, sade Art Hogan, chefsmarknadsstrateg på B. Riley Wealth Management till MarketWatch’s Joseph Adinolfi på fredagen. ”Dow har helt enkelt fler vinnare inbäddade i sig och det har varit hemligheten bakom dess framgång.”

Samtidigt har överprestationen för Invesco S&P 500 Equal Weight ETF
RSP,
+2.08%,
upp 5,5 % under veckan, jämfört med den marknadskapitalsviktade SPDR S&P 500 ETF Trust
SPY,
+2.38%,
underströk att även om tekniken kan vara sårbar för fler nedgångar, ”visar sig traditionella delar av ekonomin, inklusive sektorer som handlas till en lägre värdering, vara motståndskraftiga sedan de breda marknaderna studsade upp för nästan två veckor sedan”, sade Tom Essaye, grundare av Sevens Report Research, i en fredagsnotis.

”När man tar ett steg tillbaka börjar denna marknad och ekonomin i stort att påminna mig om upplägget 2000-2002, där extrem tekniksvaghet tyngde de stora indexen, men mer traditionella delar av marknaden och ekonomin presterade bättre”, skrev han.

Suzuki sade att investerare bör komma ihåg att ”björnmarknader signalerar alltid ett byte av ledarskap” och det betyder att tekniken inte kommer att ta över tyglarna när nästa tjurmarknad börjar.

”Du kan inte diskutera att vi redan har fått en signal och att signalen talar om att nästa cykel inte kommer att se ut som de senaste 12 åren”, sade han.